Szybki przepis na mini donaty. Proste i smaczne słodkości nie tylko na tłusty czwartek

Dziś tłusty czwartek. Szukasz szybkiego przepisu na pyszne pączki? Te przygotujesz dosłownie w kilka minut. Są miękkie i wprost rozpływają się w ustach.

Mini donaty to delikatne małe pączki, które pokocha cała twoja rodzina. Sprawdzą się nie tylko w tłusty czwartek. Największą ich zaletą jest to, że przygotujesz je dosłownie w kilka minut. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i usmażyć kuleczki na głębokim tłuszczu. Potem możesz je polać lukrem, roztopioną czekoladą, obtoczyć w orzeszkach lub udekorować według własnego uznania.  

Tłusty czwartek 2021Wierszyki i przysłowia na tłusty Czwartek

Przepis na mini donaty. Składniki: 

  • 125 g mąki 
  • 110 ml ciepłego mleka 
  • 8 g drożdży suszonych 
  • łyżka cukru 
  • tłuszcz do smażenia 
  • dodatkowo na lukier: łyżka cukru pudru i łyżka wody 

Przygotowanie mini donatów 

W misce wymieszaj rózgą mąkę, cukier, ciepłe mleko (pamiętaj, żeby nie było gorące) i drożdże na jednolitą masę. Następnie przełóż masę do rękawa cukierniczego. W garnku rozgrzej tłuszcz, najlepiej do temperatury około 175 stopni Celsjusza. Z rękawa wyciskaj małe kuleczki i smaż je na głębokim tłuszczu z obu stron, aż do momentu, gdy staną się złociste. Pączusie wykładaj na papierowy ręcznik. Do polania możesz przygotować lukier cytrynowy lub polewę czekoladową.  

Szybki przepis na lukier cytrynowy 

Przygotuj:

  • 300 g cukru pudru 
  • 3 łyżki soku z cytryny 
  • 8 łyżek gorącej wody 

Do miseczki wsyp cukier puder, wlej sok z cytryny i mieszając stopniowo dolewaj gorącą wodę. Szybko wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Lukier od razu nadaje się do dekorowania. Bardzo szybko zastyga. 

Zdjęcie ilustracyjne: wegańskie pączkiWegańskie pączki. Ile kosztują? Czym się różnią od zwykłych i jak je przygotować

Przepis na polewę czekoladową 

Składniki: 

  • 150 g dobrej jakości czekolady (najlepiej po 75 g czekolady gorzkiej i 75 g mlecznej) 
  • 50 g masła 
  • łyżka wódki 

W rondelku zagotuj wodę. Czekoladę łamiemy na kawałki i umieszczamy w metalowej lub szklanej misce (koniecznie żaroodpornej) o większej średnicy niż średnica rondelka. Umieść na nim miskę tak, by wrzątek jej nie dotykał. Dodajemy masło, wódkę i mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Zobacz wideo Piwne pączki - comfort food w nieco innej odsłonie