Jagoda kamczacka - odmiany, cena i uprawa docenianego krzewu owocowego

Jagoda kamczacka to roślina z rodziny przewiertniowatych, która zyskuje popularność za sprawą swoich wyjątkowo smacznych owoców. Poznaj jej odmiany i dowiedz się, jak uprawiać tę roślinę.

Jagoda kamczacka to popularna nazwa wiciokrzewu kamczackiego, znanego także jako wiciokrzew siny, suchodrzew siny, suchodrzew błękitny, suchodrzew jadalny czy borówka kamczacka. W naturze żyje w Azji. Najwyższe egzemplarze dorastają nawet do 2,5 metra, choć zwykle nie przekraczają one 1,5 metra. Trudno mówić o jej walorach ozdobnych, dlatego też na jej uprawę wybiera się zwykle miejsce, które mniej zwraca uwagę gości przechadzających się po ogrodzie. Szczególną wartość mają jej niebieskoczarne owoce o nieco wydłużonym kształcie, mające zwykle od 1,5 do 3 centymetrów. Ich smak określa się jako słodko-kwaśny (zależny od odmiany), z wyczuwalną goryczką.

Nasturcje to rośliny jednoroczne w naszym klimacie. Zdjęcie ilustracyjneNasturcje - piękne kwiaty, które sprawdzą się też w kuchni. Jak uprawiać nasturcje?

Jagoda kamczacka: odmiany

Odmiany jagody kamczackiej są bardzo liczne i część z nich z powodzeniem nadaje się do uprawy w polskich warunkach. Wśród nich można wymienić takie odmiany, jak:

  • Czelabinka – to odmiana wyróżniająca się dużymi, jak na jagodę kamczacką, owocami o charakterystycznym, gruszkowatym kształcie. Do jej zalet należą też szybki wzrost i mrozoodporność;
  • Duet – podobnie jak Czelabinka, posiada duże owoce, choć ich kształt jest bardziej podłużny. To polska odmiana jagody kamczackiej;
  • Jolanta – to krzew, który osiąga jedne z najbardziej imponujących rozmiarów spośród jagód kamczackich (dorasta do 2 metrów). W jej owocach wyczuwalna jest silna goryczka;
  • Karina – polska odmiana, której owoce mają wyrazisty, słodko-kwaśny smak;
  • Morena – rosyjska odmiana jagody kamczackiej, niezbyt popularna w polskiej uprawie;
  • Nimfa – to krzew z wyjątkowo słodkimi owocami, dlatego jest chętnie wybierany, choć nie okazuje się tak wydajny, jak inne wymienione odmiany;
  • Rebeka – niewielkiego wzrostu, daje owoce kształtem przypominające lekko zaostrzone jajo;
  • Wojtek – najpopularniejsza spośród odmian jagody kamczackiej uprawianych w Polsce;
  • Zojka – wczesna odmiana jagody kamczackiej, daje słodkie owoce, które okazują się świetne do wszelkiego rodzaju przetworów.

Zobacz też: Laurowiśnia - sprawdź, dlaczego warto mieć ją w ogrodzie

Jagoda kamczacka Wojtek – co warto wiedzieć o tej popularnej odmianie?

Jagoda kamczacka Wojtek to polska odmiana krzewu, którą najczęściej można spotkać w polskich ogrodach. Wojtka poleca się szczególnie ze względu na wykazywaną przez niego wysoką mrozoodporność. Dobrze nadaje się dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z ogrodnictwem, choć doceniają go także doświadczeni plantatorzy. Charakteryzuje się szybkim wzrostem, mocno się rozgałęzia. Określa się go jako odmianę dającą jedne z największych plonów wśród jagód kamczackich.

Owoce odmiany Wojtek wyróżniają się sporą długością, podłużnym kształtem. Początkowo są słodko-kwaśne, a gdy stają się bardzo dojrzałe, nabierają słodyczy i stają się silnie aromatyczne. Świetnie nadają się do bezpośredniego spożycia, a także jako składnik soków czy do mrożenia. To idealny składnik na nalewki. Jagoda kamczacka tej odmiany może owocować nawet trzydzieści lat.

Zobacz wideo Z czarnej jagody przyrządzisz nie tylko kompot i dżem, lecz także... wino

Jak uprawiać jagodę kamczacką?

Jak uprawiać jagodę kamczacką? To, co przemawia za jej sadzeniem w Twoim ogrodzie, to stosunkowo niewielkie wymagania. Krzew warto posadzić w ciepłym i słonecznym miejscu, ponieważ wtedy szybciej obrodzi w owoce, a dzięki takim warunkom, będzie ich całkiem sporo. Mimo wszystko, jeśli trudno Ci znaleźć takie stanowisko, nie przejmuj się – jagoda kamczacka poradzi sobie także w mniej sprzyjających warunkach.

Jagoda kamczacka musi mieć luźne, przepuszczalne podłoże o delikatnie kwaśnym odczynie pH (5,5-6). Zniesie nieco gorszą glebę, choć nie będzie rosnąć w podmokłej i ciężkiej ziemi. Jako odmiana rośliny obcopylnej, dobrze czuje się w towarzystwie innych odmian jagody kamczackiej. Odznacza się wysoką odpornością na mróz – wytrzymuje temperaturę do -35 stopni Celsjusza, natomiast kwiaty radzą sobie jeszcze przy -6 stopniach.

Powinno się ją sadzić do ziemi jesienią (w październiku lub listopadzie) albo wiosną – idealnym czasem będzie kwiecień. Przed samym sadzeniem użyźnij ziemię za sprawą przefermentowanego obornika. Należałoby umieścić sadzonki w odległościach od metra do półtora metra. Po zasadzeniu trzeba pamiętać o obfitym podlaniu roślin. Aby ustrzec jagodę kamczacką przed chorobami, dobrze jest regularnie ją przycinać, choć działanie to należy rozpocząć nie wcześniej niż w 4 roku uprawy. Dobrze jest też podlewać krzew wiosną, jeśli jest mało opadów.

Zobacz też: Wiciokrzew - pielęgnacja i uprawa. Jak dbać o pnącza, których kwiaty przyciągają kolorem i słodkim zapachem?

Jagoda kamczacka: uprawa balkonowa

A co, jeśli nie masz ogrodu, a interesuje Cię jagoda kamczacka? Uprawa balkonowa tej rośliny także nie powinna stanowić problemu. Ze względu na nieprzesadnie duże rozmiary dorosłego krzewu, można je także trzymać na tarasie lub balkonie. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że donice dla krzewów powinny mieć co najmniej 40-50 centymetrów średnicy oraz 50-60 centymetrów na wysokość. Co istotne, ze względu na dużą odporność na szkodniki roślin, jagoda kamczacka może spokojnie rosnąć na powietrzu i nie trzeba wówczas stosować żadnych dodatkowych oprysków.

Budleja to roślina, która jest szczególnie lubiana przez motyle. Zdjęcie ilustracyjneBudleja Dawida - piękna roślina uwielbiana przez motyle. Jak ją uprawiać?

Jagoda kamczacka: cena

Cena jagody kamczackiej nie jest wysoka. Za sadzonkę krzewu owocowego, w zależności od odmiany, przyjdzie Ci zapłacić od 12 do 16 zł.

Zobacz też: Mieczyki - uprawa, sadzenie, pielęgnacja barwnych kwiatów ogrodowych

Więcej o: