Niewątpliwie najszybszym i najprostszym sposobem na przygotowanie ciasta na wielkanocny stół są wielkanocne ciasta bez pieczenia. Zaoszczędzony czas pozwoli ci na przyrządzenie nawet kilku propozycji, którymi na pewno zachwycisz swoich domowników. Poniżej znajdziesz kilka propozycji ciast bez pieczenia na wielkanoc.
Jakie ciasta i desery warto mieć na wielkanocnej liście? Proponujemy:
Znasz już ciekawe pomysły na wielkanocne ciasta bez pieczenia, dlatego warto dowiedzieć się w jaki sposób je przygotować. Sprawdź pyszne i sprawdzone przepisy na wielkanocne ciasta bez pieczenia.
Pascha czekoladowa
Składniki:
Na polewę przygotuj dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Masło roztapiamy w garnku z czekoladą, następnie dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. W międzyczasie w piekarniku prażymy orzechy, a następnie siekamy. Twaróg dokładnie miksujemy i łączymy z masą z masła i czekolady. Całość dokładnie mieszamy i próbujemy. Jeśli masa nie jest wystarczająco słodka, dodajemy syrop klonowy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, startą skórkę z limonki oraz żurawinę. Odrobinę żurawiny i orzechów pozostawiamy do dekoracji.
Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Paschę wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę. Dodajemy do niej oliwę i bardzo dokładnie mieszamy.
Paschę wyjmujemy z formy, przekładamy na paterę. Dekorujemy polewą, pozostałymi orzechami i żurawinami. Ponownie wstawiamy paschę do lodówki.
***
Mazurek bez pieczenia
Składniki:
Wierzch:
Sposób przygotowania:
W kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę, następnie dodaj do niej masło, wymieszaj i zestaw z ognia. Do masy kajmakowej dodaj zmielone orzechy. Wafle przekładaj na zmianę: masą kajmakową i gorzką czekoladą. Gdy wykorzystasz już obie masy, całość dociśnij drewnianą deską i odstaw do lodówki na 3 godziny. Teraz czas na aby rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodaj do niej mleko. Dodaj pokruszone migdały i orzechy włoskie. Masę wylej na wierzch mazurka. Udekoruj ulubionymi orzechami i ponownie wstaw do lodówki na 2 godziny.
Zobacz też: Ciasto na mazurek. Jak przygotować spód pod tradycyjny mazurek wielkanocny?
***
Sernik na zimno
Składniki:
Sposób przygotowania:
Dno formy wyłóż biszkoptami. Żelatynę rozpuść w letniej wodzie i zagotuj przez parę minut. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ser wymieszaj ze śmietanką i stopniowo dodawaj do masy jajecznej. Dodaj żelatynę i całość dokładnie wymieszaj. Masę serową przełóż do formy i włóż do lodówki na kilka godzin. W tym czasie przygotuj galaretkę. Gdy sernik stężeje, ułóż na wierzchu owoce i zalej całość galaretką. Wstaw na kolejne 2-3 godziny do lodówki.
***
Ciasto Snickers bez pieczenia
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do rondelka wsypujemy cukier, szklankę mleka oraz kostkę masła i wszystko razem podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła. Zdejmujemy z gazu i odstawiamy do przestudzenia. W tym czasie na suchej patelni upraż orzeszki. W kąpieli wodnej rozpuść mleczną czekoladę. Gdy czekolada się rozpuści dodaj do niej łyżkę oleju. Całość wymieszaj i odstaw. Przestudzone masło z mlekiem przelej do miski a następnie dodaj partiami mleko w proszku cały czas miksując.
Na blaszkę 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia ułóż pierwszą warstwę herbatników kakaowych następnie wylej na nie połowę masy mlecznej. A na końcu przykryj jasnymi herbatnikami. Następnie wyłóż połowę masy kajmakowej i równomiernie ją rozsmaruj. Przykryj kolejną warstwą jasnych herbatników a na nie wylej pozostałą część masy mlecznej. Przykryj ciemnymi herbatnikami. Na samą górę rozsmaruj pozostałą część masy kajmakowej, posyp orzeszkami oraz polej rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną. Ciasto odstaw do lodówki na minimum 4 h a najlepiej na całą noc.
Zobacz też: Ciasto królewicz na Wielkanoc. Prosty sposób na zaspokojenie każdego łasucha