Niewiele osób wie, że bataty dostarczają znacznie więcej witamin i minerałów niż tradycyjne ziemniaki. Ich prozdrowotne właściwości są nieocenione, dlatego warto włączyć te słodkie ziemniaki do swojej diety. Jakie są ich zalety i co możemy z nich zrobić?
Bataty zawierają wiele witamin z grupy B, które odpowiadają za produkcję czerwonych krwinek i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz serca. Zawarty w nich beta-karoten zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, ale także poprawia wygląd skóry i włosów. Słodkie ziemniaki poprawiają funkcjonowanie komórek trzustki, regulują poziom lipidów oraz gospodarkę glukozową.
Na blogu Anny Lewandowskiej możesz znaleźć wiele przepisów, w których użyjesz batatów. Wybraliśmy kilka najsmaczniejszych. Sprawdź sama!
Przepis jest superprosty. Pokrój bataty na frytki i piecz w piekarniku w 170 stopniach około 30 minut.
Przygotowanie:
Buraki i bataty obierz i gotuj w wodzie pod przykrywką. Kiedy będą już miękkie odlej wodę i wlej wywar z rosołu. Podgrzewaj kilka minut na średnim ogniu.
W tym samym czasie na maśle klarowanym zeszklij cebulkę (opcjonalnie możesz do niej dodać czosnek i kawałek pora), przełóż ją do garnka i zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Posyp sezamem.
Przygotowanie:
Wołowinę pokrój w paski i zgrilluj na patelni. Pokrój cebulę i zeszklij ją razem z masłem na patelni. Pokrój paprykę i batata w kostkę i dodaj na patelnię do podsmażonej cebuli. Podsmażaj przez kilka minut mieszając, a następnie wrzuć wołowinę i kontynuuj gotowanie, dolewając bulion. Podawaj z nerkowcami, kiełkami i świeżymi liśćmi bazylii.