Wzmacnianie odporności jest teraz wyjątkowo istotne. Wiele z nas zastanawia się, co jeść, aby nasz organizm był silny i walczył z wirusami. Istnieje kilka składników, które wykazują prozdrowotne właściwości i dodawać je do posiłków. Takim składnikiem jest np. kurkuma. Ta przyprawa wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety. Jak to zrobić? Anna Lewandowska przygotowała dla swoich fanów przepisy, które wzmocnią odporność.
Zawarta w kurkumie kurkumina ma przede wszystkim działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne - neutralizuje wolne rodniki. Kurkuma obniża ryzyko chorób serca, przyspiesza trawienie, niweluje opryszczkę i wspomaga zwalczanie infekcji. Dzięki zawartym w niej polifenolom ma też działanie przeciwnowotworowe. To składnik, który powinnaś włączyć do swojej diety. Jeśli nie masz pomysłu, jak to zrobić, to sprawdź pyszne przepisy od Anny Lewandowskiej.
Kurkuma zyskała swoją popularność nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości antybakteryjne. W kurkumie znajdziemy także wiele witamin i minerałów, dlatego warto dodawać ją do potraw. Jeżeli jednak nie przepadasz za jej smakiem, to możesz przemycić ją w cieśnie na naleśniki. Anna Lewandowska przygotowała doskonały przepis na smaczne naleśniki z kurkumą. Koniecznie musisz ich spróbować.
Składniki:
Przygotowanie:
Wymieszaj obie mąki, a następnie zmiksuj je z jajkami, wodą, napojem ryżowym, solą i kurkumą. Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż z powstałej masy naleśniki. Przed podaniem posmaruj je pastą czekoladowo-kokosową i posyp sezamem.
Składniki:
Przygotowanie:
Zblenduj razem wszystkie składniki i gotowe!
Kaszę jaglaną ugotuj wraz z kurkumą i masłem ghee. Do ugotowanej kaszy dodaj siemię lniane, cynamon, kardamon i miód, wszystko wymieszaj. Gruszkę pokrój w plastry i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 10 minut. Dodaj ją na wierzch jaglanki i posyp migdałami.