Zastosowanie korka od butelki po szampanie może nas zaskoczyć. Przeważnie używamy go po otwarciu alkoholu w celu zabezpieczenie nieużytej resztki przed wygazowaniem. W czym może się przydać kolorowa końcówka? Podpowiadamy genialny trik!
Na czym polega cała sztuka? Z wyciągniętego korka po szampanie należy usunąć końcówkę, którą umieszcza się w butelce. Można zrobić to za pomocą nożyczek. Wskutek tego kroku powstaje otwór z jednej strony. Otwarty z dołu korek umieszczamy ponownie na butelce od szampana. Co dalej? Wyciągamy charakterystyczną, czerwoną końcówkę i widzimy, że ona również ma otwór, ale umieszczony z drugiej strony. Sama kolorowa końcówka jest skuteczniejszym narzędziem służącym do zatrzymania bąbelków w szampanie. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się dłużej wybranym alkoholem. Ten trik może nam się przydać przy wielu imprezach.
Przy tym musującym płynie warto pamiętać o odpowiednich przystawkach, które razem z szampanem tworzą wyjątkowe połączenie. Dobrymi wyborami będą na pewno ostrygi na lodzie, kawior, łosoś wędzony z odrobiną cytryny oraz delikatne mięso. Wiele osób stawia na szynkę parmeńską. Nie wyobrażamy sobie imprez także bez deski serów. Te pleśniowe lub owcze będą wspaniale smakowały w towarzystwie szampana. Całość warto przyozdobić winogronami. Jeżeli chcemy bardzo lekki dodatek do bąbelków, najlepszym wyborem będą wówczas truskawki.