Te grzyby są pod ochroną. W Polsce ich zbieranie jest zakazane

Grzybobranie to świetna atrakcja. Pasjonaci grzybów doskonale wiedzą, które gatunki są najsmaczniejsze, a których należy unikać. Okazuje się, że niektórych grzybów nie należy zrywać nie tylko dlatego, że są trujące. Mogą być pod ochroną, a to oznacza że ich zerwanie jest karalne.

Są takie gatunki grzybów, które zna każdy. Zaliczamy do nich m.in muchomora, podgrzybka, czy kurkę. Widzimy je na ilustracjach w książkach szkolnych i na wielu plakatach. Czerwony kapelusz w białe kropki od razu budzi nasz strach, a niepokój wzbudza większość grzybów z charakterystycznymi blaszkami pod kapeluszem. Za smaczne i wartościowe uważamy te z dużymi, brązowymi kapeluszami i jasnym, puchatym spodem. Czy taka można by powiedzieć "podstawowa" wiedza wystarczy? Okazuje się, że nie. Wiele gatunków również jadalnych jest pod ścisłą ochroną i nie można ich zbierać. Zgodnie z rozporządzeniem ministra środowiska z 2014 roku o ochronie grzybów, zrywanie ich jest karalne. Poznaj te grzyby

Zobacz wideo Dania z ryżem i grzybami - niekoniecznie tradycyjne

Które grzyby warto zbierać? Grzybiarze wybierają przede wszystkim te gatunki

Najchętniej zbierane grzyby, to oczywiście grzyby jadalne. Są znakomitym dodatkiem do wielu dań, a samo grzybobranie stanowi przyjemność. Spacer po lesie wczesnym rankiem to idealna pora, aby "upolować" najsmaczniejsze okazy. Wtajemniczeni grzybiarze wiedzą, że najsmaczniejsze grzyby to:

  • borowik szlachetny (prawdziwek, wszystkie odmiany) (Boletus edulis)
  • czubajka kania (Macrolepiota procera)
  • gąska zielonka (Tricholoma equestre)
  • koźlarz babka (wszystkie odmiany) (Leccinum scabrum)
  • koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) (Leccinum rufum)
  • maślak ziarnisty (Suillus granulatus)
  • maślak zwyczajny (Suillus luteus)
  • mleczaj rydz (L. deliciosus)
  • pieprznik jadalny (kurka) (Cantharellus cibarius)
  • podgrzybek brunatny (Xerocomus badius)

Które grzyby są pod ochroną? Sprawdź, co to oznacza

Niektóre gatunki zarówno wśród grzybów jadalnych, jak i niejadalnych są pod ochroną. Oznacza to, że zgodnie z ustawą w sprawie ochrony gatunkowej grzybów, nie wolno ich zbierać. Wśród grzybów objętych ochroną wyróżniamy grzyby objęte ochroną ścisłą i częściową. Do grzybów objętych ochroną ścisłą, a więc bezwzględną zaliczamy m.in takie gatunki szczególne jak:

  • promieniak wilgociomierz
  • opieńka torfowiskowa
  • żyłkowiec różowawy 
  • boczniak mikołajkowy 
  • borowik korzeniasty, żółtobrązowy, królewski, szatański
  • czareczka długotrzonowa 
  • czarka jurajska 
  • dwupierścieniak cesarski 
  • wilgotnica czapeczkowata 
  • gwiazda wieloporowa 
  • gwiazdosz angielski, bury, karzełkowaty, kwiatuszkowaty, szorstki, węgierski, workowaty, wzniesiony 
  • kolczakówka dołkowana, kasztanowata, niebieskawa, piekąca, pomarańczowa, strefowana, wonna
  • sarniak
  • szaraczek
  • koronica ozdobna 
  • maślak trydencki
  • berłóweczka

Pełną listę grzybów objętych ochroną znajdziesz tutaj.

Te grzyby są trujące. Ich spożywanie może zagrażać życiu

Muchomor jest nam już dobrze znany. Niektóre osoby twierdzą, że należy polizać grzyb, aby wiedzieć czy jest trujący. Ponoć grzybiarze rozpoznają je po gorzkim smaku, ale jest to bardzo ryzykowna metoda. Najbardziej znane grzyby trujące, których spożycie grozi chorobą, lub śmiercią to:

  • Borowik szatański 
  • Muchomor sromotnikowy
  • Muchomor jadowity
  • Muchomor plamisty 
  •  Strzępiak ceglasty
  • Borowik ponury
  •  Gołąbek wymiotny
  •  Muchomor czerwony
  •  Grzybówka czysta
  •  Krowiak podwinięty 
  •  Maślanka wiązkowa
  • Muchomor cytrynowy
  • Czubajeczka cuchnąca

Warto zapoznać się z pełną listą, aby wyruszyć na grzybobranie z wiedzą na temat tych gatunków. 

Więcej o: