Jedzenie wielkanocne - jak je przechowywać? Sprawdź skuteczne sposoby na zachowanie świeżości

Święta wielkanocne kojarzymy z radosnymi chwilami, spędzanymi z najbliższymi. Siadamy wspólnie do odświętnego stołu, na którym królują tradycyjne i smaczne potrawy. Jak zachować ich świeżość? Przedstawiamy sprawdzone sposoby.

Jedzenie przygotowane domowymi sposobami jest przepyszne i zdrowe, ale niestety szybko się psuje ze względu na brak konserwantów. Tradycyjne potrawy często wykonuje się na zapas i z tego względu duża część zostaje po świętach. Nie chcemy jej wyrzucać, dlatego warto wiedzieć jak przechowywać świąteczne dania, aby nie straciły tak szybko ważności.

Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Sprawdzone porady na przechowywanie świątecznego jedzenia

  • Najbardziej znanym sposobem jest umieszczenie żywności do szczelnie zamykanego pojemnika plastikowego lub foliowego i przechowanie w takim zabezpieczeniu w lodówce. Dzięki temu sposobowi produkt będzie świeży na dłużej. 
  • Drugi patent to zamrożenie jedzenia. Nie tylko mięso, ryby i pierogi, ale i ciasta oraz babki majonezowe mogą przebywać w niskiej temperaturze. Żywność możemy przechowywać tym sposobem nawet przez 6 tygodni. Pamiętajmy o jednym: nie mrozimy produktu ponownie!
  • Wszelkiego rodzaju wypieki można umieścić w chłodnej piwnicy. Blaszkę z ciastem warto przykryć materiałową ścierką. To trik praktykowany głównie na wsiach przez nasze babcie i dziadków.
  • Przy niskich temperaturach (które obecnie panują tylko nocą) praktykuje się także zwyczaj, który polega na umieszczaniu zabezpieczonych potraw na balkonie. To się nazywa konserwacja bez użycia energii!

Które dania powinny zagościć na wielkanocnym stole? 

Przypomnijmy sobie wszystkie tradycyjne potrawy, które znamy od najmłodszych lat. 

  • Biała kiełbasa na gorąco lub w wersji surowej
  • Jajka faszerowane - ciekawym pomysłem jest farsz z dodatkiem awokado
  • Chleb normalny i ten ze święconki - przeważnie jemy biały
  • Schab wędzony lub szynka
  • Pasztet domowej roboty - może być też w wersji warzywnej
  • Kurczak w galarecie
  • Drobiowe roladki z jajkiem wewnątrz
  • Kultowa sałatka jarzynowa 
  • Babka wielkanocna drożdżowa
  • Mazurek np. czekoladowy, wariantów jest sporo
  • Sernik z dodatkiem kruszonki
  • Makowiec
  • Pascha wielkanocna
  • Miodownik - czyli ciasto biszkoptowe z miodem i orzechami
  • Wieniec drożdżowy - połączenie ciasta drożdżowego i masy orzechowej. Ciasto bardzo efektowne i proste w przygotowaniu!

A jak wyglądają przygotowania do Wielkanocy 2021 u gwiazd? Joanna Przetakiewicz podzieliła się pomysłami na dekorowanie świątecznego stołu.

 
Więcej o: