Co znaczy ''stratyfikacja nasion''? Jest to rodzaj zabiegu wykonywanego na nasionach niektórych gatunków roślin, który polega na umieszczeniu ich w określonej temperaturze, wilgotności i przy zachowaniu prawidłowej wymiany gazowej. Pytając o to, co to znaczy stratyfikacja nasion, musimy też zwrócić uwagę na jej cel. Cały ten zabieg wykonywany jest po to, żeby nasiona kiełkowały szybciej i w równomiernym tempie. To zaś wpływa na jakość roślin i późniejszych plonów. Wyróżnia się trzy typy stratyfikacji:
Najlepsze rezultaty daje stratyfikacja przeprowadzana w specjalistycznych chłodniach z regulowaną temperaturą i wilgotnością. W sytuacji, gdy przeprowadzamy ją w warunkach domowych, najczęściej jest to stratyfikacja na chłodno, która jest najmniej wymagająca pod względem konieczności stworzenia właściwych warunków.
Stratyfikacja roślin - jak długo trwa zabieg? Przede wszystkim jest uzależniony od gatunku rośliny. Co do zasady trwa od kilku do kilkunastu tygodni, ale istnieją gatunki, które poddaje się stratyfikacji nawet przez dwa lata (przykładem jest kalina).
Jakie jeszcze wymagania stawia przed nami stratyfikacja nasion w lodówce? Przede wszystkim możemy jej dokonywać na przynajmniej trzy sposoby:
Przede wszystkim ważne jest to, żeby podłoże było właściwie przygotowane. Musi odpowiednio absorbować wilgoć. Zwykle miesza się drobnoziarnisty piasek i torf w stosunku 1 do 1. Istotne jest to, żeby przed włożeniem go do lodówki poddać sterylizacji w mikrofalówce lub piekarniku. W przypadku stratyfikacji dokonywanej w doniczce warstwa podłoża powinna mieć przynajmniej 5 cm i być wilgotna.
Warto odrobinę miejsca poświęcić temu, jak wygląda stratyfikacja nasion pozyskanych od różnych gatunków roślin. Najczęściej przedmiotem naszych starań jest stratyfikacja nasion warzyw. Zwykle nie przedstawia ona większych trudności. Bardzo różnie przebiega jednak stratyfikacja nasion kwiatów i stratyfikacja nasion bylin. Oto przykłady:
Zobacz też: Drzewa do ogrodu. Czym się kierować, wybierając nasadzenia?