Nasturcje - piękne kwiaty, które sprawdzą się też w kuchni. Jak uprawiać nasturcje?

Nasturcje są roślinami, które pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej. Chociaż u nas uprawia się je dla pięknych kwiatów, za oceanem mają też zastosowanie kulinarne.

Nasturcje. Skąd pochodzą?

Wśród roślin nasturcjowatych wyróżnia się ponad 80 gatunków. Ich wielka różnorodność występuje zwłaszcza wzdłuż pasma Andów w Ameryce Południowej. Niektóre odmiany mają znaczenie kulinarne, jednak większość z nich uprawia się w ogrodach i na balkonach z uwagi na piękne kwiaty, które kwitną w naszym klimacie od czerwca, aż do późnej jesieni. W Europie po raz pierwszy pojawiły się w Hiszpanii, gdzie w XVI w. przywieziono je z Nowego Świata. W kolejnych stuleciach trwała popularyzacja poszczególnych gatunków. 

Piwonia to bardzo popularna roślina. Zdjęcie ilustracyjnePiwonia: rodzaje, uprawa, kwiaty. Jak dbać o piwonie?

Nasturcje - kwiaty, które długo cieszą nasze oczy

Co sprawia, że posiadacze ogródków i niewielkich balkonów tak lubią nasturcje? Kwiaty tych roślin kwitną bardzo długo. Czas kwitnienia rozpoczyna się w czerwcu i trwa aż do pierwszych mrozów. Zwykle są czerwone, pomarańczowe lub żółte i raczej niewielkie - dorastają do 5 cm średnicy. Zawsze mają pięć płatków.

Nasturcje. Zdjęcie ilustracyjneNasturcje. Zdjęcie ilustracyjne Milan Vachal/shutterstock.com

Nasturcje - odmiany rośliny, które warto znać

Czym różnią się od siebie poszczególne nasturcje? Odmiany są bardzo zróżnicowane. Możemy nabyć zarówno rośliny pnące, jak i kompaktowe. Podstawowe odmiany to: 

  • Nasturcja większa - najczęściej uprawiana w Polsce, z pięknym kwieciem i atrakcyjnymi liśćmi. W naszych warunkach klimatycznych jest to jednoroczna roślina, która ma charakter pnącza dorastającego do 3 m. Na bazie nasturcji większej wyhodowano też odmiany kompaktowe, które mają do 40 cm. Niekiedy także liście przybierają ciekawą barwę (np. nakrapiane) i kształt.
  • Nasturcja kanaryjska - bardzo różni się od nasturcji większej jeśli chodzi o klapowate liście i kształt kwiatów, które są w jej przypadku jaskrawo żółte. Dorasta do 2, a nawet 3 m, potrzebuje więc podpór, by móc się po nich piąć. Szczególnie polecana do ogrodów. 
  • Nasturcja bulwiasta - dorasta do 2 m i charakteryzuje się występowaniem zgrubiałych korzeni - bulw. Posiada mniejsze, jaskrawe kwiaty

Zobacz też: Rozchodnik: uprawa, pielęgnacja, choroby

Jak uprawiać nasturcje?

O tym, jak uprawiać nasturcje, decydują u nas warunki klimatyczne. Zwykle jest traktowana jako roślina jednoroczna, którą wysiewa się do doniczek lub gleby od połowy kwietnia co ok. 20 cm. Wcześniejszy wysiew jest możliwy pod przykryciem tak, żeby roślina nie przemarzła. Nasturcje nie lubią przesadzania, dobrze rosną w miejscach słonecznych i osłoniętych od wiatru. Gleba musi być lekka, półżyzna i przeciętnie wilgotna. W innych warunkach będzie słabo kwitnąć. 

Zobacz wideo Hodujesz w domu monsterę? Sprawdź, czy odpowiednio o nią dbasz

Nasturcje - uprawa na balkonie

Gdzie jeszcze świetnie sprawdzą się nasturcje? Uprawa na balkonie także będzie dobrym rozwiązaniem. Sprzyja też wcześniejszemu wysiewowi, przez co roślina będzie dłużej cieszyć nasze oczy wspaniałym kwitnieniem. Warto jednak dobrze rozważyć, czy mamy dość miejsca dla uprawy pnącza długiego na 3 m, czy też wolimy odmianę kompaktową.

Zobacz też: Wiciokrzew - pielęgnacja i uprawa. Jak dbać o pnącza, których kwiaty przyciągają kolorem i słodkim zapachem?

Nasturcje. Zdjęcie ilustracyjneNasturcje. Zdjęcie ilustracyjne Cassiohabib/shutterstock.com

Jak pielęgnować nasturcje?

Nie wystarczy zasiać rośliny i pozwolić jej swobodnie się piąć, trzeba jeszcze o nią dobrze zadbać. Jak pielęgnować nasturcje? Przede wszystkim nie wolno dopuścić do przeschnięcia gleby. Osłabiona roślina stanie się łatwym celem dla szkodników. W lecie warto podlewać nasturcje nawet dwa razy dziennie. Przy dobrym doborze gleby, nie trzeba jej dodatkowo nawozić. 

Dziewanna to popularna roślina. Zdjęcie ilustracyjneDziewanna: właściwości i zastosowanie ''świecy królewskiej''

Nasturcja w kuchni 

Okazuje się, że nasturcja jest jadalna i chętnie wykorzystywana w kuchniach krajów, gdzie występuje naturalnie. Można jeść wszystkie jej części, w niektórych przypadkach nawet bulwy. Docenia się je za pikantny smak. Marynowane owoce traktuje się jako zamiennik dla kaparów. 

Zobacz też: Kalia - elegancki kwiat idealny do domu i ogrodu