Wielkanoc 2021 zbliża się wielkimi krokami. Powoli przygotowujemy świąteczne menu. Oczywiście na stołach nie zabraknie jajek i świątecznych sałatek. Jak je urozmaicić? Sprawdź kilka świetnych przepisów.
Przygotowanie jajek marynowanych w buraczkach nie jest trudne. Większość składników masz pewnie w swojej kuchni, a pozostałe kupisz w pobliskim sklepie.
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka ugotuj na twardo i ostudź w zimnej wodzie. Obierz je ze skorupek. Buraki umyj i pokrój na kawałki i włóż do rondelka. Zalej je wodą i octem. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, goździki, sól i cukier. Gotuj marynatę przez około 15 minut. Przecedź ją i ostudź. Wystudzone jajka zanurz w marynacie i zostaw na 12 godzin. Przed podaniem udekoruj według uznania.
Znudziły ci się jajka w majonezie? Świetnym sposobem na ich urozmaicenie jest farsz.
Składniki:
Przygotowanie:
Ugotowane jajka przekrój na pół i wyjmij żółtka i rozgnieć widelcem. Podziel rozgniecione żółtka na 3 części. Do pierwszej części dodaj trzy łyżeczki pasty wasabi, do drugiej łyżkę tartych buraków i powstałą masą nafaszeruj jajka. Do trzeciej części przygotuj guacamole. Rozetrzyj widelcem jedno dojrzałe awokado i zmieszaj je z żółtkami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy limonki, łyżkę oliwy z oliwek, dopraw według uznania solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie. Pokrój w drobną kostkę niedużego pomidora i kawałek papryki. wymieszaj z guacamole. Nafaszeruj pozostałe jajka.
Tak przygotowane jajka udekoruj koperkiem i szczypiorkiem.
Ta pyszna warstwowa sałatka wyglądem przypomina eleganckie ciasto. Jak ją przygotować? To niezwykle proste!
Składniki
Przygotowanie:
Smacznego!