Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc. Pomysły na proste i pyszne ciasta

Ciasta wielkanocne bez pieczenia to doskonały pomysł na szybkie przygotowanie słodkości bez użycia piekarnika. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć ciast i deserów, a przygotowanie ich bez pieczenia to spora oszczędność czasu. Podpowiadamy, jakie przepisy warto wypróbować.

Niewątpliwie najszybszym i najprostszym sposobem na przygotowanie ciasta na wielkanocny stół są wielkanocne ciasta bez pieczenia. Zaoszczędzony czas pozwoli ci na przyrządzenie nawet kilku propozycji, którymi na pewno zachwycisz swoich domowników. Poniżej znajdziesz kilka propozycji ciast bez pieczenia na wielkanoc.

Ciasta wielkanocne - pomysły

Jakie ciasta i desery warto mieć na wielkanocnej liście? Proponujemy: 

  • Paschę czekoladową
  • Mazurka bez pieczenia
  • Ciasto Snickers bez pieczenia

Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc - przepisy

Znasz już ciekawe pomysły na wielkanocne ciasta bez pieczenia, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób je przygotować. Sprawdź pyszne i sprawdzone przepisy na wielkanocne ciasta bez pieczenia. 

Pascha czekoladowa

Składniki:

  • twaróg – 500 g
  • masło – 100 g
  • czekolada deserowa 74% – 100 g
  • kakao – 40 g
  • prażone orzechy (mix lub włoskie) – 100 g
  • żurawina suszona – 100 g
  • 1 limonka
  • syrop klonowy

Na polewę przygotuj dodatkowo: 

  • czekolada deserowa – 50 g
  • oliwa z oliwek – 2-3 łyżki

Sposób przygotowania:

Masło roztapiamy w garnku z czekoladą, następnie dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. W międzyczasie w piekarniku prażymy orzechy, a następnie siekamy. Twaróg dokładnie miksujemy i łączymy z masą z masła i czekolady. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy. Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, dodajemy syrop klonowy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, startą skórkę z limonki oraz żurawinę. Odrobinę żurawiny i orzechów pozostawiamy do dekoracji.

Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Paschę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Dodajemy do niej oliwę  i bardzo dokładnie mieszamy.

Paschę wyjmujemy z formy, przekładamy na paterę. Dekorujemy polewą, pozostałymi orzechami i żurawinami. Ponownie wstawiamy paschę do lodówki.

***

Mazurek bez pieczenia

Składniki:

  • 4 blaty waflowe
  • puszka gotowej masy kajmakowej
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 200 g różnych orzechów

Wierzch:

  • 2 tabliczki białej czekolady
  • 6 łyżek mleka
  • garść migdałów
  • garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę, następnie dodaj do niej masło, wymieszaj i zestaw z ognia. Do masy kajmakowej dodaj zmielone orzechy. Wafle przekładaj na zmianę: masą kajmakową i gorzką czekoladą. Gdy wykorzystasz już obie masy, całość dociśnij drewnianą deską i odstaw do lodówki na 3 godziny. Teraz czas na aby rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodaj do niej mleko. Dodaj pokruszone migdały i orzechy włoskie. Masę wylej na wierzch mazurka. Udekoruj ulubionymi orzechami i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.

Zobacz też: Ciasto na mazurek. Jak przygotować spód pod tradycyjny mazurek wielkanocny?

***

Sernik na zimno

Składniki:

  • 750 g sera twarogowego z wiaderka
  • 100 ml śmietanki
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie galaretki
  • ulubione owoce

Sposób przygotowania:

Dno formy wyłóż biszkoptami. Żelatynę rozpuść w letniej wodzie i zagotuj przez parę minut. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ser wymieszaj ze śmietanką i stopniowo dodawaj do masy jajecznej. Dodaj żelatynę i całość dokładnie wymieszaj. Masę serową przełóż do formy i włóż do lodówki na kilka godzin. W tym czasie przygotuj galaretkę. Gdy sernik stężeje, ułóż na wierzchu owoce i zalej całość galaretką. Wstaw na kolejne 2-3 godziny do lodówki.

Zobacz wideo A może ciasto 3bit?

***

Ciasto Snickers bez pieczenia 

Składniki:

  • herbatniki jasne 185 g
  • herbatniki kakaowe 185 g
  • szklanka mleka
  • masło 200 g
  • Cukier 3/4 szklanki - można dodać mniej
  • mleko w proszku 350 g
  • puszka masy kajmakowej
  • puszka orzeszków ziemnych - solonych
  • czekolada mleczna 50 g
  • łyżka oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Do rondelka wsypujemy cukier, szklankę mleka oraz kostkę masła i wszystko razem podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie na suchej patelni upraż orzeszki. W kąpieli wodnej rozpuść mleczną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści dodaj do niej łyżkę oleju. Całość wymieszaj i odstaw. Przestudzone masło z mlekiem przelej do miski a następnie dodaj partiami mleko w proszku cały czas miksując.

Na blaszkę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia ułóż pierwszą warstwę herbatników kakaowych następnie wylej na nie połowę masy mlecznej. A na końcu przykryj jasnymi herbatnikami. Następnie wyłóż połowę masy kajmakowej i równomiernie ją rozsmaruj. Przykryj kolejną warstwą jasnych herbatników a na nie wylej pozostałą część masy mlecznej. Przykryj ciemnymi herbatnikami. Na samą górę rozsmaruj pozostałą część masy kajmakowej, posyp orzeszkami oraz polej rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną. Ciasto odstaw do lodówki na minimum 4 h a najlepiej na całą noc.

Zobacz też: Ciasto królewicz na Wielkanoc. Prosty sposób na zaspokojenie każdego łasucha

Więcej o: