Wyjątkowy smak kawy sprawia, że wiele osób nie potrafi odmówić sobie wypicia przynajmniej jednej filiżanki tego aromatycznego napoju. Każdy ma swoją ulubioną: jedni wolą mocne espresso, inni delikatne latte. Ostatnio jednak serca internautów podbiła dalgona coffee, którą przygotowuje się zupełnie inaczej niż te tradycyjne. Wygląda i smakuje niesamowicie, więc jeśli chcesz sprawić sobie chwilę przyjemności lub zaimponować swoim gościom, to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Dalgona coffee możesz pić na zimno i na ciepło. To połączenie aksamitnej kawowej pianki i mleka. Do przygotowania dalgona coffee potrzebujesz czterech składników, które na pewno masz w swoim domu:
Opcjonalnie możesz też wykorzystać:
Najważniejszą sprawą w przygotowaniu tego rodzaju dalgona coffee jest kawowa, aksamitna pianka. Jak ją przygotować? Do miski wsyp kawę rozpuszczalną, cukier i dolej gorącą wodę. Ważne jest, aby składniki zostały dodane w proporcjach 1:1:1 - czyli jeśli chcesz przygotować jedną porcję dalgona coffee wystarczy dodać po łyżeczce kawy, cukru i wody. Całość ubijamy mikserem, blenderem lub rózgą do momentu, aż kawowa masa zrobi się gęsta i puszysta (tak jak ubijane białka).
Dalgona Coffee - przygotowanie shutterstock/Anastasiya Stasyuk
Do szklanki lub pucharka wlej mleko - zimne lub ciepłe w zależności na jaką kawę masz dziś ochotę. Szklankę wypełnij nim tak do 3/4 jej wysokości. Możesz śmiało użyć mleka roślinnego (migdałowego, kokosowego lub sojowego). Na wierzch połóż kawową piankę i gotowe!
Wedle uznania, do dalgona coffee można dodać lodu bądź udekorować piankę odrobiną kakao, pokruszonymi ciasteczkami bądź cynamonem.
Dalgona coffee możesz przygotować także z kakao i tartą czekoladą. Zalej kakao ciepłym mlekiem, dokładnie wymieszaj. Jeśli wolisz zimną kawę, poczekaj aż napój ostygnie i dodaj do niego kostki lodu. Na wierzch kawy połóż kawową piankę i udekorują ją czekoladowymi wiórkami.
Kolejna wersja to dalgona coffee z syropem malinowym. Do mleka dodaj syrop malinowy, możesz dorzucić też kilka owoców z syropu. Dodaj kawową piankę i udekoruj kawę świeżymi malinami i miętą.