Kiedy przycinać winogrono? Opieka nad krzewem winorośli

Kiedy przycinać winogrono, jak potocznie określa się krzew winorośli? Odpowiednia opieka nad rośliną jest konieczna do tego, by w swoim czasie dała smaczny owoc. Oto garść przydatnych informacji.

Kiedy przycinamy winogrono? Cięcia zasadnicze i zielone 

Niestety, ale nie wystarczy posadzenie rośliny we właściwy sposób, aby w okresie zbioru mieć z niej pociechę w postaci licznych owoców. Kiedy przycinamy winogrono? Otóż odpowiedź może być dla wielu osób zaskakująca - należy to robić zarówno przed sezonem, jak i w okresie wegetacji. Cięcie zasadnicze i na owocowanie przed okresem wzrostu rośliny przeprowadza się od końca lutego do początku kwietnia. Ważne jest to, żeby w tym czasie nie występowały już mrozy, które mogą zaszkodzić roślinie. Jednocześnie odradza się zbyt długie oczekiwanie do chwili, gdy ruszy wegetacja. Ewentualne cięcie dokonywane jesienią powinno być przeprowadzane wówczas, gdy krzew winorośli utraci już liście.

Kiedy przycinamy winogrono, żeby otrzymać obfity i smaczny owoc (tzw. cięcie zielone)? Zbyt dużą obfitość liści trzeba usuwać przez cały czas. Ważna jest stała kontrola tego, czy na naszej winorośli liście nie tworzą zbyt dużo cienia. Niedopuszczenie promieni słonecznych do owocu będzie skutkowało pogorszeniem jego walorów smakowych. Szczególnie duży nacisk kładzie się na przycinanie w czerwcu. 

Przycinanie winogrona - w celu uformowania rośliny 

Oprócz typowych zabiegów przed i w trakcie sezonu przycinanie winogrona może mieć też nieco inne cele. Wyróżniamy cięcia formacyjne i odmładzające. Z pierwszym cięciem mamy do czynienia przez kilka pierwszych lat wzrostu nowych krzewów. Chodzi w nim o to, żeby ukształtować pokrój rośliny według własnych potrzeb. Pierwszy rok przycinania to skracanie krzewu do dwóch najsilniejszych pędów. W kolejnych latach celem jest formowanie pnia rośliny.  

Zobacz wideo Wyjeżdżasz na urlop i nie wiesz, co zrobić z ukochanymi roślinami? Podpowiadamy!

Cięcie winogrona odmładzające

Jak przeprowadzić odmładzające cięcie winogrona? Jego celem jest przywrócenie roślinie preferowanego kształtu i jej wzmocnienie. W sytuacji, gdy nie było przeprowadzane przez szereg lat, niekiedy cięcia odmładzające wykonuje się na przestrzeni dwóch lat. Ważne jest również to, żeby posiadać w głowie wyobrażenie tego, jak roślina powinna finalnie się prezentować. 

 Jak przycinać winogrono? Właściwa technika

Jak przycinać winogrono? Bardzo ważna jest właściwa technika. Wiele zależy od tego, jaki rodzaj cięcia mamy akurat przeprowadzić. Co do zasady rozpoczyna się jednak od usunięcia tych części rośliny, z których z pewnością nie będzie już pożytku. Chodzi więc o pędy uszkodzone, mizerne czy nadłamane. Wraz z pozbywaniem się ich widzimy lepiej, jak dużej masy gałązek i liści powinniśmy się jeszcze pozbyć. Kolejnym etapem jest skracanie tych pędów, które są zbyt długie. Tniemy tak, żeby pozostawić oczka niezbędne dla wzrostu nowej winorośli w kolejnym sezonie. 

Zastanawiając się nad tym, jak przycinać winogrono, należy poruszyć jeszcze jedną kwestię: często osoby uprawiające winorośl amatorsko decydują się na zbyt słabe przycięcie rośliny. Jest to błąd, przez który nie ma dość dużo młodych pędów i owoców w kolejnym roku. Czasem skutkiem jest to, że są one słabej jakości.    

Winorośl powinno się przycinać sekatorem lub piłką ogrodniczą w przypadku grubszych i zdrewniałych  gałęzi. Miejsce cięcia powinno być możliwie małe, jego powierzchnia zaś gładka. Tam, gdzie to konieczne i ubytek jest duży, należy użyć preparatu do zabezpieczania ran.

Zobacz też: Jeżówka purpurowa - roślina ozdobna czy lecznicza? Właściwości, zastosowanie, uprawa

Więcej o: