Dania na Wielkanoc. Co podać na świątecznym stole?

Dania na Wielkanoc to w większości tradycyjne potrawy, które znamy od dzieciństwa. Co powinno znaleźć się w świątecznym menu?

Menu wielkanocne: co obowiązkowo musi znaleźć się na stole?

Dania na Wielkanoc to grupa bardzo charakterystycznych potraw, które pojawiają się w większości domów raz do roku. Nie mamy tu na myśli oczywiście żurku czy pieczonego mięsa, ale już np. pascha czy mazurek to dania, które są jednoznacznie kojarzone z menu wielkanocnym. Ale zacznijmy od początku... Bez których potraw nie wyobrażamy sobie Świąt Wielkanocnych? Większość osób zapytanych w ten sposób odpowie: "bez jajek". I będą mieć w 100% rację. Jajko, które jest symbolem życia, pojawia się w większości dań serwowanych w Wielkanoc. Występuje zarówno samodzielnie (np. jako jajo faszerowane) jak i jako dodatek, np. do zupy czy do pieczeni. I tu zahaczamy o kolejne obowiązkowe punkty menu. Mało kto wyobraża sobie śniadanie wielkanocne bez żurku (lub w innych regionach barszczu białego). Aromatyczna zupa powstająca na bazie zakwasu, z białą kiełbasą, często serwowana jest w specjalnie przygotowanym do tego chlebku, co sprawia, że smakuje i wygląda wyjątkowo. Na świątecznym stole nie może też zabraknąć różnego rodzaju mięs: od kiełbas poprzez pieczone schaby i szynki, aż po wędzone boczki. 

Wielkanocne tradycjeWielkanocne ciekawostki, o których nie miałaś pojęcia. Skąd pochodzi Mazurek?

Dania na Święta Wielkanocne, czyli co nieco o dodatkach

Pamiętajmy, że dania na Święta Wielkanocne to także dodatki w postaci sałatek, czy chrzanu i ćwikły. W każdym domu w inny sposób przygotowuje się chrzan, jednak pewne jest to, że nie może go zabraknąć. Chrzan można podawać w postaci świeżo startej, np. z jajkami gotowanymi na twardo, lub w postaci nieco złagodzonej - wtedy wykorzystujemy zazwyczaj gotowy tarty chrzan ze słoiczka, który najpierw parzymy gorącą wodą, a następnie łączymy z odrobiną śmietany. Równie częstym dodatkiem jest ćwikła z dodatkiem chrzanu, która dobrze komponuje się z wędlinami i kiełbasami. 

Jako dodatek potraktować można także sałatki pojawiające się na świątecznym stole. W większości domów na pierwszym planie jest oczywiście jarzynowa, ale coraz częściej można zakosztować innych, ciekawych połączeń, np. sałatki z kurczakiem czy z pieczarkami. 

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Dania na Wielkanocny stół: jaja na wiele sposobów

Dania na Wielkanocny stół to także jaja przygotowane na różne sposoby. Najprostszą ich formą jest podanie połówek ugotowanych jaj na twardo z sosem majonezowo-musztardowym. To absolutna klasyka jeśli chodzi o menu wielkanocne. Na stole można znaleźć także jaja faszerowane przygotowywane według jednej z wielu receptur. Bardzo popularne są jaja nadziewane mieszaniną gotowanych żółtek i drobno posiekanych, również wcześniej uduszonych pieczarek. Jajka tak naprawdę można nadziewać wszystkim, co przyjdzie nam do głowy. Może to być, np. sałatka lub specjalnie przygotowana pasta. 

Sukienka na Wielkanoc. Zdjęcie ilustracyjneSukienki na Wielkanoc 2021 - przekonaj się, jaką kreację wybrać

Dania na Wielkanoc dla dzieci, czyli łakocie i nie tylko

Jak wiadomo dzieci nie zawsze są entuzjastycznie nastawione do dań wielkanocnych. Szczególny problem pojawia się wówczas gdy pociecha ma alergię na białko lub żółtko jaja kurzego, bo to w zasadzie eliminuje możliwość spożycia przez nie większości potraw. 

Dania na Wielkanoc dla dzieci to duże wyzwanie. Bez wątpienia milusińscy najchętniej skorzystają z dużego wyboru słodyczy, które pojawiają się na stole. Pamiętajmy jednak, aby we wszystkim zachować umiar, gdyż duże spożycie cukru nie jest wskazane w przypadku dzieci jak również dorosłych. W czasie świąt każdy jednak powinien skosztować wielkanocnej babki, tradycyjnego mazurka obfitującego w bakalie i orzechy. Dzieciom zaproponować możemy także potrawy mięsne, zwłaszcza te pieczone, z małą ilością tłuszczu. 

Zobacz też: Życzenia na Wielkanoc, które sprawią przyjemność najbliższym. Nie tylko humorystyczne wierszyki

Więcej o: