Tradycyjne dania wielkanocne w nowej odsłonie. Zaskocz swoich gości różowymi jajkami!

Chcesz urozmaicić swoje wielkanocne dania? Mamy dla was kilka przepisów na tradycyjne potrawy, które urozmaicą twoje wielkanocne menu i zachwycą całą rodzinę.

Wielkanoc 2021 zbliża się wielkimi krokami. Powoli przygotowujemy świąteczne menu. Oczywiście na stołach nie zabraknie jajek i świątecznych sałatek. Jak je urozmaicić? Sprawdź kilka świetnych przepisów

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Różowe jajka zaskoczą całą rodzinę. Przepis na jajka marynowane w buraczkach

Przygotowanie jajek marynowanych w buraczkach nie jest trudne. Większość składników masz pewnie w swojej kuchni, a pozostałe kupisz w pobliskim sklepie. 

Składniki: 

  • 6 jajek
  • 2 duże buraki
  • 2 szklanki wody
  • szklanka octu
  • 1 liść laurowy
  • 5 goździków
  • 3 ziarenka ziela angielskie
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru

Przygotowanie: 

Jajka ugotuj na twardo i ostudź w zimnej wodzie. Obierz je ze skorupek. Buraki umyj i pokrój na kawałki i włóż do rondelka. Zalej je wodą i octem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, goździki, sól i cukier. Gotuj marynatę przez około 15 minut. Przecedź ją i ostudź. Wystudzone jajka zanurz w marynacie i zostaw na 12 godzin. Przed podaniem udekoruj według uznania. 

 

Przepis na wielkanocne jajka faszerowane na różne sposoby

Znudziły ci się jajka w majonezie? Świetnym sposobem na ich urozmaicenie jest farsz. 

Składniki:

  • 10 jaj ugotowanych na twardo
  • 3 łyżeczki wasabi
  • łyżka buraczków
  • pół awokado
  • papryka
  • pomidor
  • sok z połowy limonki (lub cytryny)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • koperek, szczypiorek do dekoracji

Przygotowanie:

Ugotowane jajka przekrój na pół i wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem. Podziel rozgniecione żółtka na 3 części. Do pierwszej części dodaj trzy łyżeczki pasty wasabi, do drugiej łyżkę tartych buraków i powstałą masą nafaszeruj jajka. Do trzeciej części przygotuj guacamole. Rozetrzyj widelcem jedno dojrzałe awokado i zmieszaj je z żółtkami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy limonki, łyżkę oliwy z oliwek, dopraw według uznania solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie. Pokrój w drobną kostkę niedużego pomidora i kawałek papryki. wymieszaj z guacamole. Nafaszeruj pozostałe jajka. 

Tak przygotowane jajka udekoruj koperkiem i szczypiorkiem. 

Sałatka z tuńczyka na krakersach będzie hitem wielkanocnego stołu

Ta pyszna warstwowa sałatka wyglądem przypomina eleganckie ciasto. Jak ją przygotować? To niezwykle proste!

Składniki

  • 24 sztuki słonych krakersów
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 3 jajka
  • 50g żółtego sera
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • pół pęczka szczypiorku
  • przyprawy: papryka słodka mielona, pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

  1. Na płaskim talerzu lub deseczce (w zależności na czym masz zamiar podać sałatkę) ułóż 8 krakersów - w dwóch rzędach jeden obok drugiego. 
  2. Żółty ser utrzyj na tarce o małych oczkach. Wymieszaj go z dwiema łyżkami majonezu i jedną łyżką jogurtu. Masę serową delikatnie rozprowadź na krakersach i przykryj ją warstwą 8 krakersów. 
  3. Następnie odcedź tuńczyka i wymieszaj go ze szczyptą papryki i pieprzu oraz 1 łyżką majonezu. Wyłóż masę na krakersy i przykryj ją kolejną warstwą krakersów. 
  4. Ugotuj jajka na twardo, ostudź i obierz z łupinek. Przekrój je na pół i oddziel żółtka. Białka zetrzyj na tarce o małych oczkach i wymieszaj z łyżką majonezu i resztką jogurtu. Przykryj masą krakersy. 
  5. Żółtka rozgnieć widelcem, a następnie wyłóż je na masę z białek.
  6. Wierzch sałatki posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
  7. Sałatkę włóż na 2-3 godziny do lodówki. 

Smacznego! 

Więcej o: