Są takie gatunki grzybów, które zna każdy. Zaliczamy do nich m.in muchomora, podgrzybka, czy kurkę. Widzimy je na ilustracjach w książkach szkolnych i na wielu plakatach. Czerwony kapelusz w białe kropki od razu budzi nasz strach, a niepokój wzbudza większość grzybów z charakterystycznymi blaszkami pod kapeluszem. Za smaczne i wartościowe uważamy te z dużymi, brązowymi kapeluszami i jasnym, puchatym spodem. Czy taka można by powiedzieć "podstawowa" wiedza wystarczy? Okazuje się, że nie. Wiele gatunków również jadalnych jest pod ścisłą ochroną i nie można ich zbierać. Zgodnie z rozporządzeniem ministra środowiska z 2014 roku o ochronie grzybów, zrywanie ich jest karalne. Poznaj te grzyby.
Najchętniej zbierane grzyby, to oczywiście grzyby jadalne. Są znakomitym dodatkiem do wielu dań, a samo grzybobranie stanowi przyjemność. Spacer po lesie wczesnym rankiem to idealna pora, aby "upolować" najsmaczniejsze okazy. Wtajemniczeni grzybiarze wiedzą, że najsmaczniejsze grzyby to:
Niektóre gatunki zarówno wśród grzybów jadalnych, jak i niejadalnych są pod ochroną. Oznacza to, że zgodnie z ustawą w sprawie ochrony gatunkowej grzybów, nie wolno ich zbierać. Wśród grzybów objętych ochroną wyróżniamy grzyby objęte ochroną ścisłą i częściową. Do grzybów objętych ochroną ścisłą, a więc bezwzględną zaliczamy m.in takie gatunki szczególne jak:
Pełną listę grzybów objętych ochroną znajdziesz tutaj.
Muchomor jest nam już dobrze znany. Niektóre osoby twierdzą, że należy polizać grzyb, aby wiedzieć czy jest trujący. Ponoć grzybiarze rozpoznają je po gorzkim smaku, ale jest to bardzo ryzykowna metoda. Najbardziej znane grzyby trujące, których spożycie grozi chorobą, lub śmiercią to:
Warto zapoznać się z pełną listą, aby wyruszyć na grzybobranie z wiedzą na temat tych gatunków.