5 produktów, które podkręcą metabolizm. Dzięki nim szybciej spalisz tkankę tłuszczową

Chcesz przyspieszyć metabolizm? Jedzenie niektórych produktów sprawi, że szybciej spalisz tkankę tłuszczową.

Każda kobieta marzy o smukłej sylwetce. Warto wiedzieć, co jeść, aby nasz metabolizm działał na pełnych obrotach i szybko spalał tkankę tłuszczową. Które produkty przyspieszą przemianę materii? 

Zobacz wideo Cztery przepisy na słodkie fit przekąski

Awokado - pogromca tkanki tłuszczowej

Awokado zawiera dużo zdrowego tłuszczu, który wspomaga proces odchudzania. Dzięki zawartości cennych tłuszczów inne cenne składniki z awokado i naszej diety lepiej przyswajają się w organizmie. Do tego awokado reguluje poziom cholesterolu i przyspiesza metabolizm.

Jajka to świetne źródło białka 

Jajka są bogate w składniki odżywcze, a do tego są niskokaloryczne. Po ich zjedzeniu doświadcza się uczucia sytości przez dłuższy czas, więc nie poczujesz szybko uczucia głodu. Równocześnie jajko podane na pierwszy posiłek sprzyja spalaniu tłuszczów, ponieważ do jego strawienia potrzeba więcej energii niż w przypadku węglowodanów.

Jedzenie łososia polecają dietetycy

Badania potwierdzają, że zawarte w łososiu nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają w walce o smukłą sylwetkę. Świeży łosoś jest bogatym źródłem białka i ma niską zawartość sodu. Duża zawartość białka w łososiu pozwala zachować masę mięśniową w czasie redukcji tkanki tłuszczowej. 

Grejpfrut hamuje apetyt i przyspiesza spalanie kalorii

Grejpfrut to bardzo niskokaloryczny owoc. Zjedzony przed posiłkiem hamuje apetyt i zmniejsza liczbę spożywanych kalorii. Do tego  przyśpieszają przemianę materii, ułatwiają spalanie tłuszczów i oczyszczają organizm.

Jedna łyżka octu jabłkowego dziennie pomoże w walce o zgrabną sylwetkę

Z badań wynika, że ocet jabłkowy zawiera dużo minerałów i witamin. Regularne spożywanie octu jabłkowego przyczynia się do utraty wagi. Zawiera on witaminy z grupy B, które biorą udział w metabolizmie tłuszczów, węglowodanów i białek, przez co zapobiega gromadzeniu tkanki tłuszczowej, ale także pomaga w jej spalaniu. Dodany do potraw wpływa na uczucie sytości, dzięki dużej ilości zawartych w nim pektyn, które pęcznieją w żołądku.

Więcej o: