Wśród roślin nasturcjowatych wyróżnia się ponad 80 gatunków. Ich wielka różnorodność występuje zwłaszcza wzdłuż pasma Andów w Ameryce Południowej. Niektóre odmiany mają znaczenie kulinarne, jednak większość z nich uprawia się w ogrodach i na balkonach z uwagi na piękne kwiaty, które kwitną w naszym klimacie od czerwca, aż do późnej jesieni. W Europie po raz pierwszy pojawiły się w Hiszpanii, gdzie w XVI w. przywieziono je z Nowego Świata. W kolejnych stuleciach trwała popularyzacja poszczególnych gatunków.
Co sprawia, że posiadacze ogródków i niewielkich balkonów tak lubią nasturcje? Kwiaty tych roślin kwitną bardzo długo. Czas kwitnienia rozpoczyna się w czerwcu i trwa aż do pierwszych mrozów. Zwykle są czerwone, pomarańczowe lub żółte i raczej niewielkie - dorastają do 5 cm średnicy. Zawsze mają pięć płatków.
Nasturcje. Zdjęcie ilustracyjne Milan Vachal/shutterstock.com
Czym różnią się od siebie poszczególne nasturcje? Odmiany są bardzo zróżnicowane. Możemy nabyć zarówno rośliny pnące, jak i kompaktowe. Podstawowe odmiany to:
Zobacz też: Rozchodnik: uprawa, pielęgnacja, choroby
O tym, jak uprawiać nasturcje, decydują u nas warunki klimatyczne. Zwykle jest traktowana jako roślina jednoroczna, którą wysiewa się do doniczek lub gleby od połowy kwietnia co ok. 20 cm. Wcześniejszy wysiew jest możliwy pod przykryciem tak, żeby roślina nie przemarzła. Nasturcje nie lubią przesadzania, dobrze rosną w miejscach słonecznych i osłoniętych od wiatru. Gleba musi być lekka, półżyzna i przeciętnie wilgotna. W innych warunkach będzie słabo kwitnąć.
Gdzie jeszcze świetnie sprawdzą się nasturcje? Uprawa na balkonie także będzie dobrym rozwiązaniem. Sprzyja też wcześniejszemu wysiewowi, przez co roślina będzie dłużej cieszyć nasze oczy wspaniałym kwitnieniem. Warto jednak dobrze rozważyć, czy mamy dość miejsca dla uprawy pnącza długiego na 3 m, czy też wolimy odmianę kompaktową.
Zobacz też: Wiciokrzew - pielęgnacja i uprawa. Jak dbać o pnącza, których kwiaty przyciągają kolorem i słodkim zapachem?
Nasturcje. Zdjęcie ilustracyjne Cassiohabib/shutterstock.com
Nie wystarczy zasiać rośliny i pozwolić jej swobodnie się piąć, trzeba jeszcze o nią dobrze zadbać. Jak pielęgnować nasturcje? Przede wszystkim nie wolno dopuścić do przeschnięcia gleby. Osłabiona roślina stanie się łatwym celem dla szkodników. W lecie warto podlewać nasturcje nawet dwa razy dziennie. Przy dobrym doborze gleby, nie trzeba jej dodatkowo nawozić.
Okazuje się, że nasturcja jest jadalna i chętnie wykorzystywana w kuchniach krajów, gdzie występuje naturalnie. Można jeść wszystkie jej części, w niektórych przypadkach nawet bulwy. Docenia się je za pikantny smak. Marynowane owoce traktuje się jako zamiennik dla kaparów.
Zobacz też: Kalia - elegancki kwiat idealny do domu i ogrodu