Wycierasz gąbką rozlane jedzenie? To błąd, który może przysporzyć problemów

Gąbka to jeden z tych elementów, który w swojej kuchni ma niemal każdy z nas. Nie tylko myjemy nią naczynia, lecz także często również wycieramy blat czy kuchenkę pozbywając się np. rozlenej zupy czy sosu. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepszy pomysł. Co więcej, taki nawyk może przysporzyć problemów ze zdrowiem.
Zobacz wideo Czyścimy akcesoria kuchenne - sztućce, drewniane łyżki, deskę do krojenia i naczynia

Podczas krzątania się w kuchni coś rozlewa się na blacie lub kuchence, a ty odruchowo sięgasz po gąbkę leżącą przy zlewie? Nie da się ukryć, że wydaje się to bardzo naturalną czynnością, którą wykonuje zapewne wiele z nas. Niestety taka praktyka jest błędna i może szkodzić zdrowiu. Dlaczego? Wyjaśniamy poniżej.

Przekrój ziemniaka na pół i przetrzyj nim okna lub lustra. Efekt cię zaskoczy (zdjęcie ilustracyjne)Przekrój ziemniaka na pół i przetrzyj nim okna lub lustra. Efekt cię zaskoczy

Wycierasz gąbką rozlane jedzenie? Wyjaśniamy, dlaczego to błąd

Gąbki znajdujące się w naszych kuchniach to według naukowców jedne z najbrudniejszych przedmiotów w domu. Wilgoć oraz wyższa temperatura, która jest następstwem gotowania sprawia, że jest to idealne środowisko do rozwoju groźnych mikroorganizmów. 

Wydaje się, że przecież nie ma nic złego w wycieraniu gąbką zabrudzeń z jedzenia, jednak prawda jest taka, że gąbkę bardzo ciężko jest dokładnie wyczyścić, gdyż gromadzą się na niej ogromne ilości bakterii. Co więcej, wiele osób zbyt rzadko wymienia gąbkę na nową sprawiając, że podczas wycierania danej powierzchni tak naprawdę jej nie czyszczą, a jedynie rozsiewają bakterie po całej kuchni, które w skrajnych przypadkach mogą negatywnie wpłynąć na zdrowie.

Tak naprawdę, chcąc używać gąbek do wycierania wylanego jedzenia czy czyszczenia kuchennych blatów, powinno się wyrzucać je po każdym użyciu. Nie jest to jednak ani ekonomiczny, ani ekologiczny sposób. O wiele lepszym, bezpieczniejszym i bardziej higienicznym rozwiązaniem będzie korzystanie z  jednorazowych ręczników papierowych.

Przekrój cebulę na pół i potrzyj nią dłonie lub stopy. Nie pożałujesz efektu (zdjęcie ilustracyjne)Przekrój cebulę na pół i potrzyj nią dłonie lub stopy. Nie pożałujesz efektu

Jak często należy wymieniać kuchenne gąbki?

Nawet jeśli gąbkę wykorzystuje się wyłącznie do mycia naczyń zawsze trzeba ją dokładnie wypłukać, odsączyć i wysuszyć. Należy pamiętać, by regularnie je wymieniać przynajmniej raz w tygodniu. Używanie tej samej gąbki przez kilka tygodni jest bardzo niehigieniczne.

Więcej o: