Niektórzy z nas nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa. W tradycyjnych, polskich potrawach zazwyczaj odgrywa ono główną rolę. Niestety wiele dań wymaga od nas długiego czasu przygotowania. W naszym pędzącym świecie czasami ciężko jest znaleźć czas na tego typu kulinarne ekscesy. Na szczęście do dyspozycji mamy przepisy, które upichcimy w mgnieniu oka. O których mówimy? Na samą myśl o nich robimy się głodni.
Przede wszystkim musimy zastanowić się nad tym, jaki sposób mielenia będzie dla nas najkorzystniejszy. Możemy zdecydować się na trzy opcje – sami mielimy mięso, kupujemy pakowane mięso mielone lub prosimy panią ze sklepu o zmielenie nam mięsa. Która opcja jest najlepsza? Oczywiście ta pierwsza – wszystko to, co robimy sami, zawsze będzie trafionym wyborem. Niestety nie każdy z nas ma czas i warunki na to, by zająć się mieleniem samodzielnie. W związku z tym trzecia opcja wydaje się być trafioną. Dzięki temu, że sami wybieramy mięso, które chcemy poddać obróbce, mamy pewność, że otrzymujemy produkt najwyższej jakości.
Jeśli chodzi o wybór mięsa, możemy puścić wodzę fantazji. Właściwie każdy rodzaj nadaje się do rozdrobnienia. Zazwyczaj jednak decydujemy się na wołowinę, wieprzowinę i drób. Jeśli chodzi o wieprzowinę, najlepiej sprawdzi się łopatka bez ścięgien. W przypadku wieprzowiny, karkówka lub karczek, a w indyku udziec.
Nie masz czasu na gotowanie? Te przepisy świetnie sprawdzą się jako obiad na szybko – niby fastfood, ale slowfood. Domowe posiłki to zawsze najlepszy i najzdrowszy wybór ze wszystkich możliwych – i smakuje o wiele lepiej. Podpowiadamy, które potrawy nie zajmą nam dużo czasu.
Na początku przypraw mięso ulubionymi przyprawami, a następnie podsmaż je bez tłuszczu. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, po czym dodaj do mięsa. Całość zalej gotowym sosem do pieczeni i duś ok. 5 minut. Makaron ugotuj al’dente i dodaj do mięsa.
Mięso wraz z pokrojoną cebulą smaż przez ok. 8 minut. Do mięsa dorzuć posiekane pomidory, dodaj Knorr Naturalnie smaczne - Spaghetti Bolognese oraz pół szklanki wody. Wszystko wymieszaj i duś, aż dobrze zgęstnieje. Farsz możesz dodatkowo wzbogacić świeżymi ziołami, np. bazylią. Umyj dokładnie cukinię, odetnij końcówki i przetnij ją wzdłuż na pół. Następnie wyjmij pestki, używając np. łyżeczki i nanieś farsz. Całość posyp serem i zapiekaj przez 10 minut w temperaturze 180 °C.
Muszle gotuj wg przepisu na opakowaniu przez około 2- 3 minuty – powinny być jeszcze twarde. Po tym czasie wyjmij je z garnka, przelej dwoma łyżkami oliwy, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok aby wystygły. Na pozostałej oliwie podsmaż startą marchewkę i pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy warzywa lekko się zarumienią - dodaj mielone mięso. Smaż je aż będzie zupełnie suche i dodaj do niegho koncentrat pomidorowy oraz kukurydzę. Smaż jeszcze chwilę, a całość dopraw przyprawą do mięsa mielonego. Gotowym farszem napełnij każdą z muszli. Pomidory z puszki wymieszaj z posiekaną bazylią i roztartym czosnkiem, przelej na dno żaroodpornego naczynia i ułóż na nim muszle. Na każdą z nich nałóż odrobinę śmietany i posyp startym parmezanem. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 30 minut.
W dużej misce dokładnie wymieszaj mielone mięso, startą cebulę, przyprawę do wieprzowiny, bazylię, bułkę tartą i parmezan. Podziel mięso na 6 jednakowych kulek i wyrób z masy 6 okrągłych kotletów. Przełóż gotowe kotlety do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku na funkcji grill w 180 °C przez 8 minut, po czym obróć mięso na drugą stronę i piecz przez kolejne 8 minut. Wyłącz piekarnik, a na każdy kotlet połóż plaster żółtego sera i pozostaw w wyłączonym piekarniku, aż ser się rozpuści. Podawaj w rozkrojonej świeżej bułeczce z listkiem sałaty, plastrem pomidora i krążkami cebuli.