Jak uprawiać koper ogrodowy?
Lubisz koper ogrodowy i zastanawiasz się jak go uprawiać? Okazuje się, że jest to roślina jednoroczna, która ma niemal minimalne wymagania w kwestii uprawy. Należy jednak pamiętać o kilku drobnych sprawach:
- Nie jest kapryśny w kwestii gleby, jednak najlepiej rośnie na podłożu dobrze spulchnionym, żyznym i przepuszczalnym, pozbawionym chwastów i kamieni.
- Stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru i umiarkowanie wilgotne to najlepsze miejsce dla jego uprawy.
- Wysiew nasion kopru można prowadzić w różnych terminach, poczynając od połowy kwietnia, aż do 15 października - chociaż w tym ostatnim czasie raczej z myślą o jego zbiorze wczesną wiosną.
- Koper można sadzić w rzędach oddalonych od siebie ok. 20-30 cm na głębokości ok. 1-2 cm. Odległość między wysiewanymi nasionami w rzędzie nie powinna być mniejsza niż 15 cm. Warto sadzić koper np. razem z ogórkami, wówczas te drugie lepiej rosną.
- Nic nie stoi na przeszkodzie, aby prowadzić zasiew tej rośliny w donicy - najlepiej dużej (pojemność 5 l).
- Koper ogrodowy wymaga intensywnego podlewania, a pierwsze jego zbiory można zrywać 6-8 tygodni od wysiania.
- Nasiona kopru bardzo dobrze zimują w gruncie, gdy roślina wzejdzie, niszczą ją najmniejsze, późne przymrozki. Dlatego też, gdy tylko prognozowane są przymrozki, warto okryć ją agrowłókniną, choć i taki zabieg nie da stuprocentowej pewności przetrwania. W takiej sytuacji najlepiej siać koper co 2-3 tygodnie.
Koper ogrodowy - gdzie kupić? Zastosowanie w kuchni
Gdzie kupić koper ogrodowy? Nasiona kopru ogrodowego można nabyć w każdym sklepie ogrodniczym. Jeżeli jednak nie mamy możliwości wysiewu rośliny, z powodzeniem nabędziemy koper ogrodowy w sklepie z artykułami spożywczymi. Do czego wykorzystać koper?
- jest świetnym dodatkiem do zup i chłodników, a także serków, jogurtów, masła, kefirów, ziemniaków, makaronu czy ryb
- jako dodatek do marynaty
- jako wzbogacenie potraw, np. jajecznicy, omleta, sałatek czy dipów
- łodyga wraz z kwiatem kopru jest stosowana do przyrządzania pikli i ogórków kiszonych
Zobacz wideo
Zobacz przepis na pulpeciki w sosie koperkowym
Kiedy zrywać koper ogrodowy? Zdrowotne właściwości
Koper ogrodowy to roślina, której cenne właściwości oraz wartości odżywcze były wykorzystywane już w czasach starożytnego Egiptu. Wykorzystywano go głównie jako środek wspomagający trawienie. Kiedy zrywać koper ogrodowy? Świeże liście można uszczykiwać z rośliny przez cały okres jej wzrostu, ale największy zbiór uzyskamy do momentu kwitnienia. Koper ogrodowy uprawiany na liście można zbierać już po około 4 tygodniach od wysiewu. Jakie korzystne działanie kopru ogrodowego jest powszechnie znane? Przeczytajcie sami:
- poprawia trawienie - zawarte w nim składniki stymulują wydzielanie żółci i soków trawiennych oraz pobudzają perystaltykę jelit, dlatego też stosuje się go w łagodzeniu niestrawności i wzdęć - również u niemowlaków
- działa antyoksydacyjnie - skutecznie zwalcza wolne rodniki
- działa łagodząco na ból - wyciąg z kopru działa łagodząco na bóle reumatyczne, bóle stawów oraz bóle brzucha
- działa przeciwbakteryjnie - dzięki zawartości ekstraktu acetonowego ma on właściwości antybakteryjne
- obniża cholesterol LDL oraz stężenie trójglicerydów we krwi, dzięki czemu korzystnie wpływa na profil lipidowy organizmu.
Zobacz też: Co to jest macierzanka? Uprawa i znaczenie dla zdrowia
Jak suszyć koper ogrodowy? Metoda na zachowanie witamin
Suszenie kopru ogrodowego pozwala nie tylko cieszyć się tą aromatyczną rośliną na długo, lecz także pomaga zachować znacznie więcej witamin i innych składników. Co więcej, olejki eteryczne są również konserwowane w suszonych ziołach. Warto wiedzieć, że suszenie można wykonać na kilka sposobów, bez względu jednak na to, na jaki byśmy się nie zdecydowali, zanim przystąpimy do suszenia, należy ziele dokładnie umyć i osuszyć, np. za pomocą ręcznika papierowego i pozostawić na płaskiej powierzchni do całkowitego wyschnięcia. Jak suszyć koper ogrodowy?
- suszenie siekanego koperku - oprócz wcześniejszego posiekania rośliny, warto odpowiednio przygotować miejsce, w jakim będzie następnie suszona. Płaską powierzchnię najlepiej przykryć szmatką lub papierem do pieczenia. Posiekany koperek należy rozłożyć na przygotowanej powierzchni, unikając wystawiania na bezpośrednie promienie słoneczne
- suszenie kopru na zewnątrz - 4-6 pęczków ze spuszczonymi liśćmi w dół należy zawiesić na zewnątrz, jednak w takim miejscu, aby nie padały na nie promienie słoneczne i spokojnie poczekać do ich wysuszenia - trzy godziny w pochmurny dzień, przy słonecznej pogodzie dwie godziny powinny być wystarczające
- suszenie kopru w piekarniku - w temperaturze nie wyższej niż 40 stopni suszymy zioła 20-25 minut, czas można odrobinę przedłużyć, jeśli po wyjęciu uznamy, że koper nie jest jeszcze zupełnie wysuszony
- suszenie z wykorzystaniem suszarki elektrycznej - wystarczy ułożyć ziele na tackach suszarki, ustawić temperaturę 35-40° i po około pół godzinie koper powinien być zupełnie wysuszony
- suszenie kopru w kuchence mikrofalowej - na płaskim naczyniu nakrytym ręcznikiem papierowym układamy zielenie, a następnie nakrywamy je kolejnym kawałkiem ręcznika. Ustawiamy mikrofalówkę na 5 minut na średniej mocy. Jeśli ziele nie jest do końca suche, zabieg należy powtórzyć
Zobacz też: Zioła i rośliny jadalne. Jak je stosować, by sobie pomóc, a nie zaszkodzić? Rady słynnej Simony Kossak