Kiszenie kapusty: ile soli na 1 kg dodać? Sprawdzona receptura babci na kiszoną kapustę

Kiszenie kapusty - ile soli na 1 kg? Spieszymy z odpowiedzią. Kiszona kapusta to istotny składnik wielu dań i bomba witaminowa dla naszego organizmu. Dowiedz się, jak wykonać ją samodzielnie w domu.

Kiszenie kapusty: kiedy jest najlepsza pora, aby zacząć?

Kiedy można przeprowadzić kiszenie kapusty? Odpowiedź brzmi: zawsze! Jednak najlepszą porą na kiszenie kapusty będzie druga połowa października. Warto wiedzieć, że w czasach naszych babć i dziadków kiszenie warzyw było standardem. Były one podstawowymi składnikami diety w okresie zimy i tak zwanego "przednówka" (przypadał on na marzec i zaliczał się do najtrudniejszych okresów w ciągu roku, ponieważ w trakcie jego trwania kończyły się zapasy żywności, a okres pierwszych plonów jeszcze się nie rozpoczął). 

Kiszona kapusta uznawana jest za jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Oto kilka jej właściwości prozdrowotnych:

  • posiada ogromną ilość witaminy C
  • wzmacnia nasz organizm
  • poprawia działanie układu immunologicznego
  • chroni przed grzybicą, bakteriami, wirusami
  • reguluje pracę organizmu
  • chroni przed nowotworami
  • poprawia wygląd skóry, poprawia jej jędrność, odmładza
  • przeciwdziała depresji
  • przeciwdziała powstawaniu trądziku
  • reguluje poziom glukozy we krwi
  • zwalcza stany zapalne i przeziębienie
  • wspomaga procesy trawienne - idealna dla osób zmagających się z zaparciami.

Kapusta kiszona Kiszenie kapusty i ogórków - kiedy jest najlepszy moment na kiszenie warzyw?

Kiszenie kapusty: ile soli na 1 kg dodać?

Ile soli dodaje się na 1 kg kiszonej kapusty? Warto wiedzieć, że zazwyczaj potrzeba około 1-2 łyżek soli na 1 kilogram kapusty.

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Kiszenie kapusty: jaka to fermentacja? Kilka słów o podstawach tworzenia kiszonek

Co umożliwia kiszenie kapusty w warunkach domowych? Proces kiszenia kapusty odbywa się poprzez fermentację mlekową, której podstawą są bakterie mlekowe. Kiszenie możemy podzielić na trzy odrębne etapy:

  1. Faza fermentacji wstępnej - na tym etapie rozpoczyna się proces kiszenia.
  2. Faza fermentacji burzliwej - zazwyczaj rozpoczyna się ona w okolicy 3 dnia. Wówczas pojawiają się bardzo duże ilości dwutlenku węgla.
  3. Faza fermentacji cichej - w tym momencie wydobywają się walory smakowe i zapachowe kapusty.

Kiszenie kapusty - jak długo trwa proces fermentacji?

Jak długo trwa kiszenie kapusty? Wszystko uwarunkowane jest przede wszystkim od pory roku i temperatury pomieszczenia, w którym zamierzamy trzymać kapustę. Zatem im chłodniej tym proces kiszenia będzie trwał dłużej. Przeciętnie jest to około 10 dni. Powinniśmy przechowywać ją w temperaturze około 20 stopni Celsjusza. W 8 albo 9 dniu możemy jej posmakować i określić czy kiszenie dobiegło końca, czy też nie. Gotowa kiszona kapusta będzie miała charakterystyczny smak.

Kiszenie kapusty w beczce / słoikach -  przepis

Kiszenie kapusty w beczce / słoikach jest prostsze, niż myślisz. Na szczęście coraz więcej osób przekonuje się do własnoręcznego tworzenia kiszonek i powraca do kulinarnych tradycji. Poniżej przepis na kiszoną kapustę. Oto i on:

Składniki:

  • poszatkowana biała kapusta w dowolnej ilości
  • sól niejodowana kamienna (zazwyczaj potrzeba około 1,5-2 łyżek na 1 kilogram kapusty)
  • poszatkowana marchewka (około 10 dag na 1 kilogram kapusty)
  • cukier
  • liście laurowe, ziele angielskie
  • 1-2 jabłka całe

Przygotowanie:

  1. W pierwszym etapie kapusta będzie kiszona w kamionce. Jeżeli nie posiadasz specjalnej beczki, możesz zrobić to w plastikowym pojemniku. Na samym początku układamy warstwowo: kapustę, marchewkę z odrobiną soli i cukru. Następnie mieszamy.
  2. W drugim kroku całość ugniatamy w taki sposób, aby mieszanina puściła sok.
  3. W trzecim etapie - do środka wrzucamy całe jabłko.
  4. Całość przykrywamy workiem foliowym oraz drewnianą pokrywką - warto obciążyć całość kamieniem.
  5. Tak przygotowaną beczkę pozostawiamy na 3 dni.
  6. Po pierwszej dobie ''przebijamy'' kapustę w kilku miejscach ostrym narzędziem. W ten sposób wypuścimy z niej dwutlenek węgla. Powtarzamy czynność przez kolejne 2 dni.
  7. W czwartym dniu wkładamy kapustę do słoików razem z sokiem, jaki wypuściła. Szczelnie zamykamy. Słoiki przechowujemy w pomieszczeniu o niskiej temperaturze. Najlepszym miejscem będzie piwniczka.

Leczo z kabaczka jest smaczne i proste w przygotowaniu. Zdjęcie ilustracyjne Kabaczek - uprawa. Sprawdzone sposoby na bogaty plon i zdrowe warzywa

Kiszenie kapusty w beczce - domowa receptura

Kiszenie kapusty w beczce nie jest niczym skomplikowanym. Wystarczą chęci i odrobina wiedzy. Jedną z kluczowych spraw, o których należy pamiętać przed rozpoczęciem kiszenia, to zachowanie odpowiednich proporcji między ilością warzyw, a soli, jaką dodajemy. Przyjęło się, że przeciętnie jest to około 20 g soli na 1 kg kapusty. Kiedy weszliśmy już w podstawowe tajniki kiszenia, możemy przejść do dalszej części receptury. Przepis poniżej:

Składniki:

  • 20 kg poszatkowanej kapusty
  • 3 kg startej na dużych oczkach marchewki
  • około 400 gramów soli
  • przyprawy: suszony koper, bazylia, ziarna pieprzu, ziarna jałowca, ziele angielskie, liście laurowe, kminek

Wykonanie:

  1. W pierwszym kroku obieramy główkę kapusty z liści i szatkujemy.
  2. Dalej obieramy marchewkę i ścieramy na dużych oczkach.
  3. Kapustę zasypujemy solą.
  4. Następnie wszystko mieszamy i zostawiamy na 4 godziny.
  5. W dalszym etapie wkładamy do beczki kapustę i marchewkę z przyprawami. Układamy wszystko warstwowo.
  6. Kiedy już wszystko wyłożymy do beczki, wówczas ubijamy.
  7. Tak przygotowaną beczkę pozostawiamy w cieple z rozszczelnionym denkiem.
  8. W drugiej dobie "przebijamy'' kapustę.
  9. Następnie przykrywamy ją pokrywą i obciążamy kamieniem.
  10. W 6 dobie zamykamy szczelnie beczkę i przenosimy do chłodnego i zaciemnionego miejsca.
  11. Nasza kapusta jest gotowa do spożycia.

Kiszona kapusta to doskonały dodatek do dań głównych, a nawet przekąsek między posiłkami. Kapusta dostarczy nam energii, zdrowia i poprawi znacząco naszą odporność. Warto po nią sięgać zwłaszcza w okresie przesilenia wiosennego, kiedy nasz układ immunologiczny jest osłabiony.

Zobacz też: Jak i kiedy sadzić czosnek, aby urósł duży? Dzięki tym prostym metodom główki będą okazałe

Więcej o: