Masz w planach kiszenie ogórków na zimę? Ile soli na litr wody powinnaś dodać? Szkoły są różne. Przyjęto jednak powszechnie stosowaną zasadę, że w przypadku kiszenia ogórków na jeden litr wody przypada 1 łyżka soli. A jaka zasada występuje, jeśli interesuje nas kiszenie kapusty? Ile soli na 1 kg kapusty? Warto zapamiętać, że na 1 kg kapusty dodajemy ok. 10 g soli.
Kolejną sprawą, która będzie decydowała o tym czy kiszenie ogórków się powiedzie, jest odpowiednie naczynie. W dawnych czasach służyły do tego głównie drewniane beczki. Dzisiaj ludzie chętniej sięgają po kamionki albo szklane słoiki, które zajmują mniej miejsca i są bardziej poręczne.
Jaka woda najlepiej sprawdzi się do kiszenia ogórków? Przede wszystkim powinna być ona zdrowa i bezpieczna dla naszego organizmu. Wolna od metali ciężkich, kamienia. Nie może być też zbyt twarda. Jeżeli chodzi natomiast o temperaturę, to w tym przypadku są różne podejścia. Jedni uważają, że powinna być ona zimna, inni z kolei twierdzą, że wodą idealną w takiej sytuacji jest woda ciepła. Wówczas przyspiesza ona proces fermentacji, zwłaszcza w początkowym etapie.
Jak przyspieszyć kiszenie ogórków, aby móc wcześniej się nimi delektować? Jest na to co najmniej kilka sprawdzonych sposobów. Oto kilka z nich:
Te domowe niezawodne patenty z pewnością przyspieszą proces kiszenia.
Jak przerwać kiszenie ogórków, aby nie były one tak intensywne i pozostały jędrne? Są na to dwa sposoby. Jednym z nich jest poddanie ich procesowi pasteryzacji. Drugim rozwiązaniem jest włożenie ich na przykład do lodówki. Obniżona temperatura zahamuje proces kiszenia.
Składniki:
Wykonanie:
Kiszone ogórki to doskonały dodatek do dań głównych oraz zup. Świetnie smakują także na kanapkach oraz jako przekąska w ciągu dnia. Kiszenie ogórków jest banalnie proste - wystarczy odrobina chęci i sprawdzony przepis.
Zobacz też: Wysiew i uprawa pomidorów gruntowych krok po kroku