Mini donaty to delikatne małe pączki, które pokocha cała twoja rodzina. Sprawdzą się nie tylko w tłusty czwartek. Największą ich zaletą jest to, że przygotujesz je dosłownie w kilka minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i usmażyć kuleczki na głębokim tłuszczu. Potem możesz je polać lukrem, roztopioną czekoladą, obtoczyć w orzeszkach lub udekorować według własnego uznania.
W misce wymieszaj rózgą mąkę, cukier, ciepłe mleko (pamiętaj, żeby nie było gorące) i drożdże na jednolitą masę. Następnie przełóż masę do rękawa cukierniczego. W garnku rozgrzej tłuszcz, najlepiej do temperatury około 175 stopni Celsjusza. Z rękawa wyciskaj małe kuleczki i smaż je na głębokim tłuszczu z obu stron, aż do momentu, gdy staną się złociste. Pączusie wykładaj na papierowy ręcznik. Do polania możesz przygotować lukier cytrynowy lub polewę czekoladową.
Przygotuj:
Do miseczki wsyp cukier puder, wlej sok z cytryny i mieszając stopniowo dolewaj gorącą wodę. Szybko wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Lukier od razu nadaje się do dekorowania. Bardzo szybko zastyga.
Składniki:
W rondelku zagotuj wodę. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce (koniecznie żaroodpornej) o większej średnicy niż średnica rondelka. Umieść na nim miskę tak, by wrzątek jej nie dotykał. Dodajemy masło, wódkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.