Fit kolacja w 5 minut? Dzięki tym przepisom wykonasz zdrowy posiłek z tego, co zawsze masz pod ręką

Często, gdy chcemy zadbać o swoją sylwetkę i zrzucić kilka kilogramów, postanawiamy zrezygnować z ostatniego posiłku. Okazuje się jednak, że zdrowa i lekkostrawna kolacja może nam przynieść dużo więcej korzyści, niż nam się wydaje - zwłaszcza podczas odchudzania. Co zjeść na koniec dnia, aby podkręcić metabolizm?

Mimo że o odchudzaniu mówi się bardzo wiele, wciąż niektóre mity na jego temat nie zostały jeszcze obalone. Co musisz zrobić, aby zgubić zbędne kilogramy? Jeść - tylko nie byle co i nie byle kiedy. Zdrowe, lekkostrawne posiłki to źródło energii na całe dnie. Niestety wiele z nas mylnie uważa, że opuszczenie kolacji pomoże nam w skuteczności odchudzania. Tymczasem odpowiednio zbilansowany posiłek może znacznie podkręcić nasz metabolizm. Te szybkie przepisy wykonasz z tego, co zawsze masz pod ręką.

Zobacz wideo Czy ostatni posiłek trzeba jeść o 18? [NaZdrowie]

Przepisy na zdrową i lekkostrawną kolację w pięć minut

Aby odchudzanie było skuteczne, musimy wprowadzić w nasze życie pewną jedzeniową regularność. Gdy zapewnimy organizm, że o stałych porach będziemy dostarczać mu odpowiednią ilość kalorii, nie będzie on zmuszony do magazynowania jedzenia w postaci tłuszczu. Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia. Powinna być zdrowa, lekkostrawna i sycąca. Na jakie potrawy najlepiej jest się zdecydować?

Zdrowe śniadanieProste przepisy na szybkie i zdrowe śniadanie. Jak je skomponować?

Fit kolacja na słono

Ludzie dzielą się na dwa typy - miłośników słodkości i fanów słonych potraw. Dla tych, którzy preferują kolację w wersji wytrawnej, znaleźliśmy przepisy oparte na warzywach i pełnoziarnistych produktach, dzięki którym pójście spać z burczącym brzuchem nie będzie nam straszne. 

Zupa krem z pomarańczowych warzyw 

  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 250 gram dyni,
  • 2 marchewki,
  • 3 bataty,
  • 3 ziemniaki,
  • jogurt naturalny,
  • kasza gryczana,
  • pestki dyni,
  • przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, czerwona papryka.

W garnku do gotowania zupy umieść pokrojone w kostkę warzywa wraz z bulionem. Dodaj przyprawy - sól i pieprz, pół łyżeczki papryki i kurkumy oraz szczyptę imbiru. Garnek trzymaj na dużym ogniu do momentu zagotowania bulionu, po czym zmniejsz płomień o połowę. Zupa powinna gotować się do miękkości warzyw, czyli około 40-45 minut. W osobnym garnku w osolonej wodzie ugotuj kaszę gryczaną, po czym umieść ją w zupie na ostatnie 10 minut jej gotowania. Gdy warzywa staną się miękkie zdejmij potrawę z ognia i zabiel ją trzema łyżkami jogurtu naturalnego. Następnie dokładnie zblenduj ze sobą wszystkie składniki. Gotową zupę możesz podawać z finezyjnym kleksem z jogurtu naturalnego i chrupiącą posypką z pestek dyni.

Szakszuka

  • 2 jajka
  • 3 świeże pomidory (można także użyć pomidorów w puszce)
  • 1 małą cebulę
  • 1 ząbek czosnku
  • pokrojony szczypiorek na wierzch
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżkę oleju lub oliwy z oliwek

Pomidory sparz w gorącej wodzie i pozbaw skórki, a następnie pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój drobno. Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę. Następnie dodaj do niej cebulę i czosnek. Po chwili dodaj pomidory i przyprawy. Kiedy pomidory trochę się przysmażą i rozmiękną wbij do nich jajka. Patelnię przykryj i po ok. 7 - 8 minutach zdejmij z ognia. Posyp na wierzchu pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.

„Odchudzona” pizza

  • 2 pełnoziarniste placki tortilli
  • domowy przecier pomidorowy lub gotowa passata
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 papryka
  • puszka kukurydzy
  • kilka pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • tarta mozzarella do posypania pizzy
  • rukola
  • zioła prowansalskie
  • oregano

Przygotuj sos do posmarowania tortilli - wymieszaj zioła prowansalskie i oregano z passatą. Kurczaka obtocz w ulubionych przyprawach i usmaż na  oliwie lub oleju. Pokrój paprykę, cebulę i pieczarki. Tortille posmaruj przygotowanym wcześniej sosem, a następnie wyłóż na nie kurczaka i pozostałe składniki, oprócz rukoli. Pizzę posyp mozzarellą. Nagrzej piekarnik do 220 stopni i piecz w tej temperaturze przez ok. 10 minut. Po wyciągnięciu pizzy z piekarnika posyp ją rukolą. Możesz przygotować do niej także domowy sos czosnkowy na bazie czosnku, jogurtu naturalnego lub greckiego, soli, pieprzu i cukru.

Czym są probiotyki?Co jeść, aby schudnąć bez efektu jo-jo? Zdrowe nawyki żywieniowe a odchudzanie

Fit kolacja na słodko

A dla łasuchów, kolacja na słodko. Duża ilość owoców i zdrowych cukrów to dobra alternatywa dla tabliczki czekolady. 

Sycący koktajl

  • 2 plastry obranego ananasa
  • garść świeżej mięty
  • sok z 1/2 cytryny
  • mała garść szpinaku
  • 1 cm obranego korzenia imbiru
  • 1/2 szklanki wody

 Jedyne, co musisz zrobić to zblendować wszystkie składniki i gotowe.

Omlet kakaowy

  • 4 sztuki jajka 
  • 2 łyżki mąki owsianej 
  • 0.5 łyżki kakao 
  • 10 łyżek jogurtu naturalnego 
  • 0.2 opakowania mrożonych owoców

Jajka wbij do miski, dodaj mąkę oraz kakao. Mieszaj masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Połowę z niej wylej na suchą, nieprzywierającą patelnię i smaż przez 2-3 minuty, a następnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze minutę. To samo zrób z drugą częścią masy. Gotowe omlety ozdób ulubionymi owocami.

Więcej o: