Marzysz o słodkich, puszystych pączkach z pysznym nadzieniem? A może o chrupiących faworkach? Dziś możesz je przygotować w swojej kuchni. Sprawdź przepis na pączki i faworki od Magdy Gessler.
Puszyste pączki z nadzieniem różanym to świetna propozycja na tłusty czwartek. Jak je przygotować?
Składniki:
Przygotowanie
Do garnka wlej mleko, dodaj 100 gram cukru i pokruszone drożdże, a następnie podgrzewaj mieszając, aż drożdże i cukier się rozpuszczą. Następnie dodaj szklankę mąki i zostaw zaczyn do wyrośnięcia na około 30 minut.
Z 20 jaj oddziel żółtka od białek. Żółtka, 10 całych jaj, 200 gramów cukru, wanilię i sól podgrzewaj w garnku do temperatury około 30-35 st. Celsjusza, cały czas mieszając trzepaczką.
Kiedy zaczyn drożdżowy podwoi swoją objętość, wymieszaj go w misce razem z masą jajeczną. Dodaj 1,2 kg mąki i dokładnie wymieszaj rękoma. Wyrabiaj ciasto podsypując je mąką aż nabierze gładkiej konsystencji i przestanie przyklejać się do rąk. Na koniec dodaj roztopione masło. W zależności od wilgotności mąki, wielkości jaj i wilgotności powietrza zużyjesz około 1,2 – 1,7 kg mąki.
Przykryj wyrobione ciasto suchą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na 1,5 godziny. W trakcie rośnięcia, dwa razy krótko wyrabiaj ciasto rękoma.
Podziel wyrośnięte ciasto na mniejsze porcje, uformuj z nich ruloniki i pokrój na małe kawałki. Każdy spłaszcz. Na środek włóż łyżeczkę nadzienia, zawiń brzegi i sklej je jak sakiewkę. Tocz w dłoniach każdy pączek nadając mu okrągły kształt. Następnie ułóż na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem do dołu. Przykryj suchą ściereczką i zostaw w cieple do wyrośnięcia na 30-45 minut.
Nadziewanie pączków Volodymyr Baleha/shutterstock
W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzej smalec do temp. 180 st. C (kawałek ciasta wrzucony do tłuszczu zaczyna natychmiast się smażyć i skwierczeć) i smaż pączki porcjami (nie wkładaj ich zbyt dużo, aby nie obniżyć temperatury tłuszczu), obracając je w trakcie smażenia jeden raz. Odsącz pączki z tłuszczu na ręczniku papierowym, a kiedy przestygną polej lukrem i posyp skórką pomarańczową.
Składniki:
Wykonanie:
Utrzyj smalec aż do momentu, kiedy nabierze konsystencji śmietany. Następnie wbij do niego żółtka, dodaj cukier, alkohol, śmietanę oraz mąkę Wyrabiaj ciasto rękami aż do otrzymania gładkiej, elastycznej konsystencji.
Cienko rozwałkuj uzyskane ciasto, od czasu do czasu delikatnie podsypuj je mąką. Teraz pokrój ciasto na paseczki o wymiarach około 3 cm x 15 cm. Każdy z otrzymanych kawałków natnij w środku i przewlecz jeden z końców przez powstałą dziurkę.
@Raw,Angel,Wings,On,Wooden,Desk.,Polish,Faworki,Traditional,Sweet Robson90/shutterstock
Do smażenia rozgrzej smalec w rondlu lub głębokiej patelni. Jeśli chcesz sprawdzić, czy tłuszcz uzyskał odpowiednią temperaturę, możesz wrzucić kawałeczek ciasta. Powinien od razu wypłynąć - to znak, że smalec osiągnął odpowiednią temperaturę. Smaż faworki z obu stron do czasu, aż uzyskają złoty kolor.
Odsącz faworki ze zbędnego tłuszczy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
Pamiętaj, żeby smażyć faworki partiami. Dzięki temu unikniesz obniżenia temperatury tłuszczu i ciastka nim nie nasiąkną.
Gotowe słodkości posyp cukrem pudrem z wanilią.
Smacznego!