Wielkanoc 2021. Skąd wzięła się tradycja babki wielkanocnej? Zdradzamy przepis na najlepszy wypiek

Wielkanoc idzie wielkimi krokami. Już wkrótce zasiądziemy przy pełnym pyszności śniadaniu wielkanocnym. Czego nie może na nim zabraknąć? Oczywiście baby wielkanocnej. I choć każda gospodyni robi ją po swojemu, mięciutka słodycz zawsze smakuje obłędnie. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się skąd wzięła się ta tradycja?

My, Polacy, kochamy tradycje. Każde święta mają swoją własną, tajemniczą księgę przeróżnych zasad, których staramy się przestrzegać. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek, kiełbasy, cukrowego baranka i baby wielkanocnej. I to właśnie ten ostatni element to miód na uszy wszystkich łasuchów. Każda gospodyni ma swoją własną recepturę, którą przekazuje z pokolenia na pokolenie. Skąd wziął się zwyczaj pieczenia tego ciasta?

Zobacz wideo Mazurek migdałowy z budyniem i kajmakiem

Baba wielkanocna – dlatego pieczemy ją na Wielkanoc?

Zwyczaj wypiekania baby wielkanocnej wziął się już z XVII wieku. Dawniej wierzono, że nieudana babka wielkanocna oznacza brak umiejętności kulinarnych gospodyni. Kobiety wyganiały z kuchni wszystkich mężczyzn, ponieważ tradycja głosiła, że w ich obecności baba nie będzie mogła w spokoju urosnąć. Po upieczeniu kołysano ją jak małe dziecko aż do momentu wystygnięcia. I choć dziś nie w głowie nam ludowe mrzonki, baba wielkanocna wciąż króluje na świątecznych stołach.

Wielkanoc 2021Menu na Wielkanoc. Sałatki na Wielkanoc, przekąski na Wielkanoc. Zdrowe ciasto czekoladowe [Kiedy jest Wielkanoc 2021]

Przepis na najlepszą babę wielkanocną

Tak jak pisaliśmy, każda gospodyni ma swoją własną recepturę na ten wielkanocny smakołyk. Mimo to zdradzamy jedną z nich dla wszystkich, którzy chcą spróbować swoich możliwości w starciu z domowymi wypiekami.

Składniki:

  •  4 jajka,
  •  30 g masła,
  •  80 g mąki pszennej
  •  80 g mąki ziemniaczanej
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  2 szklanki cukru (można zastąpić biały cukier zdrowym zamiennikiem- ksylitolem)
  •  1 laska wanili
  •  garść różnych bakalii- migdały, rodzynki, orzechy włoskie
  •  tłuszcz do smarowania formy
  •  kasza manna do wysypania formy

Zacznij od dokładnego ubicia samych białek. Następnie do osobnej miski daj masło i dokładnie je zmiksuj, dodając powoli żółtka jaj, cukier i wanilię. Przesiej mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wsyp do masy. Miksuj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Sparz migdały i namocz rodzynki a następnie dokładnie je osusz i obtocz w mące. Dodaj wszystko do ciasta i wymieszaj wszystko wraz z pianką z białek. Formę do pieczenia obsmaruj tłuszczem i delikatnie obsyp kaszą manną. Piec ciasto przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczenia pozostaw babkę w piekarniku aż do ostygnięcia.

Więcej o: