Podczas krzątania się w kuchni coś rozlewa się na blacie lub kuchence, a ty odruchowo sięgasz po gąbkę leżącą przy zlewie? Nie da się ukryć, że wydaje się to bardzo naturalną czynnością, którą wykonuje zapewne wiele z nas. Niestety taka praktyka jest błędna i może szkodzić zdrowiu. Dlaczego? Wyjaśniamy poniżej.
Gąbki znajdujące się w naszych kuchniach to według naukowców jedne z najbrudniejszych przedmiotów w domu. Wilgoć oraz wyższa temperatura, która jest następstwem gotowania sprawia, że jest to idealne środowisko do rozwoju groźnych mikroorganizmów.
Wydaje się, że przecież nie ma nic złego w wycieraniu gąbką zabrudzeń z jedzenia, jednak prawda jest taka, że gąbkę bardzo ciężko jest dokładnie wyczyścić, gdyż gromadzą się na niej ogromne ilości bakterii. Co więcej, wiele osób zbyt rzadko wymienia gąbkę na nową sprawiając, że podczas wycierania danej powierzchni tak naprawdę jej nie czyszczą, a jedynie rozsiewają bakterie po całej kuchni, które w skrajnych przypadkach mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie.
Tak naprawdę, chcąc używać gąbek do wycierania wylanego jedzenia czy czyszczenia kuchennych blatów, powinno się wyrzucać je po każdym użyciu. Nie jest to jednak ani ekonomiczny, ani ekologiczny sposób. O wiele lepszym, bezpieczniejszym i bardziej higienicznym rozwiązaniem będzie korzystanie z jednorazowych ręczników papierowych.
Nawet jeśli gąbkę wykorzystuje się wyłącznie do mycia naczyń zawsze trzeba ją dokładnie wypłukać, odsączyć i wysuszyć. Należy pamiętać, by regularnie je wymieniać przynajmniej raz w tygodniu. Używanie tej samej gąbki przez kilka tygodni jest bardzo niehigieniczne.