Muchomora, podgrzybka, czy kurkę zna każdy, gdyż taką wiedzę zdobyliśmy dzięki szkole podstawowej. To jednak podstawy, którym przydałaby się większa dawka informacji o grzybach, jeśli chcemy wyruszyć na grzybobranie. Pod ochroną są także gatunki jadalne. Według rozporządzenia ministra środowiska z 2014 roku o ochronie grzybów, zrywanie ich wiąże się z karą. Poznaj chronione grzyby w Polsce.
Zobacz wideo
Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Grzybobranie - przed wyprawą zapoznaj się z jadalnymi gatunkami
Grzyby są wspaniałym dodatkiem do wielu dań, dlatego też mają ogromną rzeszę zwolenników. Podczas porannego spaceru po lesie, warto szukać gatunków takich jak:
- koźlarz czerwony (wszystkie odmiany) (Leccinum rufum)
- maślak ziarnisty (Suillus granulatus)
- maślak zwyczajny (Suillus luteus)
- mleczaj rydz (L. deliciosus)
- pieprznik jadalny (kurka) (Cantharellus cibarius)
- podgrzybek brunatny (Xerocomus badius)
- borowik szlachetny (prawdziwek, wszystkie odmiany) (Boletus edulis)
- czubajka kania (Macrolepiota procera)
- gąska zielonka (Tricholoma equestre)
- koźlarz babka (wszystkie odmiany) (Leccinum scabrum)
Chronione grzyby w Polsce. Na te gatunki uważaj
Do bezwględnie chronionych grzybów na terenie naszego kraju należą między innymi:
- gwiazdosz angielski, bury, karzełkowaty, kwiatuszkowaty, szorstki, węgierski, workowaty, wzniesiony
- kolczakówka dołkowana, kasztanowata, niebieskawa, piekąca, pomarańczowa, strefowana, wonna
Pełna lista jest dostępna pod tym adresem.
Grzyby trujące - te gatunki omijaj szerokiem łukiem
Nie tylko muchomor stanowi niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Poniżej inne gatunki, które kryją w sobie truciznę: