Wiele wskazuje na to, że Wielkanoc 2021 spędzimy w domach, bez spotkania w większym gronie rodzinnym. Warto jednak zadbać o to, by był to dobry dla nas czas, pełen odpoczynku i pysznego jedzenia. Czego nie może zabraknąć na tradycyjnym stole wielkanocnym?
Dania na Wielkanoc: co powinno znaleźć się na wielkanocnym stole?
Potrawy wielkanocne - lista
Wielkanocne dania mogą wyglądać różnie w zależności od regionu kraju. Najbardziej znana lista tradycyjnych wielkanocnych potraw przedstawia się następująco:
- Żurek wielkanocny gotowany na wędzonce, mięsie i z białą kiełbasą
- Pieczona biała kiełbasa
- Jajka faszerowane
- Domowy pasztet wielkanocny
- Pieczony schab ze śliwką
- Tradycyjna sałatka jarzynowa z jajkiem i majonezem
- Chleb ze święconki
- Baba wielkanocna
- Mazurek na kruchym cieście
- Baranek wielkanocny z ciasta, masła lub cukru
Co podać na śniadanie wielkanocne? Potrawy wielkanocne - tradycyjne
Znasz już 10 najważniejszych potraw wielkanocnych. Co jeszcze warto o nich wiedzieć?
- jajka - są podstawą świątecznego jadłospisu. Można przyrządzić je na wiele sposobów, jednak najbardziej popularnym są jajka faszerowane. Ugotowane na twardo mogą być wypełnione tradycyjną pastą ze szczypiorkiem, z pieczarkami, szynką, serem a także w wersji mniej klasycznej mogą być faszerowane wędzonym łososiem lub tuńczykiem, awokado a nawet suszonymi pomidorami;
- żurek - wiele osób uważa, że żurek wielkanocny powinien być serwowany na obiad, jednak w wielu regionach ta zakwaszana zupa mączna pojawia się na śniadaniu wielkanocnym jako pierwsze danie. Na ciepło możemy również zasmakować w pieczonej białej kiełbasie, która często podawana jest z dużą ilością cebuli oraz chrzanu;
Zobacz też: Żurek wegetariański - czy można przygotować żurek bezmięsny?
Zobacz wideo
Jak nie marnować jedzenia w Wielkanoc? Warto wiedzieć
- wędliny i pieczone mięsa – świetnie sprawdzi się na przykład szynka w galarecie, którą można podawać z jajkiem, chrzanem, warzywami, a nawet w wersji … wegetariańskiej!
- biała kiełbasa – podawana jako dodatek do żurku, ale również jako samodzielna potrawa;
- pasztety – mając trochę czasu i minimalne umiejętności kulinarne można przygotować samodzielnie np. pasztet drobiowy z pieczarkami czy pasztet z królika z ziołami i słoniną; coraz popularniejsze stają się jednakże pasztety wegetariańskie, np. z soczewicy, kaszy jaglanej, ciecierzycy czy pasztet jajeczny;
- chrzan – jest obowiązkowym dodatkiem do potraw podczas wielkanocnego śniadania;
- sałatka jarzynowa – choć to potrawa mocno tradycyjna, to każdy ma na nią swój sposób; może warto wypróbować nowe warianty tej z pozoru banalnej potrawy?
- ciasta - zgodnie z tradycją świąt wielkanocnych na stole nie może zabraknąć słodkich ciast. Największą popularnością cieszą się tradycyjna baba wielkanocna, która może być drożdżowa lub cytrynowa czy mazurek z kruchego ciasta;
- baranek - według tradycji powinien być wykonany z masła, masy cukrowej lub biszkoptowego ciasta. Baranek symbolizuje on samego Jezusa Chrystusa, jego łagodność i posłuszeństwo. Przedstawiany w towarzystwie czerwonej chorągiewki z krzyżem przypomina o zmartwychwstaniu Chrystusa, który pokonał grzech. Umieszczany jest w koszyczku ze święconką a następnie stawiany na wielkanocnym stole.
Chleb do żurku: jak go przygotować, by był ozdobą wielkanocnego stołu?