Śniadanie wielkanocne to jedna z najstarszych polskich tradycji. Potrawy, które się na nim pojawiają owiane są staropolską tradycją i współczesną miłością. Jaja, kiełbasa, chrzan, baba wielkanocna, żurek – wielu z nas nie wyobraża sobie świętowania bez tych elementów porannej uczty. My, Polacy, szczególnie umiłowaliśmy sobie zupę, która od lat jest obecna w polskich domach. Żurek stał się nieodłącznym elementem Wielkanocy. Jaka jest jego symbolika? Zdradzamy przepisy od najlepszych polskich szefów kuchni.
Staropolski żur to nieodłączny element polskiej tradycji świąt Wielkanocnych. W dawnych czasach żurek spożywany był przez katolików przez cały Wielki Post. Nie był to jednak ten smak, który znamy dzisiaj i nie posiadał żadnej mięsnej wkładki. Podczas śniadania wielkanocnego podawano go jako pierwszą potrawę na znak kresu poszczenia. Oznaką Zmartwychwstania Pańskiego był tzw. „pogrzeb żurku”, czyli wylewanie go. Dziś żur stoi na czele najwykwintniejszych potraw wielkanocnych i stoi na głównym miejscu wszystkich innych symboli wielkanocnych.
Składniki na wywar:
Umyte, obrane warzywa zalej wodą i gotuj pod przykryciem. Po 40 minutach wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około 20 minut. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem. Chlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku. Chlebki napełnij żurkiem, podawaj z jajkiem na twardo i kawałkami kiełbasy.
Składniki:
Jeśli masz czas, zacznij od przygotowania domowego zakwasu na żur. Do wysokiego naczynia wsyp mąkę i zalej ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskasz gładką masę. Dolej pozostałą wodę. Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykryj i owiąż gazą. Odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce. Raz na dzień delikatnie zamieszaj. Po 3 dniach przerzedź zakwas. Rozpuść łyżkę masła, grzyby pokrój i podsmaż na tłuszczu. Zalej bulionem i gotuj do czasu aż grzyby wyraźnie zmiękną. Dodaj zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Jajka ugotuj na twardo. Kiełbasę parz przez ok. 20 minut. Jajka pokrój na ćwiartki, a kiełbasę w kółka. Do każdej porcji żurku dodaj kiełbasę i jajka. Posyp posiekaną natką świeżej pietruszki.
Składniki:
W misce zamieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki, a następnie powoli wlewaj do nich przegotowaną wodę, cały czas mieszając. Dodaj do mieszanki czosnek oraz liść laurowy i odstaw ciepłe miejsce na trzy dni.