Jak sprawdzić czy jajko jest zdatne do spożycia? Wykonaj test świeżości na 3 sposoby

Jajko jest najważniejszym symbolem świąt wielkanocnych. Wielkanoc już w tym tygodniu, więc warto rozpocząć przygotowania. Na stole będą królowały jajeczne potrawy, dlatego test na świeżość kluczowego składnika z pewnością Ci się przyda. Jak sprawdzić czy jajka są świeże?

Bez jajek nie wyjdzie żurek, sałatka i świąteczne ciasta. Ważne, aby były pierwszej świeżości - wówczas masz gwarancję udanych potraw. Standardowo ich termin ważności wynosi niecały miesiąc od daty złożenia. Czasami można pozbyć się ich bez potrzeby, nie znając tej normy. Nie każde jednak jajko ma podany termin ważności. Kupując na przykład na targu, zdarza się, że nie otrzymasz kartonowego opakowania z datą. Jak zatem sprawdzić czy jajko nie straciło na jakości? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Sprawdź trzy sposoby na sprawdzenie świeżości jajek

Najpopularniejszą metodą jest przyprowadzenie eksperymentu ze szklanką wody. Do szklanki wlej zwykłą wodę i wrzuć do niej jajko. Jeżeli będzie pływało na jej powierzchni, oznacza to, że straciło swą jakość. Bardzo świeże jajko z kolei opadnie na dno szklanki i ułoży się w pozycji poziomej. Im starszy produkt, tym kąt odchylenia od dna szklanki będzie większy. Po upływie miesiąca ustawi się w pionie, grubszym końcem do góry.

Szklanka wody nie zawsze jest pod ręką. Kupując jajka na targu lub w sklepie, możesz zweryfikować jego przydatność do spożycia innym sposobem, który jest również skuteczny. Sprawdź świeżość jajka metodą potrząsania. Chwyć jajko i energicznie nim potrząśnij. Jeżeli będzie chlupało - niestety nie nadaje się do spożycia. Dźwięk sygnalizuje rozkład jajka, ponieważ do wnętrza miało dostęp powietrze. W przypadku dobrego jajka nie usłyszymy chlupotania. 

Ostatnim testem świeżości będzie rozbicie jajka. Przed przygotowaniem ciasta lub innego dania, rozbij jajko w osobnym naczyniu. Przyjrzyj się teraz jak wygląda żółtko. Lekko wypukłe o zwartej konsystencji oznacza najlepszą świeżość. Białko powinno być gęste i ściśle przyklejone do żółtka. Z kolei żółtko płaskie i rozlewające się informuje o złym stanie produktu. Jajko można wówczas wyrzucić. 

Czy kolor jajka ma wpływ na jego smak?

Kury składają jajka w różnych kolorach. Zależy to od rasy, przykładowo kura czerwona zniesie ciemne jajko, a ta w kolorze białym - jasne. Rzadkością są zielone skorupki, które znoszą kury Olive Egger. Mimo różnic w wyglądzie skorupy, kolor nie ma nic wspólnego ze smakiem jajka. Na doznania smakowe wpływają za to inne czynniki, jak chociażby rodzaj paszy dla kur. Większy aromat poczujemy z jajek, które zostały zniesione przez kury karmione dużą ilością tłuszczy. Istnieje wielu zwolenników teorii, która głosi, że najlepsze jajka pochodzą od kur wolno biegających po zagrodzie. Stres u zwierząt pochodzących z niehumanitarnych hodowli przyczynia się bowiem do gorszej jakości produktu. 

Więcej o: