Jak suszyć pokrzywę? To dość prosta sprawa. Aby ususzyć pokrzywę musimy wiedzieć kiedy i gdzie możemy ją zerwać. Należy pamiętać, że zbiory pokrzywy powinny zakończyć się, zanim roślina zakwitnie, dlatego najlepszym terminem jest oczywiście przełom kwietnia i maja. Warto mieć również na uwadze, aby zbierać rośliny w ochronnych rękawiczkach, żeby uniknąć oparzeń. Zbierać zioła należy z dala od ruchliwych dróg i wielkich miast. Jeśli mamy już zebraną pokrzywę (najlepiej do papierowej torby lub wiklinowego kosza), możemy przejść do suszenia.
Pokrzywę najlepiej ususzyć na bawełnianym ręczniku, zwykłym ręczniku papierowym lub na papierze. Należy pamiętać aby pomieszczenie do suszenia było przewiewne i ciemne. Pokrzywę suszyć można także w suszarkach do warzyw lub w piekarniku z termoobiegiem. Temperatura nie może być wysoka – max. 35 stopni C, a drzwiczki od piekarnika powinny zostać uchylone umożliwiając uchodzenie pary wodnej. W czasie suszenia kilkukrotnie w ciągu dnia należy ziele zruszyć. Po ok. 1 tygodniu suszona pokrzywa jest gotowa. Suszoną pokrzywę przechowujemy w zamkniętych szklanych lub plastikowych pojemnikach w ciemnym i suchym miejscu.
Pokrzywa majowa jest bogata w witaminy oraz minerały takie jak magnez, wapń i żelazo oraz kwasy organiczne i fitosterole, łagodzi objawy przeziębienia, a także zmniejsza dolegliwości po zatruciach. Korzystnie wpływa na poprawę wyników badań krwi, regulując poziom cukru oraz obniża ciśnienie. Trzeba jednak pamiętać, żeby jej stosowanie skonsultować z lekarzem.
Pokrzywę można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie zupy z pokrzywy, która korzystnie wpływa na organizm a także wspiera pracę nerek. W przygotowaniu takiej zupy wystarczy połączenie pokrzywy, kilku warzyw oraz ziół. Czego będziesz potrzebować do zupy z pokrzyw?
Jak przygotować zupę?
Równie popularny jest sok z pokrzywy, który przyrządza się ze świeżych pędów pokrzywy i liści. Należy je dokładnie umyć, po czym zmiksować w mikserze lub przepuścić przez sokowirówkę. Powstałą miksturę trzeba przecedzić przez gazę a następnie dodać trochę wody (mniej więcej 2:1). Powstały sok należy przechowywać w lodówce i pić jeden kieliszek dziennie. Sok z pokrzywy uspokaja, wycisza, choć dodaje przy tym energii, pomaga w koncentracji w sezonie przesilenia wiosennego a zimą zabezpiecza organizm przed wirusami i chorobami. Wywar pomaga także w walce z trądzikiem w sytuacji, gdy w organizmie zatrzymuje się woda.
Pokrzywę można wykorzystać również jako napar a najlepszym z nich jest zdecydowanie herbata z pokrzywy, która przyspiesza metabolizm, co sprzyja odchudzaniu. Pokrzywa na odchudzanie jest skuteczna gdyż ma ona działanie moczopędne, dlatego picie jej pomaga w chorobach nerek (np. kamicy nerkowej). Herbatę z pokrzywy stosuje się również przy zapaleniu stawów, zaburzeniach hormonalnych i anemii. Z uwagi na zawartość witamin i minerałów, regularne picie herbaty z pokrzywy, wzmacnia włosy i paznokcie. Herbata z pokrzywy zawiera również witaminy z grupy B (wspomagające układ nerwowy) i K, jak również potas, wapń, magnez, krzem i żelazo. Jedynym przeciwwskazaniem do regularnego picia herbaty z pokrzywy jest uczulenie na jej liście, a ze względu na brak badań jej spożywania nie poleca się dzieciom. Trzeba jednak pamiętać, by stosowanie pokrzywy skonsultować z lekarzem.
Zobacz też: Sezon na pokrzywy trwa. A co z nich zrobić? Leśnicy z Lasów Państwowych podpowiadają: ciasto!