Przepis na pieczone pączki. Doskonałe rozwiązanie na tłusty czwartek dla wszystkich dbających o linię

Pączki z piekarnika to idealny pomysł dla tych, co dbają o linię. Nie są aż tak ciężkostrawne i tuczące, a do tego robi się je szybciej niż tradycyjne pączki. Musisz ich spróbować w tłusty czwartek.

W tłusty czwartek możemy objadać się słodyczami bez wyrzutów sumienia. Jeśli jednak nie chcesz tego dnia zrobić sobie odstępstwa od diety, ale pokusa zjedzenia słodkiego pączusia jest bardzo silna, wypróbuj przepis na pączki z piekarnika. Dzięki temu, że nie smażymy ich na głębokim tłuszczu, są zdecydowanie mniej kaloryczne.  

Przepis na pączki z piekarnika 

Fit pączki z piekarnika przygotuje się bardzo łatwo, a są równie smaczne, jak te tradycyjne.  

Składniki:  

  • 5 dag świeżych drożdży 
  • 37 dag mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych) 
  • 5 dag drobnego cukru do wypieków 
  • 100 ml mleka 
  • 4 jajka 
  • 17 dag masła 
  • pół łyżeczki soli 
  • 30-35 dag marmolady różanej (lub innej ulubionej) 
  • 1 cytryna 
  • 20 dag cukru pudru 

pączkiTłusty czwartek 2021. Historia najsłodszego święta w roku

Jeśli wolisz, możesz mąkę pszenną zastąpić mąką razową, migdałową lub gryczaną, a tradycyjne masło olejem kokosowym. 

Przygotowanie:  

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego drożdże, mleko, jajka i masło wyjmij odpowiednio wcześnie z lodówki. Z przepisu powinno wyjść około 15 pączków.  

W rondelku podgrzej mleko (nie za mocno, żeby nie było gorące!), dodaj pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszaj dokładnie. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw go do wyrośnięcia na około 10-15 minut (tak żeby podwoił swoją objętość). 

FaworkiPrzepis na faworki z ciasta piwnego. Internetowy hit do przyrządzenia w domu

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i wymieszaj składniki. Powoli dodaj zaczyn i wymieszaj. Następnie wbij 3 jajka i zacznij zagniatać ciasto. Dodawaj kawałeczki miękkiego masła cały czas wyrabiając masę dłońmi. Ciasto na pączki powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Dokładnie wyrobioną masę przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe do wyrośnięcia miejsce na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta kółka. Na każde z nich nakładamy łyżeczką marmoladę, składamy ciasto na pół, sklejamy boki, a następnie formujemy kuleczki. Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia - na około 30 minut.  

Pieczone pączki to zdrowsza alternatywa dla smażonychPieczone pączki to zdrowsza alternatywa dla smażonych Cholifahcho2/shutterstock.com

Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pączki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w 180 st. C.  

Myjemy dokładnie cytrynę i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy sok z cytryny i ucieramy go z cukrem pudrem. Gotowym lukrem polewamy ostudzone pączki i posypujemy tartą skórką z cytryny.  

Smacznego! 

Zobacz wideo Minipączki na serku homogenizowanym