Anna Lewandowska jest jedną z najsłynniejszych polskich trenerek. Skrupulatnie zachęca Polki do zmiany swoich nawyków żywieniowych raz na zawsze i motywuje do poprawy kondycji. Jednak, jak wiadomo, mimo najszczerszych chęci, od pewnych przyzwyczajeń ciężko jest uciec, zwłaszcza jeśli chodzi o przepyszne słodkości. Jak sobie z tym radzić? Te przepisy na domowe fit słodycze to deska ratunku dla wszystkich łasuchów.
Zdrowe słodycze wcale nie muszą być niesmaczne. Wystarczy, że nieco zmodyfikujemy proporcje i składniki, a deser będzie nie tylko przepyszny, ale także odpowiednio wyważony w smaku. Tego typu słodkości mogą stać się lekarstwem dla naszego organizmu. Jeśli wykorzystamy w nich drogocenne płatki owsiane, siemię lniane czy wszelkiego rodzaju owoce, dostarczymy organizmowi mnóstwo pierwiastków zdrowia i zadowolimy kubki smakowe. Wybraliśmy dla was cztery przepisy, które zapowiadają się naprawdę obłędnie.
Wszystkie mokre składniki dokładnie wymieszaj (możesz użyć do tego robota kuchennego) w odpowiedniej kolejności: jajko, jogurt, olej kokosowy, banany, cukier kokosowy. Gdy masa będzie gładka, dodaj suche składniki i jeszcze raz zmiksuj. Całość przełóż do blaszki, a następnie piecz prze 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Na płaskim talerzu wysyp migdały, wiórki i jagody goji. Następnie rozpuść w rondelku tłuszcz, kakao i łyżkę miodu, Całość dokładnie wymieszaj i wysyp na bakalie. Całość włóż do lodówki na min. 1, 5 godziny. Po tym czasie pokrój na mniejsze kawałeczki.
W rondelku rozpuść czekoladę z olejem kokosowym, następnie przelej do miski i wsyp resztę składników. Całość dokładnie zblenduj i formuj ciastka. Ułóż je wszystkie na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Każde ciasteczko udekoruj dżemem i gotowe.
Na początku namocz daktyle i migdały. Kaszę gotuj w mleczku kokosowym do momentu aż płyn cały się wchłonie. Następnie zmiksuj dokładnie wszystkie składniki i uformuj z nich niewielkie kulki. Do środka włóż po jednym migdale. Wszystkie kuleczki obtocz we wiórkach kokosowych i wstaw do lodówki tak, by nieco stwardniały.