Co powinno się znaleźć w koszyczku wielkanocnym? Jego elementy nie są przypadkowe

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Każdy z nas wie, z czym to się ma - sobotnie święcenie jajek. Ta tradycja chyba nikomu z nas nie jest zupełnie obca. Ale czy wiecie, co powinno się znaleźć w wielkanocnym koszyku?

Wielkanoc już tuż tuż – nadchodzi czas na posadzenie rzeżuchy. Kwintesencją nadchodzących świąt jest dla wielu poświęcenie wielkanocnego koszyczka. To jedna z najpopularniejszych tradycji, zaraz po obfitym, niedzielnym śniadaniu świątecznym. Co powinno się znaleźć w naszej święconce? Niektóre z produktów goszczą na polskich stołach od pokoleń.

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Co powinno się znaleźć w wielkanocnym koszyku?

Polskie tradycje są często bardzo restrykcyjne. I choć coraz częściej pozwalamy sobie na wprowadzenie w nie odrobiny innowacji, podstawa powinna być zachowana. W wielkanocnym koszyku nie może zabraknąć jajek – to od nich wzięła się nazwa „jajeczne święta”. Jajka symbolizują życie. Zaraz obok baranka, symbolu przezwyciężenia śmierci, są jednymi z najważniejszych elementów święconki. Co jeszcze powinno się w niej znaleźć?

  • Sól – symbol oczyszczenia i prawdy
  • Chrzan – symbol ludzkiej siły
  • Wędlina – symbol dostatku i płodności
  • Chleb – symbol pomyślności i dobrobytu
  • Ciasto – symbol nowych umiejętności
  • Bukszpan – symbol nadziei na zmartwychwstanie i życie wieczne
  • Rzeżucha – symbol życia

Koszyczek wyścielamy białą serwetką, na którą kładziemy wszystkie pokarmy i zwyczajowo przykrywamy je drugą serwetką – bez symbolu, dla higieny.

Następnego dnia rano, podczas wielkanocnego śniadania, wszystkie pokarmy, które znalazły się w święconce, wykorzystujemy przy przygotowywaniu posiłków. Później pozostaje nam jedynie świętować i leniuchować razem z całą rodziną.

Jakie potrawy królują na tradycyjnym śniadaniu wielkanocnym?

Śniadanie rozpoczynamy od dzielenia się poświęconym jajkiem. Co więcej, jajka powinny być głównym elementem przygotowywanych potraw. Można je przyrządzić na wiele sposobów tak, aby każdy z nas znalazł na stole coś dla siebie. Tradycyjnie przygotowuje się także biały barszcz lub zupę chrzanową i dla osłodzenia dnia, duże drożdżowe lub piaskowe baby wielkanocne oraz mazurek. 

Więcej o: