Co to jest stratyfikacja nasion? O czym pamiętać podczas jej wykonywania?

Co to jest stratyfikacja nasion? Postępowanie z nasionami pomiędzy ich zbiorem a wysianiem może wymagać kilku dodatkowych zabiegów. Jednym z nich jest właśnie stratyfikacja.

Co to jest stratyfikacja nasion? Na czym polega ten zabieg? 

Co znaczy ''stratyfikacja nasion''? Jest to rodzaj zabiegu wykonywanego na nasionach niektórych gatunków roślin, który polega na umieszczeniu ich w określonej temperaturze, wilgotności i przy zachowaniu prawidłowej wymiany gazowej. Pytając o to, co to znaczy stratyfikacja nasion, musimy też zwrócić uwagę na jej cel. Cały ten zabieg wykonywany jest po to, żeby nasiona kiełkowały szybciej i w równomiernym tempie. To zaś wpływa na jakość roślin i późniejszych plonów. Wyróżnia się trzy typy stratyfikacji:

  • chłodną - najbardziej popularny rodzaj stratyfikacji, który polega na przetrzymywaniu nasion przez określony czas w temperaturze pomiędzy 0 a 7 stopniami C
  • ciepło-chłodną - z krótką fazą ciepłą; temperatura fazy ciepłej powinna wynosić ok. 25 stopni C. Jednocześnie powinno się zadbać o wilgotność na poziomie odpowiednim dla kiełkowania
  • chłodno-ciepłą - z długą fazą ciepłą

Najlepsze rezultaty daje stratyfikacja przeprowadzana w specjalistycznych chłodniach z regulowaną temperaturą i wilgotnością. W sytuacji, gdy przeprowadzamy ją w warunkach domowych, najczęściej jest to stratyfikacja na chłodno, która jest najmniej wymagająca pod względem konieczności stworzenia właściwych warunków.   

MuchołówkaRośliny owadożerne - ozdoba do domu i naturalny środek owadobójczy

Stratyfikacja nasion. Jak długo trwa?

Stratyfikacja roślin - jak długo trwa zabieg? Przede wszystkim jest uzależniony od gatunku rośliny. Co do zasady trwa od kilku do kilkunastu tygodni, ale istnieją gatunki, które poddaje się stratyfikacji nawet przez dwa lata (przykładem jest kalina).

Zobacz wideo Czas na urlop! Jak zabezpieczyć na ten czas swoje rośliny? Jak się spakować? Jak przechowywać pieniądze?

Stratyfikacja nasion w lodówce. Co jeszcze warto wiedzieć?

Jakie jeszcze wymagania stawia przed nami stratyfikacja nasion w lodówce? Przede wszystkim możemy jej dokonywać na przynajmniej trzy sposoby:

  • stratyfikacja nasion w doniczkach z odpowiednim podłożem
  • stratyfikacja nasion w woreczku z podłożem
  • stratyfikacja nasion na ręczniku papierowym

Przede wszystkim ważne jest to, żeby podłoże było właściwie przygotowane. Musi odpowiednio absorbować wilgoć. Zwykle miesza się drobnoziarnisty piasek i torf w stosunku 1 do 1.  Istotne jest to, żeby przed włożeniem go do lodówki poddać sterylizacji w mikrofalówce lub piekarniku. W przypadku stratyfikacji dokonywanej w doniczce warstwa podłoża powinna mieć przynajmniej 5 cm i być wilgotna. 

Judaszowiec to bardzo ciekawe ozdobne drzewko. Zdjęcie ilustracyjneJudaszowiec - pełne uroku drzewko, które warto mieć w swoim ogrodzie

Stratyfikacja nasion. Jak powinna przebiegać w przypadku poszczególnych gatunków?

Warto odrobinę miejsca poświęcić temu, jak wygląda stratyfikacja nasion pozyskanych od różnych gatunków roślin. Najczęściej przedmiotem naszych starań jest stratyfikacja nasion warzyw. Zwykle nie przedstawia ona większych trudności. Bardzo różnie przebiega jednak stratyfikacja nasion kwiatów i stratyfikacja nasion bylin. Oto przykłady:

  • stratyfikacja nasion lawendy - preferuje się stratyfikację poprzez chłodzenie trwającą dwóch do trzech miesięcy 
  • stratyfikacja nasion jeżówki - chłodna stratyfikacja trwa w przypadku tej bardzo okazałej i leczniczej rośliny nawet cztery miesiące
  • stratyfikacja nasion pomidora - panują tu rozbieżne opinie: od braku stratyfikacji, po krótką, trwającą ok. tygodnia  
  • stratyfikacja nasion sosny - stratyfikacja trwa 6-7 tygodni
  • stratyfikacja nasion klonu - w przypadku niektórych odmian preferuje się stratyfikację trwającą nawet pięć miesięcy
  • stratyfikacja nasion poziomki - nasiona w chłodnym miejscu poddaje się stratyfikacji przez 5 - 6 tygodni

Zobacz też: Drzewa do ogrodu. Czym się kierować, wybierając nasadzenia?

Więcej o: