Wielkanoc 2021 zbliża się wielkimi krokami. Powoli przygotowujemy świąteczne menu. Oczywiście na stołach nie zabraknie jajek i świątecznych sałatek. Jak je urozmaicić? Sprawdź kilka świetnych przepisów.
Zobacz wideo
Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem
Różowe jajka zaskoczą całą rodzinę. Przepis na jajka marynowane w buraczkach
Przygotowanie jajek marynowanych w buraczkach nie jest trudne. Większość składników masz pewnie w swojej kuchni, a pozostałe kupisz w pobliskim sklepie.
Składniki:
- 6 jajek
- 2 duże buraki
- 2 szklanki wody
- szklanka octu
- 1 liść laurowy
- 5 goździków
- 3 ziarenka ziela angielskie
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
Brownie z fasoli na Wielkanoc: sprawdzona receptura [przepis]
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo i ostudź w zimnej wodzie. Obierz je ze skorupek. Buraki umyj i pokrój na kawałki i włóż do rondelka. Zalej je wodą i octem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, goździki, sól i cukier. Gotuj marynatę przez około 15 minut. Przecedź ją i ostudź. Wystudzone jajka zanurz w marynacie i zostaw na 12 godzin. Przed podaniem udekoruj według uznania.
Wielki Tydzień 2021. Kiedy rozpoczniemy przygotowania do Wielkanocy?
Przepis na wielkanocne jajka faszerowane na różne sposoby
Znudziły ci się jajka w majonezie? Świetnym sposobem na ich urozmaicenie jest farsz.
Składniki:
- 10 jaj ugotowanych na twardo
- 3 łyżeczki wasabi
- łyżka buraczków
- pół awokado
- papryka
- pomidor
- sok z połowy limonki (lub cytryny)
- łyżka oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- koperek, szczypiorek do dekoracji
Przygotowanie:
Ugotowane jajka przekrój na pół i wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem. Podziel rozgniecione żółtka na 3 części. Do pierwszej części dodaj trzy łyżeczki pasty wasabi, do drugiej łyżkę tartych buraków i powstałą masą nafaszeruj jajka. Do trzeciej części przygotuj guacamole. Rozetrzyj widelcem jedno dojrzałe awokado i zmieszaj je z żółtkami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy limonki, łyżkę oliwy z oliwek, dopraw według uznania solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie. Pokrój w drobną kostkę niedużego pomidora i kawałek papryki. wymieszaj z guacamole. Nafaszeruj pozostałe jajka.
Śniadanie wielkanocne- co powinno pojawić się na stole? Sprawdź świąteczne menu
Tak przygotowane jajka udekoruj koperkiem i szczypiorkiem.
Jak zrobić palmę wielkanocną? Wskazówki na domowe DIY
Sałatka z tuńczyka na krakersach będzie hitem wielkanocnego stołu
Ta pyszna warstwowa sałatka wyglądem przypomina eleganckie ciasto. Jak ją przygotować? To niezwykle proste!
Składniki
- 24 sztuki słonych krakersów
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 3 jajka
- 50g żółtego sera
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- pół pęczka szczypiorku
- przyprawy: papryka słodka mielona, pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
- Na płaskim talerzu lub deseczce (w zależności na czym masz zamiar podać sałatkę) ułóż 8 krakersów - w dwóch rzędach jeden obok drugiego.
- Żółty ser utrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj go z dwiema łyżkami majonezu i jedną łyżką jogurtu. Masę serową delikatnie rozprowadź na krakersach i przykryj ją warstwą 8 krakersów.
- Następnie odcedź tuńczyka i wymieszaj go ze szczyptą papryki i pieprzu oraz 1 łyżką majonezu. Wyłóż masę na krakersy i przykryj ją kolejną warstwą krakersów.
- Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz z łupinek. Przekrój je na pół i oddziel żółtka. Białka zetrzyj na tarce o małych oczkach i wymieszaj z łyżką majonezu i resztką jogurtu. Przykryj masą krakersy.
- Żółtka rozgnieć widelcem, a następnie wyłóż je na masę z białek.
- Wierzch sałatki posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
- Sałatkę włóż na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego!