Cebula zwyczajna - odmiany
Odmiany cebuli zwyczajnej występują w bardzo dużej ilości. Co do zasady dzieli się je ze względu na: wielkość, kształt, barwę, smak, długość wegetacji oraz przeznaczenie. Chociaż najbardziej popularna jest cebula żółta, warto znać również inne jej odmiany, a także ich przeznaczenie:
- żółta - o suchych łupinach, o kolorze od jasnobrązowego do miedzianego, ma dość ostry i cierpki miąższ, idealnie nadająca się do smażenia i pieczenia, a także do sałatek. Ze względu na wielkość, można ją z powodzeniem faszerować
- biała - o niemal całkowicie kolistym kształcie, nieco łagodniejsza w smaku niż żółta. Największą popularnością cieszy się wśród mieszkańców Włoch, Meksyku i Azji Średniej. Warto pamiętać o tym, że po pokrojeniu należy ją od razu wykorzystać, ponieważ szybko traci swoje właściwości
- czerwona - o ciemnoczerwonych łupinach i białofioletowym miąższu. W smaku delikatna, nawet nieco słodka, dlatego doskonale sprawdzi się do sałatek, a także zup i sosów
- srebrna - niewielka i niemal pozbawiona łupiny, pokryta jedynie delikatną zewnętrzną skórką o srebrnym połysku. Charakteryzuje się wyjątkowo łagodnym smakiem, podobna do cebuli perłowej, uprawiana zwłaszcza w Holandii, Niemczech czy we Włoszech. W rzeczywistości jednak bardziej spokrewniona jest z czosnkiem niż z cebulą
- krymska (jałtańska) - odmiana uprawiana wyłącznie na Krymie. Jest silnie spłaszczona, o ciemnoczerwonej skórce i białym lub biało-różowym miąższu. Nie wywołuje łzawienia i ma słodki smak - można ją jeść jak jabłko.
Cebula zwyczajna - skuteczna na wysoki cholesterol i nie tylko
Cebula zwyczajna ma wiele cennych wartości, które skutecznie wpływają na poprawę naszego zdrowia. Jej drogocenne właściwości lecznicze znane są od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był przy chorobach reumatycznych, a słynny syrop z cebuli pomagał przy przeziębieniu. Poza tym cebula wykazuje działanie bakteriobójczo. Niegdyś uważana była za niezwykle cenne źródło witaminy C, choć w rzeczywistości wcale jej tak wiele nie zawiera. Pod jej łuskami natomiast, znajdują się: fosfor, magnez, a także cynk oraz krzem, które doskonale wzmacniają odporność i skutecznie zwalczają infekcje. Jakie jeszcze korzystne działanie cebuli zwyczajnej jest znane? Zobaczcie sami:
- Obniża cholesterol - amerykańscy badacze przekonują, że jedzenie jednej surowej cebuli przez dwa miesiące skutecznie obniża "zły cholesterol" - LDL, ponadto spożywanie jej zapobiega zakrzepom i nadciśnieniu.
- Skuteczna przy problemach z zaparciami i ułatwiająca trawienie - szczególnie duszona skutecznie przeciwdziała zaparciom i wspomaga trawienie.
- Pożądana po antybiotykoterapii - dzięki właściwościom grzybobójczym, szczególnie polecana do stosowania na kilka dni po zakończeniu antybiotykoterapii.
- Pomocna w walce z cukrzycą - dzięki zawartemu z niej hormonowi roślinnemu - glukokininie, skutecznie zapobiega pojawieniu się i rozwojowi cukrzycy, ponadto obniża poziom cukru we krwi, dlatego śmiało mogą po nią sięgać diabetycy.
- Dobra na kaca, bowiem poprawia funkcjonowanie wątroby.
- Na trądzik, wrzody i blizny - obraną i pokrojoną cebulę należy zalać wodą i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, a następnie zmiksować. Zimną papkę nakładać na chore miejsca na skórze i okryć opatrunkiem. Terapia stosowana przez kilka dni przynosi efekty przy wrzodach czy trądziku, a co najważniejsze skutecznie przeciwdziała bliznom.
Cebula zwyczajna - kcal
Ile kcal zawiera cebula zwyczajna? Warto wiedzieć, że warzywo to ma ok. 40 kcal w 100 g. Jedna średnia cebula waży ok. 200 g.
Zobacz wideo
Płaczesz jak bóbr podczas krojenia cebuli? Sprawdź, co zrobić, by tego uniknąć
Cebula zwyczajna - wymagania. Uprawa cebuli
Uprawa cebuli zwyczajnej, mimo iż nie należy do szczególnie skomplikowanych, niesie za sobą jednak pewne wymagania. Warzywo to do dobrego wzrostu, potrzebuje żyznej, próchniczej i piaszczysto-gliniastej gleby oraz mocno nasłonecznionego miejsca. Ma również dość wysokie zapotrzebowanie na wodę, ze względu na stosunkowo płytki system korzeniowy. Dosyć istotne jest regularne usuwanie chwastów w jej otoczeniu, a także wzruszanie gleby. Warto uprawiać ją w drugim roku po oborniku i nie częściej niż co cztery lata na tym samym stanowisku.
Cebula zwyczajna do sadzenia w gruncie
Cebula zwyczajna jest rośliną dwuletnią, a w uprawie jednoroczną. Tak, jak wszystkie rośliny dwuletnie, cebula w drugim roku po sadzeniu wytwarza tzw. pęd kwiatostanowy, co oznacza, że podziemny organ cebuli jest pozbawiony masy i wartości odżywczych. Wytwarza ona wówczas długie, puste w środku liście, czyli szczypior. Korzenie cebuli są wtedy białe, wiązkowe i drobne. Chcąc zasadzić cebulę zwyczajną, można tego dokonać na kilka sposobów, jednym z nich jest:
- zakup nasion i wysianie ich bezpośrednio do gruntu - kiełkują one najlepiej w temperaturze ok. 5º C, korzystając z zimowej wilgoci gleby. Optymalnym terminem wysiewu będzie zatem czas między 5 a 20 kwietnia, chyba że wiosna jest wyjątkowo wczesna, można tę czynność przyspieszyć. Nasiona cebuli zwyczajnej sieje się w rzędach oddalonych od siebie ok. 20 cm na głębokości ok. 2 cm. Cebula, mimo iż nie jest szczególnie wrażliwa na przedplon, najlepiej rośnie w ziemi po ogórkach lub ziemniakach. Warto także wiedzieć o tym, że jej nasiona kiełkują dość wolno, dlatego przy wysiewie bezpośrednio do gleby, warto dodać nasiona rzodkiewki czy sałaty, które wyznaczą rządki, dzięki którym będziemy wiedzieli, gdzie nasza cebula wzejdzie. Zbiór tak uprawianej cebuli powinien się odbywać zaraz po samoczynnym pożółknięciu i uschnięciu liści.
Cebula zwyczajna - rozsada
Najszybszą metoda uprawy cebuli zwyczajnej będzie niewątpliwie rozsada. Kto zatem nie ma cierpliwości i ochoty czekać na warzywo pół roku od zasiewu do jej zbioru, z powodzeniem może wykonać sadzenie z rozsady. Ważne, aby zapewnić jej odpowiednie warunki, aby nieco szybciej cieszyć się swoją cebulką. O czym zatem warto pamiętać?
- Do posadzenia rozsady potrzebny jest słoneczny i przewiewny kawałek przestrzeni.
- Gleba powinna być lekka, przepuszczalna i pozbawiona chwastów.
- Siewu dokonuje się zazwyczaj w marcu na głębokości ok. 1 cm do ziemi kompostowej zmieszanej z odkwaszonym torfem - ważne, aby robić to pod foliowym tunelem.
- Kiedy siewki mają po trzy, cztery liście można zacząć je wysadzać do gruntu - najlepiej w kwietniu w rzędach oddalonych od siebie co 20 cm. Odstęp między rozsadami w rzędzie powinien wynosić 10 cm. Sadzimy ją na taką głębokość, aby trzecia jej część wystawała nad powierzchnię.
- Regularnie spulchniajmy glebę, odchwaszczajmy i podlewajmy.
- Cebulę z rozsady zbieramy wówczas, gdy jej liście samoczynnie pożółkną i uschną.
Zobacz też: To ostatni dzwonek na wysiew pomidorów. Kiedy siać pomidory? [KALENDARZ]