To danie możesz jeść bez ograniczeń i chudnąć. Jak je przygotować?

Wiele osób zastanawia się, co jeść, żeby schudnąć. Jest jedno danie, które możesz jeść bez ograniczeń i tracić na wadze. Co to za potrawa?

Diet odchudzających jest mnóstwo, a my zachodzimy w głowę, którą wybrać, żeby szybko pozbyć się zbędnych kilogramów. Wiele osób uważa, że dobrym wstępem do zmiany stylu odżywiania jest dieta kapuściana. Kierując się tym sposobem odżywiania, możesz schudnąć w tydzień nawet 5 kg. 

Zobacz wideo Zdrowe brownie bez mąki i cukru. A jakie pyszne!

Dieta kapuściana oczyści twój organizm i pozwoli szybko zrzucić zbędne kilogramy

Dieta kapuściana to prosty i tani sposób na szczupłą sylwetkę. Pozwala najadać się do syta zawsze wtedy, gdy tego potrzebujesz. Do tego daje bardzo szybkie efekty - pozwala na zrzucenie nawet pięciu kilogramów w krótkim czasie. Dieta kapuściana ureguluje pracę jelit i oczyści organizm z toksyn. Ma jednak swoje wady. Największą jest monotonia - jedzenie ciągle zupy kapuścianej może szybko się znudzić. Trzeba też pamiętać, że taki sposób odżywiania jest ubogi w wiele składników odżywczych - białko i wapń - dlatego można ją stosować maksymalnie przez 7 dni. 

Tygodniowa dieta kapuściana - jak wygląda? 

Podstawą diety kapuścianej jest zupa z włoskiej kapusty. Ten wywar możesz jeść bez ograniczeń - zawsze, gdy poczujesz głód. Tygodniowy jadłospis należy wzbogacić o świeże warzywa, owoce oraz o niewielkie ilości mięsa i ryżu. Dodatki powinnaś rozłożyć na wybrane dni tygodnia. 

Dieta kapuściana - tygodniowe menu

Dzień 1:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie – warzywa (np. pomidor, brokuły, kalafior, marchew, fasolka szparagowa)
  • obiad – zupa kapuściana
  • kolacja – owoce (np.  1-2 szklanki truskawek, koktajl arbuzowo-melonowy z miętą, szklanka świeżo wyciskanego skoku, jabłka, pomarańcze, maliny)

Dzień 2:

  • śniadanie – warzywa
  • drugie śniadanie – zupa kapuściana
  • obiad – zupa kapuściana
  • kolacja – 2 ziemniaki w mundurkach z masłem

Dzień 3:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie – owoce
  • obiad – warzywa
  • kolacja – mała porcja zupy kapuścianej

Dzień 4:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie – 2 banany
  • obiad – warzywa
  • kolacja – 2 szklanki odtłuszczonego mleka

Dzień 5:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie: owoce
  • obiad – 200 g chudego mięsa (np. z piersi kurczaka lub indyka) 
  • kolacja – 6 pomidorów

Dzień 6:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie – sok owocowy
  • obiad – 200 g chudego mięsa
  • kolacja – warzywa

Dzień 7:

  • śniadanie – zupa kapuściana
  • drugie śniadanie – sok owocowo-warzywny
  • obiad – brązowy ryż/kasza z warzywami
  • kolacja – zupa kapuściana

Pamiętaj, żeby w czasie diety kapuścianej pić około 1-2 litry wody mineralnej. Zrezygnuj z picia alkoholu.

Przepis na zupę kapuścianą 

Składniki:

  • główka kapusty białej lub włoskiej bądź 3 kg kapusty kiszonej opłukanej w celu pozbycia się soli
  • 6 cebul
  • 2 zielone papryki
  • pęczek selera naciowego
  • 6 świeżych pomidorów 
  • pieprz, czosnek, chilli. Nie używaj soli.

Przygotowanie:

Umyj dokładnie warzywa i poszatkuj kapustę. Paprykę, seler naciowy i cebulę pokrój w kostkę. Pomidory obierz ze skóry i także pokrój w kostkę. Na głęboką patelnię wlej łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć paprykę, seler naciowy i pomidory. Duś je, aż zmiękną. Następnie dodaj cebulę. Do garnka włóż poszatkowaną kapustę, zalej wodą i gotuj przez około 15 minut. Dodaj do podgotowanej kapusty duszone warzywa i przyprawy. Całość gotuj jeszcze przez 10 minut. 

Czy dieta kapuściana może być wyniszczająca dla organizmu? 

Musisz wiedzieć, że nie należy stosować diety kapuścianej przez dłuższy czas. Dieta kapuściana zawiera bardzo mało białka, ma niską zawartość węglowodanów, tłuszczu i kalorii. Brakuje w niej wielu witamin i minerałów. 

Więcej o: