Wielkanoc już tuż tuż – nadchodzi czas na posadzenie rzeżuchy. Kwintesencją nadchodzących świąt jest dla wielu poświęcenie wielkanocnego koszyczka. To jedna z najpopularniejszych tradycji, zaraz po obfitym, niedzielnym śniadaniu świątecznym. Co powinno się znaleźć w naszej święconce? Niektóre z produktów goszczą na polskich stołach od pokoleń.
Polskie tradycje są często bardzo restrykcyjne. I choć coraz częściej pozwalamy sobie na wprowadzenie w nie odrobiny innowacji, podstawa powinna być zachowana. W wielkanocnym koszyku nie może zabraknąć jajek – to od nich wzięła się nazwa „jajeczne święta”. Jajka symbolizują życie. Zaraz obok baranka, symbolu przezwyciężenia śmierci, są jednymi z najważniejszych elementów święconki. Co jeszcze powinno się w niej znaleźć?
Koszyczek wyścielamy białą serwetką, na którą kładziemy wszystkie pokarmy i zwyczajowo przykrywamy je drugą serwetką – bez symbolu, dla higieny.
Następnego dnia rano, podczas wielkanocnego śniadania, wszystkie pokarmy, które znalazły się w święconce, wykorzystujemy przy przygotowywaniu posiłków. Później pozostaje nam jedynie świętować i leniuchować razem z całą rodziną.
Śniadanie rozpoczynamy od dzielenia się poświęconym jajkiem. Co więcej, jajka powinny być głównym elementem przygotowywanych potraw. Można je przyrządzić na wiele sposobów tak, aby każdy z nas znalazł na stole coś dla siebie. Tradycyjnie przygotowuje się także biały barszcz lub zupę chrzanową i dla osłodzenia dnia, duże drożdżowe lub piaskowe baby wielkanocne oraz mazurek.