Kiszenie ogórków: kiedy będzie na to odpowiednia pora? Zbliża się najlepszy okres na kiszenie ogórków

Planujesz kiszenie ogórków? Kiedy będzie na to najlepsza pora? Do kiszenia najlepiej sprawdzą się ogórki z końca lipca oraz sierpnia. Wówczas będziemy mieć pewność, że nie będą one zbyt miękkie ani nie będą pękać. Sprawdź porady i przepis na kiszone ogórki dla początkujących.

Kiszenie ogórków: ile soli na litr wody? W czym kisić? 

Masz w planach kiszenie ogórków na zimę? Ile soli na litr wody powinnaś dodać? Szkoły są różne. Przyjęto jednak powszechnie stosowaną zasadę, że w przypadku kiszenia ogórków na jeden litr wody przypada 1 łyżka soli. A jaka zasada występuje, jeśli interesuje nas kiszenie kapusty? Ile soli na 1 kg kapusty? Warto zapamiętać, że na 1 kg kapusty dodajemy ok. 10 g soli.

Kolejną sprawą, która będzie decydowała o tym czy kiszenie ogórków się powiedzie, jest odpowiednie naczynie. W dawnych czasach służyły do tego głównie drewniane beczki. Dzisiaj ludzie chętniej sięgają po kamionki albo szklane słoiki, które zajmują mniej miejsca i są bardziej poręczne.

Kapusta kiszonaKiszenie kapusty i ogórków - kiedy jest najlepszy moment na kiszenie warzyw?

Kiszenie ogórków - jaka woda będzie najlepsza?

Jaka woda najlepiej sprawdzi się do kiszenia ogórków? Przede wszystkim powinna być ona zdrowa i bezpieczna dla naszego organizmu. Wolna od metali ciężkich, kamienia. Nie może być też zbyt twarda. Jeżeli chodzi natomiast o temperaturę, to w tym przypadku są różne podejścia. Jedni uważają, że powinna być ona zimna, inni z kolei twierdzą, że wodą idealną w takiej sytuacji jest woda ciepła. Wówczas przyspiesza ona proces fermentacji, zwłaszcza w początkowym etapie.

Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Jak przyspieszyć kiszenie ogórków, aby jeszcze szybciej cieszyć się ich smakiem?

Jak przyspieszyć kiszenie ogórków, aby móc wcześniej się nimi delektować? Jest na to co najmniej kilka sprawdzonych sposobów. Oto kilka z nich:

  • zalać ogórki wcześniejszą zalewą ogórkową albo sokiem z kiszonej kapusty
  • dodać do ogórków odrobinę kefiru
  • dołożyć do ogórków serwatki
  • dodać "piętkę" z razowego chleba

Te domowe niezawodne patenty z pewnością przyspieszą proces kiszenia.

Jak przerwać kiszenie ogórków?

Jak przerwać kiszenie ogórków, aby nie były one tak intensywne i pozostały jędrne? Są na to dwa sposoby. Jednym z nich jest poddanie ich procesowi pasteryzacji. Drugim rozwiązaniem jest włożenie ich na przykład do lodówki. Obniżona temperatura zahamuje proces kiszenia.

Leczo z kabaczka jest smaczne i proste w przygotowaniu. Zdjęcie ilustracyjneKabaczek - uprawa. Sprawdzone sposoby na bogaty plon i zdrowe warzywa

Przepis na ogórki kiszone dla "początkujących"

Składniki:

  • gruntowe ogórki - najlepiej o średniej wielkości 1 kg
  • ząbki czosnku - muszą być obrane ze skórki
  • koper włoski - świeży albo suszony - wedle uznania
  • korzeń chrzanu - należy go obrać i pokroić
  • letnia woda 2 l
  • sól kamienna niejodowana 2 łyżki
  • przyprawy: pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie, liście chrzanu. Opcjonalnie liście dębu, wiśni oraz czarnej porzeczki.

Wykonanie:

  1. W pierwszym kroku należy umyć dokładnie ogórki i pousuwać z nich ogonki.
  2. Dalej namoczyć je w zimnej wodzie.
  3. W kolejnym kroku wyparzyć słoiki i ułożyć na ich dnie koper.
  4. Następnie należy ułożyć ogórki ciasno w słoikach. Po czym dodać po liściu laurowym, około 2 ziaren pieprzu i ziela angielskiego. Dodać także dwa niewielkie cząstki chrzanu i jeden ząbek czosnku. Opcjonalnie dodajemy liście: dębu, wiśni i czarnej porzeczki.
  5. W kolejnym kroku układamy na wierzchu liście kopru. Całość zalewamy letnim roztworem solnym, tak aby zachować wolną przestrzeń na szczycie słoików.
  6. W kolejnym etapie zakręcamy szczelnie słoiki i odstawiamy do chłodnego pomieszczenia. Najlepiej do ciemnej piwniczki.

Kiszone ogórki to doskonały dodatek do dań głównych oraz zup. Świetnie smakują także na kanapkach oraz jako przekąska w ciągu dnia. Kiszenie ogórków jest banalnie proste - wystarczy odrobina chęci i sprawdzony przepis.

Zobacz też: Wysiew i uprawa pomidorów gruntowych krok po kroku

Więcej o: