Wiele z nas odruchowo zalewa nagrzaną patelnię zimną wodą. Okazuje się jednak, że nie powinniśmy tego robić. Powód? W ten sposób przyczyniamy się do jej uszkodzenia. Dlatego też lepiej oduczyć się tego nawyku, jeśli chcemy, by patelnia służyła nam przez lata.
Gorącej patelni nigdy nie powinniśmy zalewać zimną wodą. Nagła zmiana temperatury powoduje szok termiczny. A to z kolei prowadzi do stopniowego niszczenia naczynia. Dotyczy to zwłaszcza popularnych patelni teflonowych. Gdy robimy to regularnie, bardzo patelnia szybko traci swoje właściwości. Jej powierzchnia może się wypaczyć i zacząć pękać. Z kolei dno naczynia szybko staje się nierówne.
Jak więc należy prawidłowo myć patelnię, by służyła nam ona jak najdłużej? Warto przede wszystkim odczekać kilkanaście minut po przygotowywaniu potraw. Wówczas naczynie osiągnie temperaturę pokojową. Po upływie mniej więcej piętnastu minut możemy zalać je już wodą.
Inny powszechny problem to przypalone spody patelni. Co należy zrobić w takiej sytuacji? Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście regularnie mycie naczyń z obu stron, a nie tylko wewnątrz. Jednak rzadko o tym pamiętamy. W takich przypadkach pomocna okazuje się soda.
Porozmawiajmy o urodzie. Wypełnij naszą ankietę: TUTAJ
Może cię także zainteresować: