Wiele osób, mimo regularnego sprzątania kuchni, często zapomina o piekarniku, którego wnętrze z każdym kolejnym użyciem brudzi się coraz bardziej. Najlepszym rozwiązaniem byłoby czyszczenie sprzętu po każdym użyciu. Jednak kto ma na to czas. Niestety, takie nawarstwione i zaschnięte zabrudzenia z czasem stają się jeszcze trudniejsze do usunięcia. Jest jednak kilka sposobów, które pozwolą szybko i skutecznie wyczyścić piekarnik.
Jednym z prostszych sposobów na wyczyszczenie wnętrza piekarnika jest trik z użyciem tabletki do zmywarki. Wystarczy umieścić taką kostkę na blaszce do pieczenia, zalać wrzącą wodą i wstawić do piekarnika nastawionego na około 100 stopni. Pod wpływem wody i temperatury, tabletka zacznie się rozpuszczać, a para wodna zmiękczy brud na ściankach sprzętu. Po około godzinie, należy wyłączyć piekarnik, wyjąć blachę i wylać wodę, a następnie zetrzeć zabrudzenia wilgotną szmatką.
Sprawdzonym, skutecznym i ekologicznym sposobem na uporczywe zabrudzenia piekarnika jest użycie mieszanki octu i wody w proporcji 1:1. Wystarczy przelać roztwór do butelki z atomizerem, spryskać obficie zabrudzenia i po chwili wytrzeć całość wilgotną szmatką lub gąbką. Pod wpływem octu, brud łatwo odejdzie od powierzchni piekarnika. Jeśli zapach octu bardzo ci przeszkadza, możesz do mieszanki dodać kilka kropli olejku eterycznego, który zamaskuje charakterystyczną woń.
Są jednak i takie zabrudzenia, z którymi sposób z tabletką do zmywarki czy ocet mogą sobie nie poradzić. Tu z pomocą przyjdzie, dobrze wszystkim znana, soda oczyszczona. Wystarczy przygotować pastę składającą się z sody oczyszczonej i wody (lub octu), a następnie przykryć nią przypalone resztki jedzenia i pozostawić na 1-2 godziny. Po tym czasie pozostaje usunąć wszystko za pomocą gąbeczki oraz wody (brud powinien łatwo odejść od ścianek piekarnika) i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym.