Odchudzanie często kojarzymy z wysiłkiem na treningach i dużą liczbą wyrzeczeń. Każda kobieta wie, że aby schudnąć, musi ograniczyć ilość spożywanej żywności. Często jednak popełniamy podstawowy błąd - ograniczamy liczbę produktów spożywczych, ale zastępujemy je jedzeniem, które reklamowane jest jako odchudzające, ale tak naprawdę bardziej nam szkodzi, niż pomaga schudnąć. Po które produkty nie powinnaś sięgać?
Osoby odchudzające się często sięgają po taką przekąskę, ponieważ szybko dostarcza niezbędnych składników odżywczych i może zastąpić pełnowartościowy posiłek. Warto jednak pamiętać, że batony proteinowe poza składnikami odżywczymi dostarczają organizmowi wiele szkodliwych składników i nie są uznawane za zdrową przekąskę. Zawierają dużą ilość cukrów prostych oraz tłuszczów trans. Te składniki zwiększają ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości, chorób układu krążenia i nowotworów.
Gdy słyszysz o chlebie wieloziarnistym, to pewnie myślisz, że jest to coś zdrowego. Niestety nie. Chleb wieloziarnisty nie jest robiony z mąki pełnoziarnistej, przez co jest bardzo kaloryczny. Pamiętaj, żeby wybierać chleb z etykietą "pełnoziarnisty" - wtedy masz pewność, że dostarczysz swojemu organizmowi potrzebnych składników odżywczych.
Kawa to twój ulubiony poranny napój? Jeśli pijesz wyłącznie czarną, bez dodatku cukru i mleka, to możesz spać spokojnie. Jednak miłośniczki słodzonych kaw ze spienionym mlekiem, bitą śmietaną lub smakowymi syropami powinny wiedzieć, że taki kubek kawy dostarcza co najmniej 200 kcal. Pustych kalorii!
Gotowe dania ze sklepowych zamrażarek są wrogiem każdej figury. Zawierają dużo tłuszczu i soli, która zatrzymuje wodę w organizmie. Wiemy, że to dobry sposób na szybki obiad, ale jedząc takie posiłki, na pewno nie schudniesz.
Masło orzechowe to bardzo kaloryczna przekąska. Jeden słoik (350 g) to około 2000 kalorii. Do tego takie masło orzechowe ze sklepowej półki jest dosładzane i zawiera dużo ulepszaczy. Jeśli chcesz schudnąć, to powinnaś o nim zapomnieć. Zdrowe masło orzechowe możesz zrobić sama w domu: wystarczy, że zmielisz orzechy z odrobiną soli. Tylko pamiętaj, nie jedz więcej niż łyżeczkę masła orzechowego dziennie.