Moc witamin kryje się w batatach. Sprawdź przepisy Anny Lewandowskiej na słodkie ziemniaki
Niewiele osób wie, że bataty dostarczają znacznie więcej witamin i minerałów niż tradycyjne ziemniaki. Ich prozdrowotne właściwości są nieocenione, dlatego warto włączyć te słodkie ziemniaki do swojej diety. Jakie są ich zalety i co możemy z nich zrobić?
Korzyści z jedzenia batatów
Bataty zawierają wiele witamin z grupy B, które odpowiadają za produkcję czerwonych krwinek i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz serca. Zawarty w nich beta-karoten zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, ale także poprawia wygląd skóry i włosów. Słodkie ziemniaki poprawiają funkcjonowanie komórek trzustki, regulują poziom lipidów oraz gospodarkę glukozową.
Jak wykorzystać bataty w kuchni? Przepisy Anny Lewandowskiej
Na blogu Anny Lewandowskiej możesz znaleźć wiele przepisów, w których użyjesz batatów. Wybraliśmy kilka najsmaczniejszych. Sprawdź sama!
Lubisz frytki? Zrób je z batatów!
Przepis jest superprosty. Pokrój bataty na frytki i piecz w piekarniku w 170 stopniach około 30 minut.
Na przystawkę krem z batata i buraków
- 4 buraki średniej wielkości (ok. 500 g - po ugotowaniu)
- 1 batat (ok. 250 - 300 g)
- 1 cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 500 ml wywaru z rosołu
- 1 łyżka sezamu
- sól morska
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Buraki i bataty obierz i gotuj w wodzie pod przykrywką. Kiedy będą już miękkie odlej wodę i wlej wywar z rosołu. Podgrzewaj kilka minut na średnim ogniu.
W tym samym czasie na maśle klarowanym zeszklij cebulkę (opcjonalnie możesz do niej dodać czosnek i kawałek pora), przełóż ją do garnka i zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Posyp sezamem.
Gulasz z wołowiną i batatami
- pół łyżeczki klarowanego masła;
- 1/4 czerwonej cebuli;
- porcja wołowej polędwicy;
- szczypta soli morskiej;
- pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki;
- pół łyżeczki tymianku;
- 1/4 papryki;
- 2/3 dużego batata;
- 3/4 szklanki bulionu warzywnego;
- łyżka kiełek rzodkiewki;
- 1/3 garści orzechów nerkowca;
- trzy świeże liście bazylii.
Przygotowanie:
Wołowinę pokrój w paski i zgrilluj na patelni. Pokrój cebulę i zeszklij ją razem z masłem na patelni. Pokrój paprykę i batata w kostkę i dodaj na patelnię do podsmażonej cebuli. Podsmażaj przez kilka minut mieszając, a następnie wrzuć wołowinę i kontynuuj gotowanie, dolewając bulion. Podawaj z nerkowcami, kiełkami i świeżymi liśćmi bazylii.
-
Jennifer Lopez pokazała się bez makijażu i doczepionych włosów. Jak wygląda w takiej wersji?
-
Lady Louise Windsor odziedziczy majątek po zmarłym księciu Filipie. Kim jest 17-latka, o której piszą brytyjskie media?
-
Marzena Rogalska zachwyciła fanów. "Kręcona" czy "Drapieżna"? W krótkich włosach jest nie do poznania!
-
Patrycja Kazadi przeszła zaskakującą metamorfozę? Na zdjęciu olśniewający blond. Fani zachwyceni
-
Rossmann przecenił tusz, który jest hitem w sieci. Efekt wow przy pierwszej warstwie. "Rzęsy jak nie moje"
- Przyszli do ciebie goście i nie zdjęli butów? Wyjaśniamy, jak należy się zachować
- Królowa Elżbieta II i książę Filip mieli romantyczną tradycję urodzinową. Po ponad 70 wspólnych latach została przerwana
- Sadzenie róż na wiosnę. Jak obcinać róże? Wiosenne porządki w ogrodzie
- Marzysz o błyszczących włosach? Pomoże składnik, który masz w kuchni
- Forsycja. Kiedy kwitnie forsycja? Uprawa, pielęgnacja, wymagania