Tradycje wielkanocne, które pamiętasz z dzieciństwa. Czy wszystkie z nich przetrwały do dzisiaj?

Wielkanocne śniadanie, święcenie koszyczka, czy malowanie jajek, to najczęściej kultywowane wielkanocne tradycje. Jest ich o wiele więcej, a o niektórych mogliśmy zapomnieć. Mają określone znaczenie, a część z nich wywodzi się z plemion słowiańskich. Sprawdź, czy znasz wszystkie wielkanocne tradycje

Wielkanocne tradycje kojarzą nam się przede wszystkim z dzieciństwem. Popularne wśród dzieci zabawy, kultywowano głównie na wsiach. Polewanie wodą zwane "Śmigusem Dyngusem" powoli odchodzi w zapomnienie, ale kiedyś był to wyznacznik okazywania sympatii, a także dobrej wróżby na nadchodzący rok. Jakie tradycje były najbardziej popularne?

Zobacz wideo Owsiana babka wielkanocna

Lany (perfumowany) poniedziałek

"Śmigus Dyngus", bo tak popularnie nazywamy to święto, z początku miał być oznaką dobrej zabawy. Radość ze Zmartwychwstania wyrażano na różne sposoby, a jednym z nich było polewanie się wodą. Najczęściej polewano panny, które unikały zalotników. Panowie polewali kobiety, które nie okazywały im zainteresowania, a tym, które upodobali sobie najbardziej, wręczano najładniejszą pisankę. Ciekawą odmianą tego święta, był Lany Poniedziałek na Mazowszu. Panny polewano wodą perfumowaną, która miała być oznaką luksusu i wróżbą bogatego zamążpójścia. 

Judasz zamiast Marzanny

Popularne w pierwszy dzień wiosny topienie Marzanny, miało swoją odmianę w Święta Wielkanocne. Tak zwane "Topienie Judasza" polegało na stworzeniu słomianej kukły, którą ciągnięto na łańcuchu po wsi, aby finalnie utopić ją w pobliskim zbiorniku wodnym. Zwyczaj może wydawać się dość brutalny, jednak biorąc pod uwagę to, co spotkało biblijnego Jezusa - sprawiedliwy. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu przykładano ogromną wagę do przestrzegania postu. Obecnie jest on nadal popularny, ale w nieco lżejszej formie. Dawniej post dotyczył ściśle określonego jedzenia. Wyrzekano się nie tylko mięsa i tłuszczów roślinnych, ale nawet nabiału i cukru. Pożywienie wielkopostne stanowiły żur i śledzie, na których cześć urządzano "pogrzeb żuru i śledzi". Potrawy symbolicznie zakopywano przed domem, aby oficjalnie zakończyć post i cieszyć się wielkanocną ucztą.

Palma wielkanocna, czyli "ognisty pręt Boga Pioruna"

Palma wielkanocna ma swoje początki w tradycji starosłowiańskiej. Zdobione gałązki przynosiły dobrobyt i podobały się bóstwom, które odpowiadały za płodność i urodzaj. Dawni Słowianie wierzyli, że gałązka wierzbowa jest "ognistym prętem Boga Pioruna". Dawały one ochronę, przed zagrożeniami pogodowymi. Dla Chrześcijan jest to pamiątka po przyjeździe Jezusa do Jerozolimy. Oprócz święcenia palm wielkanocnych, popularne były organizowane na wsiach konkursy na najdłuższą palmę. Bogata i długa palma była wróżbą udanego roku i obfitości. Jesteście zaskoczeni ?

Więcej o: