W tłusty czwartek każdy z nas chciałby zjeść pysznego pączka. Wegańskie wersje tego przysmaku wcale nie należą do najtańszych. Rezygnacja z wykorzystania mleka, smalcu i jajek powoduje, że cena pojedynczego pączka znacznie wzrasta. Te z najniższej półki kosztują minimum 3,5 zł, natomiast za lepsze wypieki trzeba zapłacić od 6 do 10 zł za sztukę. Tańszym rozwiązaniem będzie przygotowanie wegańskich pączków w domu.
Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku - wegańskie pączki smakują równie dobrze co tradycyjne. Może w tym roku dla odmiany spróbujesz roślinnej wersji tych słodkości?
Składniki
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miski wlewamy szklankę ciepłego mleka sojowego (nie może być gorące), dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki, cukier i dokładnie mieszamy. Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy resztę mąki, cukier puder i ugniatamy ciasto. Po chwili dodajemy ciepły olej i spirytus, jednocześnie wyrabiając masę. Ugniatamy ją do momentu, aż będzie gładka i elastyczna. Następnie przekładamy ciasto do czystej, oprószonej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy na posypany mąką blat, wyrabiamy jeszcze przez kilka minut. Ciasto rozwałkowujemy i dzielimy na mniejsze kawałki, z których formujemy nieduże kuleczki. Układamy je na blacie posypanym mąką i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia.
Wegańskie pączki smażymy z dwóch stron na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do temperatury 175 st. Celsjusza. Usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, a gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!