Kalia to przedstawicielka rodziny obrazkowatych, która liczy w sumie osiem gatunków. Roślina wywodzi się z środkowo-południowej Afryki, skąd przeniesiona została na wszystkie kontynenty, z wyjątkiem Antarktydy.
W wielu miejscach na świecie roślina ta jest hodowana do celów ozdobnych. Może osiągnąć aż 80 cm wzrostu. Zielone liście w kształcie strzałki stanowią ciekawą oprawę dla kwiatu, który przypomina elegancki rożek. Kalia najczęściej posiada białe kwiaty, ale można też spotkać egzemplarze o różnym zabarwieniu. Co do uprawy, to różni się ona w zależności od tego, czy jest hodowana w doniczce czy w ogrodzie. Poniżej znajdziesz praktyczne wskazówki, jak pielęgnować kwiat podczas całego procesu.
To kwiat, który nie idzie na kompromis. Kalia lubi światło i ciepło, wymaga też gleby o obojętnym pH, a także ziem dodatkowo lekkich i przepuszczalnych. Należy jej też zapewnić umiarkowaną wilgotność. Kalię należy podlewać minimalnie dwa razy w tygodniu. Podczas kwitnienia lubi delikatne spryskiwanie wodą. Zastanawiasz się jak sadzić kalie i kiedy jest odpowiedni moment? Szczegóły poniżej.
Donicę, w której na przełomie marca i kwietnia zasadzona została kalia, trzymamy w temperaturze około 15 stopni Celsjusza i staramy się utrzymać wilgotność gleby. Po pojawieniu się pędów, roślinę przedstawimy do pomieszczenia o temperaturze pokojowej. Jeśli planujemy zasadzić kalię w ogrodzie, to możemy to zrobić dopiero po przymrozkach. Mniej więcej od połowy maja doniczki przenosimy do ogrodu.
W celu stworzenia rabaty, należy niezwykle ostrożnie wyjąć rośliny z doniczek i zasadzić wraz z bryłą ziemi, szczególnie uważając na korzenie. Kwiat trzeba sadzić na głębokości od 6 do 10 cm w okresie od maja do lipca. Kolorowe kalie należy sadzić na stanowisku słonecznym. Roślina ta zdecydowanie preferuje gleby próchnicze. Podczas wegetacji roślinę trzeba obficie podlewać i zraszać.
W przydomowym ogródku kalia może osiągnąć nawet 120 cm wzrostu. Kalie idealnie prezentują się w kępach i skupiskach, ich łodygi pod ziemią są grube i określane często mianem spichrzowych bulw. Korzenie są ważnym wsparciem dla rośliny, ponieważ utrzymują ją w glebie. Co ciekawe, kalia ogrodowa produkuje specyficzne owoce w formie zielonych lub pomarańczowych jagód. W ich wnętrzu magazynowane są nasiona.