Kwiat muchołówki coraz częściej możemy spotkać w naszych domach. Roślina ta należy do rodziny rosiczkowatych, która pochodzi z obszarów Ameryki. Swoją sławę zawdzięcza temu, że jako jedna z nielicznych jest rośliną mięsożerną. Dzięki swojemu wyglądowi i wydzielanemu sokowi potrafi zwabić owady, zamknąć je wewnątrz "klapek" i strawić.
Muchołówka. Zdjęcie ilustracyjne Bespaliy/shutterstock.com
Muchołówka jest rośliną niewielkich rozmiarów. Bylina ta charakteryzuje się powolnym wzrostem i słabym rozwojem korzeni - niezbędne składniki odżywcze czerpie ona z powietrza. Pierwsze kwitnienie może mieć miejsce dopiero 3-4 lata od rozpoczęcia hodowli.
Wygląd i właściwości muchołówki sprawiają, że jest ona w stanie skutecznie przyciągać owady. Posiada ona niewielkie, owalne liście o wielkości 4-5 cm. To one tworzą skuteczne pułapki. Ulistnienie jest zielone, jednak pod wpływem promieni słonecznych dochodzi do jego przebarwienia na czerwono. Dodatkowo wytwarzany jest swoisty nektar, który wabi ofiary. Na liściach muchołówek znajdują się też włoski czuciowe, które reagują na najlżejsze nawet muśnięcie, co powoduje zamknięcie się liści i uwięzienie zdobyczy.
Zobacz też: Maranta - kwiat o pięknie wybarwionych liściach. Odmiany i uprawa rośliny
Rosiczkowate są roślinami egzotycznymi. Jak uprawiać muchołówkę w domu, aby uzyskać zadowalające efekty? Należy zwrócić uwagę na kilka kwestii:
Jak każda roślina także muchołówka ma pewne wymagania co do stanowiska, na którym będzie uprawiana. Lubi ona miejsca jasne i wilgotne. Wymaga także stałego dostępu do świeżego powietrza. Doniczkę z rośliną warto włożyć do osłonki uprzednio wyłożonej mchem, który będzie zatrzymywał wilgoć, tworząc odpowiednie warunki rozwoju rośliny. Na zimę najlepiej stworzyć jej również odpowiednie warunki - powinna przebywać w chłodnym pomieszczeniu, gdzie temperatura będzie oscylować około 3-10°C.
Pielęgnacja muchołówki nie jest skomplikowana. W sezonie letnim zaleca się obfite podlewanie rośliny raz w tygodniu. Najlepiej w tym celu korzystać z miękkiej wody deszczowej. Dopóki roślina chwyta owady, nie ma potrzeby jej nawozić, gdyż pozyskuje niezbędne składniki z pożywienia. W listopadzie muchołówka "zapada w sen zimowy". Objawia się to powolnym obumieraniem zielonych części okazu. Kiedy wszystkie znikną, wówczas należy roślinę wyjąć z doniczki, a bryłę korzeniową otulić wilgotnym mchem i zabezpieczyć torebką foliową. Tak przygotowany okaz umieścić w lodówce. W następnym sezonie znów umieszczamy ją w doniczce.
Muchołówka. Zdjęcie ilustracyjne Olga Korica/shutterstock.com
Muchołówka zakwita, wytwarzając małe, białe kwiaty umiejscowione na wysokiej, około 30-centymetrowej łodydze. Jak u każdej rośliny proces ten wymaga sporo energii, przez co w okresie kwitnienia muchołówki stają się zdecydowanie mniej "łowne".
O tym czy muchołówka jest zdrowa świadczy siła wybarwienia liści na czerwono - im jest mocniejsze, tym lepiej. Aby tak się stało roślina musi mieć stale wilgotne podłoże - podlewamy ją do podstawki, z której pobiera ona wodę od spodu poprzez specjalnie przygotowane otwory. Woda musi być pozbawiona wapnia - substancja ta sprawia, że muchołówka nie jest w stanie się rozwijać i obumiera. Dlatego podlewamy ją wodą filtrowaną, miękką i odstaną.
Muchołówkę możemy rozmnażać poprzez podział bryły korzeniowej w trakcie wiosennego przesadzania lub korzystając z sadzonek liściowych. Trzeba jednak pamiętać o tym, aby wybierać sadzonki takie, które mają połączenie z korzeniami.
Zobacz też: Araukaria - oryginalny iglak w Twojej doniczce. Odmiany, pielęgnacja, uprawa
Muchołówka. Zdjęcie ilustracyjne anjahennern/shutterstock.com