Eksperci alarmują: Nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki! Sprawdź, dlaczego to złe miejsce

Wiele osób przechowuje jajka na półce znajdującej się na drzwiach lodówki. Niestety, eksperci zgodnie przyznają, że to naprawdę spory błąd. Jednak dlaczego jest to zły pomysł, skoro prawie każda lodówka posiada na drzwiach specjalną przegródkę na jajka? Wyjaśniamy.
Zobacz wideo Jak przechowywać warzywa? Sprawdź, co możesz robić źle

Jeśli przechowujesz jajka w lodówce to świetnie. Właśnie to miejsce będzie dla nich najlepsze po przyniesieniu ze sklepu. Dzięki niskiej temperaturze, będą dłużej zdatne do spożycia. Nigdy jednak nie powinno się trzymać jajek na drzwiach lodówki, nawet jeśli znajduje się na nich specjalna przegródka lub pojemnik. Niestety, eksperci jednogłośnie przyznają, że drzwi lodówki to dla jajek najgorsze miejsce. Dlaczego?

Nie przechowuj jajek na drzwiach lodówki. To błąd, który może zaszkodzić zdrowiu

Jeśli chcesz, by jajka jak najdłużej zachowały swoją świeżość, musisz odpowiednio zadbać o sposób ich przechowywania. Niestety drzwiczki lodówki to wbrew pozorom nie jest dla nich najlepsze miejsce. Produkty umieszczane w tym miejscu są bowiem narażone na częste wahania temperatury. W momencie gdy otwierasz lodówkę, jajka mają styczność z ciepłą temperaturą pomieszczenia, co osłabia ich naturalną wewnętrzną ochronę, a to powoduje, że szybciej się zepsują. To prosta droga do tego, by nie tylko popsuć przygotowywane potrawy, lecz także nabawić się problemów zdrowotnych.

Gdzie należy trzymać jajka?

W przechowywaniu jaj najważniejsze jest utrzymywanie ich w stałej temperaturze. Serwis goodhousekeeping.co.uk zaleca, by trzymać je na środkowej półce lodówki. Należy również pamiętać, że w lodówce jajka możemy przechowywać nie dłużej, niż miesiąc. Ponadto, nigdy nie należy myć jaj przed umieszczeniem ich w lodówce, gdyż w ten sposób usuwa się z nich naturalną osłonę, co również może przyspieszyć ich psucie. 

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

Jeśli masz wątpliwości co do świeżości jajka wyjmowanego z lodówki, możesz w łatwy sposób sprawdzić, czy nadal jest zdatne do spożycia. Wystarczy włożyć jajo do szklanki wypełnionej wodą i obserwować jego zachowanie. Jeśli jest świeże, opadnie na dno, jeśli nie, wówczas będzie unosić się na wodzie.

Więcej o: