Wzmacnia odporność, przyspiesza metabolizm i zapobiega chorobom serca. Tę przyprawę masz w swojej kuchni

Co jeść, żeby wzmocnić swoją odporność? Anna Lewandowska poleca dodawać do dań jeden składnik, który ma działanie prozdrowotne.

Wzmacnianie odporności jest teraz wyjątkowo istotne. Wiele z nas zastanawia się, co jeść, aby nasz organizm był silny i walczył z wirusami. Istnieje kilka składników, które wykazują prozdrowotne właściwości i dodawać je do posiłków. Takim składnikiem jest np. kurkuma. Ta przyprawa wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety. Jak to zrobić? Anna Lewandowska przygotowała dla swoich fanów przepisy, które wzmocnią odporność.

Zobacz wideo Jaglanka według przepisu Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska zdradziła, co robi podczas domowego spa. Jeden z kroków to genialny sposób na cellulit (zdjęcie ilustracyjne)Anna Lewandowska zdradziła, co robi podczas domowego spa. Jeden z kroków to genialny trik na pozbycie się cellulitu

Jakie właściwości ma kurkuma? 

Zawarta w kurkumie kurkumina ma przede wszystkim działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne - neutralizuje wolne rodniki. Kurkuma obniża ryzyko chorób serca, przyspiesza trawienie, niweluje opryszczkę i wspomaga zwalczanie infekcji. Dzięki zawartym w niej polifenolom ma też działanie przeciwnowotworowe. To składnik, który powinnaś włączyć do swojej diety. Jeśli nie masz pomysłu, jak to zrobić, to sprawdź pyszne przepisy od Anny Lewandowskiej. 

Przepis Anny Lewandowskiej na naleśniki z kurkumą. Zdrowe śniadanie, które wzmocni naszą odporność

Kurkuma zyskała swoją popularność nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także właściwości antybakteryjne. W kurkumie znajdziemy także wiele witamin i minerałów, dlatego warto dodawać ją do potraw. Jeżeli jednak nie przepadasz za jej smakiem, to możesz przemycić ją w cieśnie na naleśniki. Anna Lewandowska przygotowała doskonały przepis na smaczne naleśniki z kurkumą. Koniecznie musisz ich spróbować. 

Składniki: 

  • pół szklanki mąki bezglutenowej;
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej;
  • dwa jaja;
  • pół szklanki wody średnio zmineralizowanej;
  • pół szklanki napoju ryżowego;
  • pół łyżeczki kurkumy;
  • szczypta soli morskiej;
  • masło klarowane
  • pasta czekoladowo-kokosowa;
  • sezam (do posypania).

słodyczeAnna Lewandowska zdradziła przepis na słodką przekąskę. Jest pozbawiona cukru

Przygotowanie: 

Wymieszaj obie mąki, a następnie zmiksuj je z jajkami, wodą, napojem ryżowym, solą i kurkumą. Na patelni rozgrzej masło klarowane i usmaż z powstałej masy naleśniki. Przed podaniem posmaruj je pastą czekoladowo-kokosową i posyp sezamem. 

Kurkumowe smoothie z mandarynką pomoże w walce z wirusami 

Składniki: 

  • 2 mandarynki
  • ½ szklanki mleczka kokosowego
  • 1 banan
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka macy
  • 15 g białka konopnego (opcjonalnie)

Przygotowanie: 

Zblenduj razem wszystkie składniki i gotowe! 

Kurkumowa jaglanka na wzmocnienie

  • 60 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 dojrzała gruszka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • garść migdałów blanszowanych
  • 1 łyżeczka masła ghee (masła klarowanego)
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • miód do smaku
  • woda

Kaszę jaglaną ugotuj wraz z kurkumą i masłem ghee. Do ugotowanej kaszy dodaj siemię lniane, cynamon, kardamon i miód, wszystko wymieszaj. Gruszkę pokrój w plastry i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piecz przez 10 minut. Dodaj ją na wierzch jaglanki i posyp migdałami.