Przepis na idealne święta. Wielkanocny żurek według Magdy Gessler, Ani Starmach i Roberta Makłowicza

Wielkanoc tuż za pasem. Przedświąteczne przygotowania już wkrótce ruszą pełną parą, a my już teraz z wielką starannością zbieramy przepisy, dzięki którym wielkanocne potrawy będą estetyczne i pełne smaku. Wielu z nas nie wyobraża sobie jajecznych świąt bez staropolskiego żuru. Zebrałyśmy dla was przepisy od najlepszych kucharzy w całej Polsce. Czy któryś z nich dorówna babcinej kuchni?

Śniadanie wielkanocne to jedna z najstarszych polskich tradycji. Potrawy, które się na nim pojawiają owiane są staropolską tradycją i współczesną miłością. Jaja, kiełbasa, chrzan, baba wielkanocna, żurek – wielu z nas nie wyobraża sobie świętowania bez tych elementów porannej uczty. My, Polacy, szczególnie umiłowaliśmy sobie zupę, która od lat jest obecna w polskich domach. Żurek stał się nieodłącznym elementem Wielkanocy. Jaka jest jego symbolika? Zdradzamy przepisy od najlepszych polskich szefów kuchni.

Zobacz wideo Dekoracja wielkanocnego stołu? Wykorzystaj skorupki

Wielkanocny żur – skąd się wziął i co symbolizuje?

Staropolski żur to nieodłączny element polskiej tradycji świąt Wielkanocnych. W dawnych czasach żurek spożywany był przez katolików przez cały Wielki Post. Nie był to jednak ten smak, który znamy dzisiaj i nie posiadał żadnej mięsnej wkładki. Podczas śniadania wielkanocnego podawano go jako pierwszą potrawę na znak kresu poszczenia. Oznaką Zmartwychwstania Pańskiego był tzw. „pogrzeb żurku”, czyli wylewanie go. Dziś żur stoi na czele najwykwintniejszych potraw wielkanocnych i stoi na głównym miejscu wszystkich innych symboli wielkanocnych.

Przepis na żurek w chlebie od Ani Starmach

Składniki na wywar:

  • 2marchewki
  • 2korzenie pietruszki
  • 1cebula
  • 1por
  • 1.5 l wody
  • 0.5selera
  • Inne składniki:
  • 4białe kiełbasy
  • 4suszone grzyby
  • 5ziemniaków
  • 6jajek ugotowanych na twardo
  • 2łyżeczki chrzanu
  • 1łyżeczka majeranku
  • 4małe okrągłe chleby
  • sól, pieprz
  • 2szklanki zakwasu (zależy od jego mocy i indywidualnych preferencji)

Umyte, obrane warzywa zalej wodą i gotuj pod przykryciem. Po 40 minutach wyciągnij warzywa, dodaj pokrojone grzyby, ziemniaki, kiełbasę i majeranek, gotuj około 20 minut. Po tym czasie wyciągnij kiełbasę, dodaj przecedzony zakwas, zagotuj, dopraw do smaku chrzanem i majerankiem. Chlebki wydrąż, możesz lekko podpiec w piekarniku. Chlebki napełnij żurkiem, podawaj z jajkiem na twardo i kawałkami kiełbasy.

 

Żurek wielkanocny od Magdy Gessler

Składniki:

  • 350 gramów mąki razowej
  • 1 litr wody’
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 5 grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250 mililitrów śmietany
  • 4 jajka
  • 300 gramów białej kiełbasy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz czarny
  • majeranek

Jeśli masz czas, zacznij od przygotowania domowego zakwasu na żur. Do wysokiego naczynia wsyp mąkę i zalej ją taką ilością wrzącej wody, aż uzyskasz gładką masę. Dolej pozostałą wodę. Dodaj 3 ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Naczynie przykryj i owiąż gazą. Odstaw na 3 dni w ciepłe miejsce. Raz na dzień delikatnie zamieszaj. Po 3 dniach przerzedź zakwas. Rozpuść łyżkę masła, grzyby pokrój i podsmaż na tłuszczu. Zalej bulionem i gotuj do czasu aż grzyby wyraźnie zmiękną. Dodaj zakwas, śmietanę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz odrobinę majeranku. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Jajka ugotuj na twardo. Kiełbasę parz przez ok. 20 minut. Jajka pokrój na ćwiartki, a kiełbasę w kółka. Do każdej porcji żurku dodaj kiełbasę i jajka. Posyp posiekaną natką świeżej pietruszki.

Obiad na Wielkanoc. Przystawki na Wielkanoc, które posmakują nawet dzieciomObiad na Wielkanoc. Przystawki na Wielkanoc, które posmakują nawet dzieciom

Staropolski już z przepisu Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej razowej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1-2 listki laurowe
  • Sól
  • 3 litry przegotowanej wody
  • Kromka razowego chleba

W misce zamieszaj ze sobą dwa rodzaje mąki, a następnie powoli wlewaj do nich przegotowaną wodę, cały czas mieszając. Dodaj do mieszanki czosnek oraz liść laurowy i odstaw ciepłe miejsce na trzy dni.