Przepis na pieczone pączki. Doskonałe rozwiązanie na tłusty czwartek dla wszystkich dbających o linię
W tłusty czwartek możemy objadać się słodyczami bez wyrzutów sumienia. Jeśli jednak nie chcesz tego dnia zrobić sobie odstępstwa od diety, ale pokusa zjedzenia słodkiego pączusia jest bardzo silna, wypróbuj przepis na pączki z piekarnika. Dzięki temu, że nie smażymy ich na głębokim tłuszczu, są zdecydowanie mniej kaloryczne.
Przepis na pączki z piekarnika
Fit pączki z piekarnika przygotuje się bardzo łatwo, a są równie smaczne, jak te tradycyjne.
Składniki:
- 5 dag świeżych drożdży
- 37 dag mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)
- 5 dag drobnego cukru do wypieków
- 100 ml mleka
- 4 jajka
- 17 dag masła
- pół łyżeczki soli
- 30-35 dag marmolady różanej (lub innej ulubionej)
- 1 cytryna
- 20 dag cukru pudru
Jeśli wolisz, możesz mąkę pszenną zastąpić mąką razową, migdałową lub gryczaną, a tradycyjne masło olejem kokosowym.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego drożdże, mleko, jajka i masło wyjmij odpowiednio wcześnie z lodówki. Z przepisu powinno wyjść około 15 pączków.
W rondelku podgrzej mleko (nie za mocno, żeby nie było gorące!), dodaj pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszaj dokładnie. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw go do wyrośnięcia na około 10-15 minut (tak żeby podwoił swoją objętość).
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i wymieszaj składniki. Powoli dodaj zaczyn i wymieszaj. Następnie wbij 3 jajka i zacznij zagniatać ciasto. Dodawaj kawałeczki miękkiego masła cały czas wyrabiając masę dłońmi. Ciasto na pączki powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk. Dokładnie wyrobioną masę przykrywamy lnianą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe do wyrośnięcia miejsce na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy z ciasta kółka. Na każde z nich nakładamy łyżeczką marmoladę, składamy ciasto na pół, sklejamy boki, a następnie formujemy kuleczki. Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia - na około 30 minut.
Pieczone pączki to zdrowsza alternatywa dla smażonych Cholifahcho2/shutterstock.com
Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pączki roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w 180 st. C.
Myjemy dokładnie cytrynę i ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy sok z cytryny i ucieramy go z cukrem pudrem. Gotowym lukrem polewamy ostudzone pączki i posypujemy tartą skórką z cytryny.
Smacznego!
-
Agnieszka Chylińska w długich i ciemnych włosach? Metamorfoza piosenkarki zachwyciła internautów
-
Ile Kancelaria Prezydenta zapłaci za mycie okien? Kwota wprawia w osłupienie
-
Popularna marka kosmetyków ogłosiła, że kończy swoją działalność. To kolejna ofiara pandemii
-
Klaudia El Dursi przeszła totalną metamorfozę. W platynowym blondzie jest nie do poznania
-
Jennifer Lopez w najmodniejszej fryzurze. To hit 2021! Działa jak błyskawiczny lifting i ukrywa zmarszczki
- Modne kolory włosów 2021 - ombre, split dye czy honey blond? Sprawdź najnowsze trendy w koloryzacji
- NOWOŚĆ Żel do mycia ciała z kwasem azjatykowym SENSITIVE SKIN dla kobiet
- Odżywka, która zapewnia efekt sztucznych rzęs! Kupisz ją w Rossmannie. "Nie poznaję swoich rzęs"
- Zmiana czasu w 2021 roku. Już wkrótce przestawimy zegarki z czasu zimowego na letni
- Chcesz, by ubrania służyły ci dłużej niż jeden sezon? Oto elementy, na które powinnaś zwracać uwagę