Diet odchudzających jest mnóstwo, a my zachodzimy w głowę, którą wybrać, żeby szybko pozbyć się zbędnych kilogramów. Wiele osób uważa, że dobrym wstępem do zmiany stylu odżywiania jest dieta kapuściana. Kierując się tym sposobem odżywiania, możesz schudnąć w tydzień nawet 5 kg.
Dieta kapuściana to prosty i tani sposób na szczupłą sylwetkę. Pozwala najadać się do syta zawsze wtedy, gdy tego potrzebujesz. Do tego daje bardzo szybkie efekty - pozwala na zrzucenie nawet pięciu kilogramów w krótkim czasie. Dieta kapuściana ureguluje pracę jelit i oczyści organizm z toksyn. Ma jednak swoje wady. Największą jest monotonia - jedzenie ciągle zupy kapuścianej może szybko się znudzić. Trzeba też pamiętać, że taki sposób odżywiania jest ubogi w wiele składników odżywczych - białko i wapń - dlatego można ją stosować maksymalnie przez 7 dni.
Podstawą diety kapuścianej jest zupa z włoskiej kapusty. Ten wywar możesz jeść bez ograniczeń - zawsze, gdy poczujesz głód. Tygodniowy jadłospis należy wzbogacić o świeże warzywa, owoce oraz o niewielkie ilości mięsa i ryżu. Dodatki powinnaś rozłożyć na wybrane dni tygodnia.
Dzień 1:
Dzień 2:
Dzień 3:
Dzień 4:
Dzień 5:
Dzień 6:
Dzień 7:
Pamiętaj, żeby w czasie diety kapuścianej pić około 1-2 litry wody mineralnej. Zrezygnuj z picia alkoholu.
Składniki:
Przygotowanie:
Umyj dokładnie warzywa i poszatkuj kapustę. Paprykę, seler naciowy i cebulę pokrój w kostkę. Pomidory obierz ze skóry i także pokrój w kostkę. Na głęboką patelnię wlej łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć paprykę, seler naciowy i pomidory. Duś je, aż zmiękną. Następnie dodaj cebulę. Do garnka włóż poszatkowaną kapustę, zalej wodą i gotuj przez około 15 minut. Dodaj do podgotowanej kapusty duszone warzywa i przyprawy. Całość gotuj jeszcze przez 10 minut.
Musisz wiedzieć, że nie należy stosować diety kapuścianej przez dłuższy czas. Dieta kapuściana zawiera bardzo mało białka, ma niską zawartość węglowodanów, tłuszczu i kalorii. Brakuje w niej wielu witamin i minerałów.