W przypadku małych dzieci niebezpieczne mogą być także gatunki nietrujące. W jakim wieku możemy więc już bez ryzyka karmić dziecko grzybami? Okazuje się, że nie jest to do końca jasne.
Ostrożność w takich przypadkach jest jak najbardziej uzasadniona. Nawet gatunki nietrujące mogą być niebezpieczne dla kilkulatków. Powód? Grzyby są ciężkostrawne, przez co najmłodsi mają problem z ich trawieniem. Spożycie ich może wywołać silne bóle brzucha, niestrawność i bezsenność. Poza tym zatrucia gatunkami trującymi małych dzieci są znacznie bardziej niebezpieczne niż te u osób dorosłych. Od kiedy więc dzieci mogą jeść grzyby? - Wiek, w którym dziecko może zacząć jeść grzyby, określamy na 7-10 lat, kiedy układ trawienny jest już w pełni rozwinięty - tłumaczy grzyboznawca Jolanta Lipnicka.
Pieczarki to produkt, który wiele osób włącz do diety dziecka od jego najmłodszych lat. W tym przypadku zdania ekspertów są jednak podzielone. Obecnie nie ma żadnych dokładnych wytycznych co do tego, kiedy można podawać je dzieciom. Warto zwrócić uwagę na pewien istotny szczegół. W sytuacji, gdy karmimy dziecko pieczarkami, najlepiej, żeby były to pieczarki hodowlane, co do których pochodzenia nie mamy wątpliwości. Nie powinny być to grzyby rosnące w lasach, gdyż łatwo jest je pomylić ze śmiertelnie niebezpiecznymi muchomorami sromotnikowymi.
Może cię także zainteresować: