Zdrowe słodkości? Dzięki tym przepisom od Anny Lewandowskiej nie będziesz musiała martwić się o dietę

Anna Lewandowska od lat motywuje kobiety do zmiany swojego stylu życia. Wiele z nas ma słabość do rurek z bitą śmietaną, czekoladowych ciasteczek czy kremowych deserów. Trenerka znalazła rozwiązanie dla wszystkich łasuchów. Jej przepisy na domowe i zdrowe słodkości podbijają internet.

Anna Lewandowska jest jedną z najsłynniejszych polskich trenerek. Skrupulatnie zachęca  Polki do zmiany swoich nawyków żywieniowych raz na zawsze i motywuje do poprawy kondycji. Jednak, jak wiadomo, mimo najszczerszych chęci, od pewnych przyzwyczajeń ciężko jest uciec, zwłaszcza jeśli chodzi o przepyszne słodkości. Jak sobie z tym radzić? Te przepisy na domowe fit słodycze to deska ratunku dla wszystkich łasuchów.

Zobacz wideo Słodkie i zdrowe. Oto 4 przepisy na fit przekąski

Przepisy na domowe fit słodycze od Ani Lewandowskiej

Zdrowe słodycze wcale nie muszą być niesmaczne. Wystarczy, że nieco zmodyfikujemy proporcje i składniki, a deser będzie nie tylko przepyszny, ale także odpowiednio wyważony w smaku. Tego typu słodkości mogą stać się lekarstwem dla naszego organizmu. Jeśli wykorzystamy w nich drogocenne płatki owsiane, siemię lniane czy wszelkiego rodzaju owoce, dostarczymy organizmowi mnóstwo pierwiastków zdrowia i zadowolimy kubki smakowe. Wybraliśmy dla was cztery przepisy, które zapowiadają się naprawdę obłędnie.

 

Bananowe brownie – cenne źródło antyoksydantów

  •  4 banany
  • 100 g jogurtu kokosowego
  • 80-100 g cukru kokosowego
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g owsianej mąki bezglutenowej
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (w proszku)

Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszaj (możesz użyć do tego robota kuchennego) w odpowiedniej kolejności: jajko, jogurt, olej kokosowy, banany, cukier kokosowy. Gdy masa będzie gładka, dodaj suche składniki i jeszcze raz zmiksuj. Całość przełóż do blaszki, a następnie piecz prze 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Domowa czekolada z kokosem i migdałami

  •  2 duże łyżki kakao
  • 4 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżka miodu
  • pół szklanki wiórek kokosowych
  • garstka jagód goji
  • garstka migdałów

Na płaskim talerzu wysyp migdały, wiórki i jagody goji. Następnie rozpuść w rondelku tłuszcz, kakao i łyżkę miodu, Całość dokładnie wymieszaj i wysyp na bakalie. Całość włóż do lodówki na min. 1, 5 godziny. Po tym czasie pokrój na mniejsze kawałeczki.

Kruche ciasteczka czekoladowe z dżemem

  • 2 tabliczki gorzkiej (80%) czekolady
  • 2 jajka
  • 100 g mąki owsianej
  • 5 daktyli (wcześniej namoczone)
  • 120 g cukru kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • kilka dowolnych orzechów (nerkowca, włoskie, laskowe)
  • ulubione bakalie
  • dżem truskawkowy z chia lub dżem z czarnej porzeczki

W rondelku rozpuść czekoladę z olejem kokosowym, następnie przelej do miski i wsyp resztę składników. Całość dokładnie zblenduj i formuj ciastka. Ułóż je wszystkie na blaszce  i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Każde ciasteczko udekoruj dżemem i gotowe.

Kokosowe kulki mocy

  • 1/3 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 czubate łyżki musu kokosowego
  • 2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2szklanki (ok. 8 sztuk) daktyli
  • 1 łyżka sproszkowanej wanilii
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • migdały
  • wiórki kokosowe
  • 1 łyżeczka cynamonu

 Na początku namocz daktyle i migdały. Kaszę gotuj w mleczku kokosowym do momentu aż płyn cały się wchłonie. Następnie zmiksuj dokładnie wszystkie składniki i uformuj z nich niewielkie kulki. Do środka włóż po jednym migdale. Wszystkie kuleczki obtocz we wiórkach kokosowych i wstaw do lodówki tak, by nieco stwardniały.

Więcej o: