Papier do pieczenia to podstawa każdej kuchni – przynajmniej w teorii. Bo czy którejkolwiek z nas nigdy nie zdarzyła się sytuacja, w której go zabrakło? I to oczywiście w momencie, kiedy akurat był potrzebny. Znamy to. Okazuje się jednak, że nie ma sytuacji bez wyjścia. Te produkty to doskonałe alternatywy dla klasycznego papieru do pieczenia. O czym mówimy? Z pewnością macie je zawsze pod ręką.
Ta metoda jest z pewnością znana każdej babci. Bułka tarta i masło to sposób, który od wieków przewija się w naszych rodzinach. Wystarczy, że zasypiesz blaszkę garścią bułki tartej zmieszanej z tłuszczem. Wysmaruj mieszanką całą blachę i piecz. Proste rozwiązania są niezawodne.
Oczywiście niezawodna folia aluminiowa – można odnieść wrażenie, że wszystko da się z niej zrobić. Najlepiej sprawdzi się przy pieczeniu chrupkich potraw. Niestety w przypadku mokrych, może pojawić się mały problem. Wyłóż blachę błyszczącą częścią – lepiej zatrzymuje ciepło.
Zwykły papier śniadaniowy także sprawdzi się jako alternatywa dla papieru do pieczenia. Lepiej jednak go natłuścić, zanim pojawi się w piekarniku – dzięki temu nie musimy się martwić o to, że przyklei się do blachy. Ten sposób najlepiej sprawdzi się w przypadku pieczenia ciasteczek, ponieważ czas ich pieczenia jest zwykle krótki.
Jeśli macie ochotę upiec chleb, bułki lub ciasteczka, zdecydujcie się na użycie folii do pieczenia i mata sylikonowa. Ich struktura zatrzymuje ciepło, dzięki czemu wypieki są gotowe szybciej. Pamiętaj jednak, że występują one w różnych rozmiarach.