Rośliny, które nie wymagają specjalnych sadzonek. Te ekologiczne warzywa wyhodujesz z odpadków

Niektóre warzywa są na tyle smaczne, że z chęcią zasadzilibyśmy je w swoim ogródku. Wiele osób obawia się, że może być to zbyt skomplikowane. Nie ma powodów do obaw, ponieważ te smaczne rośliny wyhodujesz bez specjalnych sadzonek i nasion. Wystarczą resztki, które zostały po posiłku

Warzywa nie zawsze wymagają szczególnego traktowania podczas uprawy. Zdarza się, że odradzają się  na nowo z łatwością. Jeśli marzysz o własnym ogródku warzywnym, a nie masz zdolności ogrodniczych, ten tekst jest właśnie dla ciebie. To bardzo proste i ekologiczne. Dzięki temu dajemy odpadkom drugie życie, a w dodatku możemy cieszyć się na nowo pysznymi warzywami. Mamy też świadomość, że nie były pryskane chemią i są bardzo zdrowe. Które z nich zasadzimy właśnie w ten sposób?

Zobacz wideo Tofu z warzywami i ryżem

Głąb i cebula pomogą wskrzesić rośliny

Głąb z sałaty, lub kawałek cebuli wystarczy zasypać ziemią i podlewać. W przypadku sałaty -wcześniej należy włożyć go do miski z wodą, aby puścił korzonki. Z czasem wyrośnie pyszna sałata, którą ze smakiem zjesz na kanapce. Niewielka cebulka puści swoje listki. Będzie to szczypior, który znakomicie przyda się do jajecznicy. Zielone warzywa są bardzo zdrowe i świetnie sprawdzają się, jako przyprawa do konkretnych dań. 

Namiot dla dzieci - przepis na tajemniczy ogród i popołudnie na plaży. Zdjęcie ilustracyjneNamiot dla dzieci - przepis na tajemniczy ogród i popołudnie na plaży

"Pyry z gzikiem" z łatwością wyhodujesz w domu

Mowa oczywiście o ziemniakach, które mają fantastyczną zdolność do regeneracji. Obierki ze specjalnymi wypustkami w kształcie koła, należy zasuszyć, a potem zasiać w ziemi. Ułożyć wypustkami do góry i podlewać. Po pewnym czasie pojawi się bulwa, która zacznie rosnąć. Znakomicie będą smakować z charakterystycznym dla niektórych regionów "gzikiem", który możemy wzbogacić o szczypior czosnkowy. Wyhodujemy go z ząbka czosnku, który z łatwością zasadzimy w ziemi. Będzie miał pikantny, lekko gorzkawy smak, który świetnie sprawdzi się do rozmaitych sosów na zimno, lub chłodnika. 

Lampion do ogrodu - sprawdź 5 pomysłów na zewnętrzne światło. Zdjęcie ilustracyjneLampion do ogrodu - sprawdź 5 pomysłów na zewnętrzne światło

Czerwone warzywa mają moc pochodzącą z pestek

Papryka i pomidor mają pestki, które po zjedzeniu należy wysuszyć. Potem zasiane w ziemi, odrosną. Wypuszczą owoc, a w tym przypadku warzywo, które za kilka tygodni może być znakomitym źródłem pokarmu. Podobnie wyhodujesz awokado, jeśli tylko umieścisz w ziemi osuszoną pestkę. W przypadku tych warzyw, istotnym czynnikiem jest odpowiednie nasłonecznienie, o które musisz zadbać. Dzięki temu wyhodujesz ekologiczne warzywa, które będą pozbawione chemii. W dodatku nie zmarnujesz odpadków i rozwiniesz swoje ogrodnicze zdolności. Powodzenia!

Więcej o: