Paragon za obiad nad morzem. Kolejne zdjęcia trafiają do sieci, a my sprawdzamy, jak jest naprawdę

Paragon za obiad nad morzem zdążył już w tym sezonie zaskoczyć niejednego turystę. W sieci pojawia się coraz więcej roszczeń rozczarowanych internautów, którzy twierdzą, że tak drogo nad Bałtykiem jeszcze nie było. Postanowiliśmy to sprawdzić.

Niedawno redakcja o2.pl opublikowała zdjęcie paragonu znad morza, przysłanego przez oburzoną czytelniczkę. Za obiad 3-osobowej rodziny, zapłaciła ponad 170 zł. Kobieta ze smutkiem stwierdziła, że pożałowali zjedzenia ryby przy plaży, kiedy tylko zobaczyli rachunek. Na Twitterze również toczy się dyskusja odnośnie nadmorskich cen. 

Zobacz wideo

Paragon za obiad nad morzem. Internauci publikują kolejne zdjęcia

Jedni uważają, że jest o wiele drożej niż w ubiegłych latach, inni, że ceny się nie zmieniły. Przykładowo jedna z użytkowniczek stwierdziła, że ponad 170 zł na obiad trzyosobowej rodziny to nic nadzwyczajnego.

Nad morzem zawsze jest drogo, więc nie wiem, czego wy się spodziewacie. Poza tym wiele miesięcy restauracje były zamknięte więc to nic dziwnego, że ceny poszły w górę

- napisała.

Ceny nad morzem zawsze sprawdzałem i wiedziałem, iż ceny ryb są za 100 gram... Ale o ile 1 kg dorsza śmigał po 65-80 PLN i jakoś to akceptowałem, to płacić teraz 150-170 PLN za 1 kg nie zamierzam...

- oznajmił inny użytkownik Twittera, a kolejny dodał "To jest zwykłe zdzierstwo". 

Paragon za obiad nad morzem. Sprawdzamy ceny

Menu wielu nadmorskich restauracji dostępne jest w sieci. Przed rezerwacją stolika, można więc sprawdzić, jak wyglądają ceny w tym sezonie. Przykładowo w restauracji "U Bąbli" w Jastarni cena za dorsza smażonego z frytkami i zestawem surówek to 34 zł, porcja dla dziecka kosztuje zaś 25 zł. Z kolei "Stacja Jastarnia" proponuje dorsza z miksem sałat za 36 zł, albo fish and chips za 19 zł. 

W Ustce sytuacja wygląda podobnie. Za porcję smażonego dorsza z frytkami i kapustą w restauracji "Columbus" zapłacimy 39 zł. To samo danie dostaniemy też w "Laguna Marine" za 37 zł. 

W Sopocie smażalnia ryb "Marineros" proponuje 11 zł za 100 gram dorsza (110 zł za kg) i 7 zł za frytki, oraz dodatkowo 8 zł za surówki, z kolei "Plażarnia" 11,50 za 100 gram dorsza, 9 zł za frytki i 6 zł za surówkę. 

Więcej o: