Z badań wynika, że ocet jabłkowy zawiera dużo minerałów i witamin. Właśnie ze względu na nie, warto spożywać go nie tylko jako dodatek do sałatki, ale także jako suplement codziennej diety. Ma bardzo dobry wpływ na zdrowie i na urodę. Przekonaj się, dlaczego warto włączyć ocet jabłkowy do jadłospisu.
Ocet jabłkowy od dawna stosuje się jako domowa metoda leczenia wielu dolegliwości. Pomaga przy:
Wiele kobiet ucieszy się z faktu, że regularne spożywanie octu jabłkowego przyczynia się do utraty wagi. Ocet zawiera wiele witamin z grupy B, które biorą udział w metabolizmie tłuszczów, węglowodanów i białek, przez co zapobiega gromadzeniu tkanki tłuszczowej, ale także pomaga w jej spalaniu. Duża zawartość pektyn pęczniejących w żołądku spowalnia czas opróżniania żołądka, dzięki czemu czujemy uczucie sytości. Poza tym łyżka octu, to tylko 3 kcal. Pamiętaj jednak, że picie octu nie zastąpi zdrowej, zbilansowanej diety. Może ją tylko wspomóc.
Wystarczająca dawka octu jabłkowego to 1 lub 2 łyżki dziennie. Ocet jabłkowy można stosować jako dodatek do potraw albo spożywać w formie napoju rozcieńczonego wodą (1 łyżka octu na szklankę wody). Lepiej przyjmować go w rozcieńczonej formie, ponieważ działa mniej drażniąco na błonę śluzową jamy ustnej oraz przewód pokarmowy.