Moc witamin kryje się w batatach. Sprawdź przepisy Anny Lewandowskiej na słodkie ziemniaki

Bataty goszczą na polskicg stołach dużo rzadziej niż tradycyjne ziemniaki, mimo że przewyższają je pod względem wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych. Chcesz włączyć bataty do swojej diety, ale nie wiesz, jak je przygotować? Sprawdź przepisy od Anny Lewandowskiej.

Niewiele osób wie, że bataty dostarczają znacznie więcej witamin i minerałów niż tradycyjne ziemniaki. Ich prozdrowotne właściwości są nieocenione, dlatego warto włączyć te słodkie ziemniaki do swojej diety. Jakie są ich zalety i co możemy z nich zrobić? 

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Korzyści z jedzenia batatów

Bataty zawierają wiele witamin z grupy B, które odpowiadają za produkcję czerwonych krwinek i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz serca. Zawarty w nich beta-karoten zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi, ale także poprawia wygląd skóry i włosów. Słodkie ziemniaki poprawiają funkcjonowanie komórek trzustki, regulują poziom lipidów oraz gospodarkę glukozową.

Jak wykorzystać bataty w kuchni? Przepisy Anny Lewandowskiej

Na blogu Anny Lewandowskiej możesz znaleźć wiele przepisów, w których użyjesz batatów. Wybraliśmy kilka najsmaczniejszych. Sprawdź sama! 

Lubisz frytki? Zrób je z batatów!

Przepis jest superprosty. Pokrój bataty na frytki i piecz w piekarniku w 170 stopniach około 30 minut.

Na przystawkę krem z batata i buraków

  • 4 buraki średniej wielkości (ok. 500 g - po ugotowaniu)
  • 1 batat (ok. 250 - 300 g)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 500 ml wywaru z rosołu
  • 1 łyżka sezamu
  • sól morska
  • pieprz czarny

Przygotowanie:

Buraki i bataty obierz i  gotuj w  wodzie pod przykrywką. Kiedy będą już miękkie odlej wodę i wlej wywar z rosołu. Podgrzewaj kilka minut na średnim ogniu.

W tym samym czasie na maśle klarowanym zeszklij cebulkę (opcjonalnie możesz do niej dodać czosnek i kawałek pora), przełóż ją do garnka i zmiksuj wszystko do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem. Posyp sezamem.

Gulasz z wołowiną i batatami

  • pół łyżeczki klarowanego masła;
  • 1/4 czerwonej cebuli;
  • porcja wołowej polędwicy;
  • szczypta soli morskiej;
  • pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki;
  • pół łyżeczki tymianku;
  • 1/4 papryki;
  • 2/3 dużego batata;
  • 3/4 szklanki bulionu warzywnego;
  • łyżka kiełek rzodkiewki;
  • 1/3 garści orzechów nerkowca;
  • trzy świeże liście bazylii.

Przygotowanie: 

Wołowinę pokrój w paski i zgrilluj na patelni. Pokrój cebulę i zeszklij ją razem z masłem na patelni. Pokrój paprykę i batata w kostkę i dodaj na patelnię do podsmażonej cebuli. Podsmażaj przez kilka minut mieszając, a następnie wrzuć wołowinę i kontynuuj gotowanie, dolewając bulion. Podawaj z nerkowcami, kiełkami i świeżymi liśćmi bazylii.

Więcej o: