Pokazała posiniaczone nogi. Przemoc domowa? Nie, to objaw choroby

- Są momenty, w których ciężko zaakceptować chorobę, w których czujesz totalną bezradność, opadasz z sił. I jest to absolutnie normalne! W każdej chorobie są momenty, w których czujemy różne emocje. I mamy do nich prawo - napisała pod swoim zdjęciem Dominika Musiałowska.

Dominika Musiałowska to prezeska Fundacji Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie, dziennikarka, edukatorka ds. żywienia, autorka poradników dla pacjentów chorych na insulinooporność. Poza tym Musiałowska aktywnie udziela się w mediach społecznościowych. W jednym ze swoich najnowszych postów na Instagramie poruszyła temat poważnej choroby.

Zobacz wideo Czy gluten to cichy zabójca?

"Przemoc domowa? Nie. To celiakia"

Musiałowska opublikowała zdjęcie posiniaczonych nóg. Okazuje się, że to jeden z objawów celiakii. - Przemoc domowa? Nie. To celiakia. Zastanawiałam się, czy pokazać moje nogi. Ale wielokrotnie opowiadam o mojej historii zdrowotnej (napisałam też o tym w mojej książce "Insulinooporność - zdrowa dieta i zdrowe życie"), bo wierzę, że to komuś może pomóc - zdradziła na wstępie Musiałowska. 

W dalszej części swojego wpisu pisze o innych objawach choroby. Są to między innymi afty, trądzik, problemy hormonalne, neurologiczne, psychiatryczne, osteoporoza. Poza tym celiakia jest powiązana z insulinoopornością, problemami z gospodarką węglowodanową, anemią oraz licznymi niedoborami pokarmowymi. 

 

Jak wyznała Musiałowska, życie z chorobą nie jest łatwe. - Są momenty, w których ciężko zaakceptować chorobę, w których czujesz totalną bezradność, opadasz z sił. I jest to absolutnie normalne! W każdej chorobie są momenty, w których czujemy różne emocje. I mamy do nich prawo! - napisała. - Człowiek stosuje od tych prawie 10 lat dietę bezglutenową (bo na tym polega leczenie), ale jednak zawsze gdzieś ten gluten się przypałęta. I potem są takie kwiatki jak moje piękne, obsiniaczone nogi - dodała. 

Celiakia - można ją zdiagnozować w każdym wieku

Celiakia to choroba trzewna, autoimmunologiczna, o podłożu genetycznym, która polega na nietolerancji glutenu - białka zawartego w różnych zbożach. Jedyną metodą leczenia tej choroby jest ścisła dieta bezglutenowa. U osób cierpiących na celiakię, po spożyciu glutenu pojawia się zanik kosmków jelitowych, małych wypustek błony śluzowej jelita cienkiego, które umożliwiają wchłanianie składników odżywczych, pochodzących z pożywienia. Skutkiem zaniku kosmków jest upośledzone wchłanianie makroskładników, prowadząc do różnych objawów i problemów klinicznych. Dawniej twierdzono, że celiakia to choroba ujawniająca się w wieku dziecięcym, jednak obecnie badania wskazują, że można ją zdiagnozować w każdym wieku.

Może cię także zainteresować:

Więcej o: