Małgorzata Rozenek-Majdan to od lat jedna z najpopularniejszych gwiazd polskiego show-biznesu. Ogromne zainteresowanie wzbudza nie tylko jej kariera i życie prywatne, lecz także różne operacje i zabiegi upiększające, którym się poddaje.
Rozenek-Majdan nie ukrywa, że dba o sylwetkę. Jakiś czas temu wyznała, że od 2,5 roku nie pije alkoholu. Jej zdaniem nie da się dobrze wyglądać, pijąc alkohol. - Jest dewastatorem maksymalnym urody i zdrowia. Jest nosicielem dużej ilości pustych kalorii. [...] Z tego trzeba zrezygnować. Da się żyć bez "alko". Takie życie ma dużo lepszą jakość. Już nie mówiąc o tym, że jest taniej - powiedziała na nagraniu, które opublikowała na swoim profilu na Instagramie.
Po narodzinach trzeciego dziecka gwiazda postanowiła wrócić do formy. Ostatnio wyznała na swoim Instagramie, że znalazła idealny sposób żywienia dla siebie. Okazuje się, że prezenterka zrezygnowała z jedzenia śniadań. Pierwszy posiłek je dopiero o 13.
Jeśli chodzi o post przerywany, to się tak nazywa, a tak naprawdę to jest taki rodzaj żywienia, który mi odpowiada jak najbardziej, bo jest bardzo mocno skorelowany z tym, jak działa mój organizm. Od czasów dzieciństwa nie jadam śniadań. Bardzo źle się czuję, gdy zjem coś rano. Latami z tym walczyłam, ponieważ wszyscy dietetycy twierdzą, że śniadanie to jest najważniejszy posiłek dnia, że trzeba je jeść. I ja naprawdę starając się żyć zdrowo, starałam się też doskoczyć do tej normy jedzenia śniadań, wierząc w to, że to będzie zdrowe dla mojego organizmu.
- zaznaczyła.
Mimo że post przerywany (intermittent fasting) wzbudza spore kontrowersje, na taki sposób odżywiania decyduje się w ostatnich latach coraz więcej osób. Najpopularniejsza opcja tej diety to podział 16/8. W takim przypadku przez 8 godzin (okno żywieniowe) możemy spożywać posiłki. Z kolei 16 godzin stanowi post. W czasie 8 godzin należy zmieścić taką ilość pożywienia, która zaspokoi nasze indywidualne zapotrzebowanie składniki odżywcze i energię. Bardziej restrykcyjna opcja diety to 5/2. W tym przypadku post jest utrzymywany przez dwa dni. Z kolei przez pozostałe pięć odżywiamy się normalnie. Co istotne, okresy postu związane są z dietą niskoenergetyczną, na której dzienne spożycie wynosi około 500 kcal.
Taki sposób odżywiania od jakiegoś czasu się popularnością. Nie brakuje jednak głosów krytycznych. Zdaniem niektórych wiele osób w czasie okna żywieniowego objada się, co prowadzi do przyrostu masy ciała.
Może cię także zainteresować: