Wegańskie pączki. Ile kosztują? Czym się różnią od zwykłych i jak je przygotować?

Tłusty czwartek to okazja do skosztowania różnych słodkości. W ostatnich latach coraz większą popularnością cieszą się wegańskie pączki. Czym się różnią od tradycyjnych? Do ich przygotowania nie wykorzystuje się produktów pochodzenia zwierzęcego. Sprawdź, jak je przygotować.

W tłusty czwartek każdy z nas chciałby zjeść pysznego pączka. Wegańskie wersje tego przysmaku wcale nie należą do najtańszych. Rezygnacja z wykorzystania mleka, smalcu i jajek powoduje, że cena pojedynczego pączka znacznie wzrasta. Te z najniższej półki kosztują minimum 3,5 zł, natomiast za lepsze wypieki trzeba zapłacić od 6 do 10 zł za sztukę. Tańszym rozwiązaniem będzie przygotowanie wegańskich pączków w domu.  

Przepis na wegańskie pączki 

Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku - wegańskie pączki smakują równie dobrze co tradycyjne.  Może w tym roku dla odmiany spróbujesz roślinnej wersji tych słodkości?

Składniki 

  • 1/2 kg mąki pszennej 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1 szklanka mleka sojowego 
  • 1/3 szklanki podgrzanego oleju 
  • 1 łyżka cukru 
  • 3 łyżki spirytusu 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • olej do smażenia 
  • cukier puder do oprószenia pączków 

Przygotowanie: 

Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miski wlewamy szklankę ciepłego mleka sojowego (nie może być gorące), dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki, cukier i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy resztę mąki, cukier puder i ugniatamy ciasto. Po chwili dodajemy ciepły olej i spirytus, jednocześnie wyrabiając masę. Ugniatamy ją do momentu, aż będzie gładka i elastyczna. Następnie przekładamy ciasto do czystej, oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.  

Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, wyrabiamy jeszcze przez kilka minut. Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na mniejsze kawałki, z których formujemy nieduże kuleczki. Układamy je na blacie posypanym mąką i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.  

Wegańskie pączki smażymy z dwóch stron na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do temperatury 175 st. Celsjusza. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, a gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.  

Smacznego! 

Zobacz wideo Piwne pączki - comfort food w nieco innej odsłonie
Więcej o: