Tłusty czwartek 2021. Czy kiedyś też jedzono słodkie pączki? Historia najsłodszego święta w roku

Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tego dnia możemy bez wyrzutów sumienia objadać się słodkościami. Jaka jest historia tego święta?

Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, uzależnionym od daty Wielkanocy. Obchodzimy go w ostatni czwartek przed rozpoczęciem wielkiego postu, 52 dni przed Wielkanocą. Najsłodszy dzień w roku wypada w okresie od 29 stycznia do 3 marca. Czy wiesz, że wcześniej wcale nie jadano tego dnia słodkości?  

Tłusty czwartek – historia święta.

Geneza tłustego czwartku sięga starożytności. W czasach przedchrześcijańskich tego dnia świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie polegało na spożywaniu tłustych potraw, zwłaszcza mięsa, które było popijane słodkim winem. Pączki były znane w starożytnym Rzymie, ale początkowo nie przygotowywano ich na słodko. Słodka wersja pączków to prawdopodobnie zapożyczenie z kuchni arabskiej.  

W XVI wieku pączki zyskały nowe oblicze. Wypieki coraz bardziej zaczęły przypominać dzisiejsze pączki: do ich przygotowania zaczęto używać drożdży, przez co ciasto stało się bardziej puszyste.

Zwyczaj jedzenia pączków w tłusty czwartek w Polsce zadomowił się w XVII wieku, ale raczej w miastach i dworach. Na wsiach pojawił się pod koniec XIX wieku. Pierwsze polskie pączki również nie były słodkie. Przysmak przygotowywany był z ciasta chlebowego, które nadziewano słoniną. 

W okolicach XVII w. w Małopolsce świętowano również tzw. combrowy czwartek. Legenda głosi, że krakowski burmistrz o imieniu Comber (była to prawdopodobnie postać fikcyjna), znany ze swojego surowego nastawienia do handlujących na rynku, zmarł właśnie w tłusty czwartek. Od tej pory w każdą rocznicę śmierci burmistrza przekupki urządzały na rynku huczne zabawy, podczas których nie żałowano sobie słodkości. 

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek
Więcej o: