Zatkany zlew, niezależnie od tego, czy znajduje się on w kuchni czy w łazience, to zawsze uciążliwy i irytujący problem. Należy jednak pamiętać, że rury nie zapychają się w ciągu jednego dnia - w kuchni resztki jedzenia, natomiast w łazience włosy oraz osad z kosmetyków gromadzą się w odpływie przez dłuższy czas. Wbrew pozorom za zapchanym zlewem stoją nie tylko duże resztki jedzenia, lecz także bardziej niepozorne zabrudzenia, których moglibyśmy o to nie podejrzewać. Należą do nich przede drobne fusy z kawy czy herbaty, które notorycznie spływają tam z opłukiwanych kubków. Ogromnym błędem jest także wylewanie do zlewozmywaka gorącego tłuszczu, który następnie zastyga w rurach i tworząc zatory. Zamiast borykać się z niedrożnymi i poważnie zatkanymi rurami, lepiej zadbać o nie na co dzień. Zanim jednak sięgniesz po chemiczne, żrące i szkodliwe dla środowiska detergenty, spróbuj mniej inwazyjnej, jednak skutecznej i ekologicznej metody domowej.
Do wykonania domowego środka do udrożniania rur będzie ci potrzebne pół szklanki soku z cytryny oraz pół szklanki sody oczyszczonej. Do małej miseczki wlej sok z cytryny i podgrzej go w mikrofalówce przez 30 sekund. Następnie wsypuj po łyżeczce do soku sodę oczyszczoną i całość wymieszaj. Wlej miksturę do odpływu w zlewie i pozostaw na 10 minut. Na koniec zalej wodą i ciesz się drożnym odpływem. Po takim zabiegu, resztki zalegające w rurach nie będą już problemem. Z racji tego, że taki domowy detergent jest delikatniejszy niż te bardzo żrące, dostępne na sklepowych półkach produkty, warto stosować go profilaktycznie przynajmniej raz, a najlepiej dwa razy w tygodniu.